Send a Message
to Chained123

Comments

10

Joined

Jan 12, 2012

Chained123 Profile

Forums Owned

Recent Posts

bancii ku si karim ani ehhh!!!!

eh napa plg kn dsalahkan kerajaan? kerajaan ani kan menjaga kebajikan penduduk brunei jua..  (Jun 20, 2012 | post #15)

bancii ku si karim ani ehhh!!!!

Kenapa c karim nada membayar atu? Byk alasan dibaginya..sepatutnya if bejanji sudah kotakan tia ckp atu.  (Jun 20, 2012 | post #13)

MANA LAGI PENTING SULTAN ATAU SEMBAHYANG? bagi penduduk b...

hmmm KOJAK3, sabar k KOJAK3, udah2 tu.. it wont bring u anywhere f u menyumpah n menghina org... as much as u want ppl to respect ur views, pls respect other's as well.. seriously, this topic very much invites controversies.. mengapa perlu sesama Hamba Allah kan gaduh2..? tani berbincang dgn cara diplomasi k.... :)  (Jan 19, 2012 | post #259)

Berdosakah Org Melayu SEMBAH Sultan @ Raja ??

bawa byk2 sabar KOJAK3.. nda perlu saling hina menghina kan bangsa lain or nationality lain or puak lain... kitani bukan sempurna mana pun.. manusia dciptakan nda sempurna..  (Jan 17, 2012 | post #66)

Berdosakah Org Melayu SEMBAH Sultan @ Raja ??

hmm.. but thats only a few houses that you've visited n not all kan? n i can assure u not all kedayan panggil indung dorg 'kau'... :)  (Jan 15, 2012 | post #53)

Berdosakah Org Melayu SEMBAH Sultan @ Raja ??

now,now.. lets not generalize ppl n hina org kedayan n tutong shall we..? ada dikalangan dorg ani yg baik2 jua ni n pandai2 :)  (Jan 15, 2012 | post #51)

Berdosakah Org Melayu SEMBAH Sultan @ Raja ??

i respect His Majesty as well kojak3 :D n many Bruneians n even non-Bruneians yg hormatkan sultan tani jua.. hmmm... well, i agree with one of d forum-er here yg ckp perkataan 'sembah' atu perlu dipisi lagi :) im really sure its not meant as sembah mcm menyembah Tuhan.  (Jan 13, 2012 | post #49)

MANA LAGI PENTING SULTAN ATAU SEMBAHYANG? bagi penduduk b...

yes, i see ur point n i respect ur view. kitani sama2 menerima mana point2 yg betul dari masing2 ah :) dats a good question, kalau dlm peperangan cmana kn smbhyg..pyh jua tu kan,wat f musuh ambil kesempatan menimbak tani masa smbhyg..? but islam ada a good answer jua to dat.. solat fardhu wajib hukumnya. Rasulullah S.A.W. dalam peperangan pun masih menunaikan solat sbb tuntutannya wajib.. dlm apa keadaan sekalipun solat atu mesti dkerjakan but ada timenya kitani dibenarkan untuk mengqodho solat yg tertinggal dgn tidak sengaja contohnya terlebih tidur smpai nda sadar until miss satu solat fardhu.. but still, kita ni dsuruh menggantikn solat atu kan? so, smbhyg atu nda kira apa keadaan mesti ditunaikan.. ada dlm beberapa keadaan yang memerlukan kitani utk mendahulukan antara keduanya (sultan or smbhyg).. contoh lah ah.. kna suruh pilih antara satu: jumpa SUltan sbb baginda memanggil kau or tunaikan solat fardhu dulu.. dlm hal ani dua2 kn kiranya perlu dibuat.. but kiratah kau sudah tunaikan solat, so u can go see him. but f alum, so spatutnya tunaikan solat dulu f hv time n maybe minta izin kh tu dari Sultan utk solat skajap hehe nda baik menghina org lain.. dari sekelompok org atu ada yg baik n ada yg nda baik but nda semua yg jahat.. u org apa kojak3? :)  (Jan 13, 2012 | post #250)

MANA LAGI PENTING SULTAN ATAU SEMBAHYANG? bagi penduduk b...

if aku observe discussion d sini ani, its more about MANA SATU YG BULEH DTGKN SESUATU BENDA DAHULU JIKA DIMINTA n bukan mana satu lgi penting sama ada sultan or sembahyang... n in addition, if kan stay with d topic lah ah, u cannot say bah which is more important.. dua2 ada kepentingannya utk tani sendiri..or shud i say yg boleh membawa kebaikan kepada tani. sultan mmg diperlukan sebagai seorang ketua negara utk memimpin negara ani n menguruskan hal2 negara.. kalau nada ketua, kucar kacir pentadbiran negara ni.. but at d same time, sembahyang wajib dikerjakan, sbb sembahyang atu tiang agama. setiap manusia beragama Islam diwajibkan utk sembahyg.... so spatutnya nada timbul isu mana satu lagi penting.. org yg menimbulkan isu ani, ku rasa sengaja kan membuatkan umat Islam atau rakyat Brunei berbalah..  (Jan 13, 2012 | post #248)

Berdosakah Org Melayu SEMBAH Sultan @ Raja ??

i dnt thnk sembah sultan atu is meant as sembah mcm tani sembah tuhanlah.. i mean even f u ask them org2 yg say 'ampun tuanku beribu ampun...etc etc' whether sultan buleh ampunkan dosa org kah nda, they would say nda buleh.. only Tuhan yg buleh ampunkan. i thnk jua, 'sembah' sultan atu is meant as menghormati d sultan itself selaras dgn kehendak dlm Islam untk menghormati seorang pemimpin sebagai ulil amri..  (Jan 13, 2012 | post #47)