Comments
1 - 20 of 919 Comments Last updated May 19, 2013
First Prev
of 46
Next Last
melayu asli

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#1
Dec 6, 2007
 
LANGKAWI: Jarak masa kurang dua saat menyelamatkan nyawa seorang kanak-kanak berusia setahun daripada menemui ajal atau setidak-tidaknya cedera parah apabila siling bilik tidur runtuh dipercayai berpunca daripada gegaran enjin pesawat Sukhoi SU-30 MKM, semalam.

Dalam kejadian kira-kria jam 2.40 petang itu, mangsa, Umirah Zulaikha Mohd Zaini, bernasib baik apabila dia segera dibawa keluar oleh ibu saudaranya dari bilik tidur apabila jet pejuang itu dilihat terbang rendah pada pertunjukan udara sempena Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2007 (Lima 2007).

Ibu saudara mangsa, Nor Zaliza Abdullah, 33, berkata sebelum kejadian dia mendapatkan Umirah Zulaikha yang sedang tidur seorang diri dalam bilik di rumah sewanya di Kampung Bohor Berendam, di sini.

"Saya berasa tidak sedap hati lalu membawa Umirah (Zulaikha) keluar dari bilik kerana bimbang berlaku kejadian buruk. Ini kerana pada pertunjukan pagi sudah ada gegaran kuat berpunca dari enjin pesawat itu.

"Sangkaan saya kali ini betul kerana sebaik jet pejuang itu melintas bumbung rumah, ia menghasilkan gegaran serta bunyi yang kuat menyebabkan siling rumah tiba-tiba runtuh di atas tilam tempat Umirah Zulaikha tidur," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.



Nor Zaliza berkata, anak saudaranya itu baru tiba dari Pahang sejak tiga hari lalu bersama ibunya, Saayah Majid, 60, dan kakaknya yang juga ibu kepada Umirah Zulaikha, Norhayati Abdullah, 36, bagi menyaksikan Lima 2007.

"Saya bersyukur kerana sempat membawa keluar anak saudara dari bilik tidur ke tempat selamat walaupun agak panik dengan kejadian yang berlaku secara tiba-tiba itu," katanya yang juga kakitangan hotel, di sini.

Sementara itu, tinjauan mendapati lebih 10 rumah di kampung sama turut mengalami keretakan pada dinding, pecah cermin tingkap dan lampu siling jatuh dipercayai akibat gegaran kuat enjin jet berkuasa supersonik itu.

Pemeriksaan wakil Harian Metro pada jadual pertunjukan udara di pusat media di Dewan Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC), di sini mengesahkan pesawat yang terbang pada waktu itu adalah Sukhoi SU-30 MKM milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM

BAYANGKAN KALAU SUKHOI NI BUAT PERKARA YANG SAMA PADA INDON!!! NESCAYA GEMPA BUMI SELURUH INDON!!! BELUM KELUAR BOM SUDAH MAMPUS RAKYATNYA.. HAHAHAHAHAHAHAA!!

“Malaysia Boleh”

Since: Nov 07

Bukit Damansara

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#2
Dec 6, 2007
 

Judged:

1

actually indonesia jgk ada sukhoi pada kelebihan sukhoi mkm ialah kerana mempunyai canard dan TVC , tambah lagi dgn peralatan thales dan russia menjadikan ianya bagitu megerunkan. mmg saat ini sukhoi paling canggih di rantau ini dan rudal yg russia berbagai jenis ... walla ... udara mmg malaysia menang. Sukhoi indo masih ompong, gak ada rudal ... belum beli kerana tak de dana untuk membeli nya.
Cromox

Kota Kinabalu, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3
Dec 6, 2007
 
Round 3 kali jer kat tengah-tengah Jakarta nun. 40,000 orang Indon akan mati kena stroke. Tak yah taruk bom pun.
melayu asli

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#4
Dec 6, 2007
 
Cromox wrote:
Round 3 kali jer kat tengah-tengah Jakarta nun. 40,000 orang Indon akan mati kena stroke. Tak yah taruk bom pun.
HAHAHA.. BETUL TU BRO. GANYANG INDON. INDON YANG BODