Makedonija: Uslov za uvoz srpskog žita

Makedonija: Uslov za uvoz srpskog žita

Posted in the Serbia Forum

“NATO Air - Just Do It”

Since: Jan 09

Location hidden

#1 Jul 4, 2013
a kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma pšenice domaće proizvodnje.

Vlada Makedonije donela je zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna - rekla je Bojana Todorović, pomoćnik srpskog ministra spoljne i unutrašnje trgovine.

Po toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje. Odluka se primenjuje od 1. jula do 31. decembra.

Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mere reciprociteta prema Makedoniji.

- Očekujemo od Vlade da se "ugleda" na Makedoniju, zaštiti interese svoje privrede i hitno donese mere reciprociteta, kada je u pitanju uvozna roba iz Makedonije - navodi se u dopisu koji je upućen Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, kao i Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Srbije.

- Odluka Makedonije direktno nanosi izuzetno velike ekonomske štete državi, posebo članicama "Žitovojvodine" kao značajnim izvoznicima pšenice i brašna, i direktno ugrožava višegodišnje poslovne odnose između naših firmi i dugogodišnjih poslovnih partnera u Makedoniji - navodi se u pismu.

"Žitovojvodina" je posebno nerazumevanje za odluku Makedonije izrazila zbog činjenica da se na taj način grubo krše osnovna pravila i obaveze članica CEFTA sporazuma, kojem pripadaju i Srbija i Makedonija.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, Đorđe Bugarin, izjavio je da Srbija treba odlučno da reaguje i "pokaže Makedoncima zube" po pitanju ograničavanja izvoza srpske pšenice i brašna u tu zemlju. On je istakao da nije prvi put da se Srbija suočava s problemima u plasmanu pšenice i brašna u Makedoniju, ali da su do sada naše reakcije bile "dosta mlake".

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomij...

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Serbia Discussions

Title Updated Last By Comments
News JAT Airways Relaunches as Air Serbia With Etiha... (Oct '13) 1 hr sava 51
News Sunset in Syrmia 6 hr Kosovo is Serbia 11
News Albanians encouraged by 'somebody' to talk abou... 7 hr Kosovo is Serbia 3
Google "prepoznaje" Kosovo po telefonskom broju... 7 hr svrbistanci jeben... 1
Kosovo should have referendum on unification wi... 19 hr Kosovo is Serbia 4
News No progress yet in Kosovo talks on telecommunic... 22 hr sava 4
'Nesposobne budale': Tuneli na autocesti u Srbi... Thu svrbistanci jeben... 1
More from around the web