Anak Bugis dijemput kesini!

Posted in the Malaysia Forum

Comments (Page 17)

Showing posts 321 - 340 of1,109
|
Go to last page| Jump to page:

“DutchEastIndies Boy”

Since: May 08

Valkenburg aan de Geul

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#324
Sep 15, 2008
 
bahasaa paan nehh??

“TanganKu!!!!! ”

Since: Jul 08

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#325
Sep 15, 2008
 
aNak A Be Ge wrote:
bahasaa paan nehh??
he he he
itu bahsa bugis adik...
ingin belajar gak..?

“TanganKu!!!!! ”

Since: Jul 08

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#326
Sep 15, 2008
 
Farel wrote:
<quoted text>
oo kuliahki pale ri makassar?
pt aga ki sis. siaga umuru'ta' kita?
jajika' ri taung 86..
aga tosi idi'?
okkoka pt khusun media makkulah..
asenna fajar....
mona

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#327
Sep 15, 2008
 
kawan saya ramai orang bugis.pandai,berani ,handsome,cantik.boleh ngam dengan orang minang padang.ramai tinggal di kelang.perak,johor .sultan /raja-raja kita pun ramai asal bugis.contohnya keturunan sultan johor,sultan selangor.mereka adalah jiwa pendekar,kuat berjuang dan pandai berpolitik.kebanyakan orang asal bugis di malaysia ramai jadi pemimpin dan ahli politik.mereka tidak suka di perintah dan tidak suka jadi babu atau kuli.kebanyakan mereka menjawat jawatan tinggi di syarikat glc dan ramai jadi pensyarah/dosen di sini.mereka kuat berugama dan persatuan mereka sangat kuat.contohnya persatuan bugis johor.kebanyakan mereka adalah orang yang sangat berada dan tidak suka hidup miskin atau melarat.mereka suka dan cintakan ilmu pengetahuan.kita boleh tanya di university di london,amerika dan australia ramai anak-anak keturunan bugis di taja oleh kerajaan malaysia.mereka sanggup belajar ke seantaro dunia mencari ilmu.contohnya sultan johor,pemangku sultan johor dan puteranya 3 keturunan belajar di kolej angkatan tentera india satu-satunya bangsa asing di dunia yang boleh belajar di akedemi tentera india.boleh di katakan seluruh dunia hanya seorang bugis saja yang boleh masuk di akedemi tentera india itu.betapa hebatnya orang bugis sampai orang dari eropah,russia ,china dan asia tenggara pun tidak boleh mencium akedemi tentera tersebut.tetapi 3 raja keturunan bugis itu di latih oleh akedemi tentera india semenjak berpuluh tahun dahulu lagi.hebatnya kuasa politik orang bugis sampai india yang tidak mengerti bahasa bugis pun boleh ditakluki.inilah kepintaran orang bugis,sampai jawa,minang ,batak,melayu pun tidak boleh menandingi politik mereka.kami di sini sangat menyayangi sultan dan raja kami kerana mereka amat prihatin dan menyayangi rakyat di sini.sultan/raja kami tidak sombong dan sentiasa melindungi rakyat tidak kira kaum,bangsa dan agama mereka.

“DutchEastIndies Boy”

Since: May 08

Valkenburg aan de Geul

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#328
Sep 15, 2008
 
Anak Bugis wrote:
<quoted text>
he he he
itu bahsa bugis adik...
ingin belajar gak..?
waduh, gak ngerti banget tapi mau !! T_T i'll keep following this thread ...

“TanganKu!!!!! ”

Since: Jul 08

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#329
Sep 15, 2008
 
tapi mereka meiliki sifat keras kepala dan tak mau mengaaaaalah..
itulah sebenarnya, sifat yang harus ditaklukkan..
heheheheh

“TanganKu!!!!! ”

Since: Jul 08

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#330
Sep 15, 2008
 
aNak A Be Ge wrote:
<quoted text>
waduh, gak ngerti banget tapi mau !! T_T i'll keep following this thread ...
gak usah..
nanti adik tambah bingung lagi...

“DutchEastIndies Boy”

Since: May 08

Valkenburg aan de Geul

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#331
Sep 15, 2008
 
Anak Bugis wrote:
<quoted text>
gak usah..
nanti adik tambah bingung lagi...
^^ihihihi

Since: Sep 08

Samarinda, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#332
Sep 15, 2008
 
mona wrote:
kawan saya ramai orang bugis.pandai,berani ,handsome,cantik.boleh ngam dengan orang minang padang.ramai tinggal di kelang.perak,johor .sultan /raja-raja kita pun ramai asal bugis.contohnya keturunan sultan johor,sultan selangor.mereka adalah jiwa pendekar,kuat berjuang dan pandai berpolitik.kebanyakan orang asal bugis di malaysia ramai jadi pemimpin dan ahli politik.mereka tidak suka di perintah dan tidak suka jadi babu atau kuli.kebanyakan mereka menjawat jawatan tinggi di syarikat glc dan ramai jadi pensyarah/dosen di sini.mereka kuat berugama dan persatuan mereka sangat kuat.contohnya persatuan bugis johor.kebanyakan mereka adalah orang yang sangat berada dan tidak suka hidup miskin atau melarat.mereka suka dan cintakan ilmu pengetahuan.kita boleh tanya di university di london,amerika dan australia ramai anak-anak keturunan bugis di taja oleh kerajaan malaysia.mereka sanggup belajar ke seantaro dunia mencari ilmu.contohnya sultan johor,pemangku sultan johor dan puteranya 3 keturunan belajar di kolej angkatan tentera india satu-satunya bangsa asing di dunia yang boleh belajar di akedemi tentera india.boleh di katakan seluruh dunia hanya seorang bugis saja yang boleh masuk di akedemi tentera india itu.betapa hebatnya orang bugis sampai orang dari eropah,russia ,china dan asia tenggara pun tidak boleh mencium akedemi tentera tersebut.tetapi 3 raja keturunan bugis itu di latih oleh akedemi tentera india semenjak berpuluh tahun dahulu lagi.hebatnya kuasa politik orang bugis sampai india yang tidak mengerti bahasa bugis pun boleh ditakluki.inilah kepintaran orang bugis,sampai jawa,minang ,batak,melayu pun tidak boleh menandingi politik mereka.kami di sini sangat menyayangi sultan dan raja kami kerana mereka amat prihatin dan menyayangi rakyat di sini.sultan/raja kami tidak sombong dan sentiasa melindungi rakyat tidak kira kaum,bangsa dan agama mereka.
Thanks informasinya yang sangat berharga. thank you very much, Mona. salam :)

“TanganKu!!!!! ”

Since: Jul 08

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#333
Sep 15, 2008
 
aNak A Be Ge wrote:
<quoted text>
^^ihihihi
disini dik, kalu bulan ramadhan, murud2 sekolah gak belajar..mereka di liburkan..
apa seperti itu juga sekolah adik?

Since: Sep 08

Samarinda, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#334
Sep 15, 2008
 
Anak Bugis wrote:
tapi mereka meiliki sifat keras kepala dan tak mau mengaaaaalah..
itulah sebenarnya, sifat yang harus ditaklukkan..
heheheheh
wedew hehehe.

sister, kapan kapan kita lanjutkan lagi.:)

saya ada long - call mendadak urusan banking, maaf sis, nanti kita lanjutkan lagi . see ya :)

“TanganKu!!!!! ”

Since: Jul 08

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#335
Sep 15, 2008
 
Farel wrote:
<quoted text>
wedew hehehe.
sister, kapan kapan kita lanjutkan lagi.:)
saya ada long - call mendadak urusan banking, maaf sis, nanti kita lanjutkan lagi . see ya :)
ok....
jaga diri baik2..
ingat yah,,
orang bugis itu..taro ada taro gau'..
janji harus ditepati..
hihihihi
seanng rasanya bica jumpa rang yang bisa bahasa bugis

“DutchEastIndies Boy”

Since: May 08

Valkenburg aan de Geul

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#336
Sep 15, 2008
 
Anak Bugis wrote:
<quoted text>
disini dik, kalu bulan ramadhan, murud2 sekolah gak belajar..mereka di liburkan..
apa seperti itu juga sekolah adik?
iyaak.. kalo sekolah negeri seyh getoh
sama aja.. ada tambahan pelajaran agama..
cuman sekolah saya ajah yg lainn sendirii..

student2 lain gak sekolah.. ini kamii tetep ajah sekolah.., huuh.. x(

gak tauu org lagih puasa jugak...meski dipersingkat tapi tetep ajahh..,betein...
hanba allah

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#337
Sep 15, 2008
 
kenapa sultan johor taknak cari keturunan asal raja johor
hanba allah

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#338
Sep 15, 2008
 
sultan johor memerentah alam nyata di jajahan taklok johor tapi keturunan sultan alaudin riayat syah memerentah alam gaib jajahan tahlok johor sultan johor kena cari keturunan ini

“Headless Freaks Don't Scare Me”

Since: May 08

I Me Mine

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#339
Sep 15, 2008
 
Anak Bugis wrote:
tapi mereka meiliki sifat keras kepala dan tak mau mengaaaaalah..
itulah sebenarnya, sifat yang harus ditaklukkan..
heheheheh
Kepala butuh pak hang...
tinggi 176 berat 82 Bodo

kau tu tinggi 47cm, berat 168kg.. banyak makan babi
last2 jadi babi
BataraGuru01

Seri Kembangan, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#340
Sep 15, 2008
 
SukarnotoJowo wrote:
<quoted text>
Kepala butuh pak hang...
tinggi 176 berat 82 Bodo
kau tu tinggi 47cm, berat 168kg.. banyak makan babi
last2 jadi babi
Hui! kasornye bahase ko? ko ni cerminkn keluarge ko ni..

“Nak Korban Kambeng!!!!!”

Since: Mar 08

Masak Kari Kambeng!!!

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#341
Sep 15, 2008
 
Dato' Meor Abdul Rahman juga adalah salah seorang berketurunan bugis....

“الشبح الأصفر”

Since: Jun 08

パハン州

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#342
Sep 15, 2008
 
dan ramai lagi keturunan bugis,termasuk MK
BataraGuru01

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#343
Sep 16, 2008
 
saye keturunan pahlawan bugis..
keturunan dari arung wajo...
keturunan dari bugis yang menjadi pahlawan bagi melawan perompak di melaka...

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

Showing posts 321 - 340 of1,109
|
Go to last page| Jump to page:
Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

468 Users are viewing the Malaysia Forum right now

Search the Malaysia Forum:
Topic Updated Last By Comments
JANGAN BANTAH !!! INI ALASAN KENaPA PRABOWO HA... 8 min KAMANDANU 1,224
Hasil REAL COUNT KPU tgl 22 Juli 2014...KEMUNGK... 8 min javanicus erectus 36
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 11 min Urang Minang Murtad 65,664
ALUTSISTA RAHASIA buatan INDONESIA (Aug '12) 12 min LAVANE 62,671
Kenapa Islam membenci Kristen, Katholik, Majusi... (Jun '13) 12 min hati 73
Lagi: Model cantik dibunuh di Malaysia 16 min Pak Rella 1
Inilah Malaysia....,yok!! mampir sini biar ga p... 24 min Grand viziez 15
Saya baby mila , cewek bispak (Apr '08) 2 hr rotekja 12,719
•••
•••
Enter and win $5000
•••
•••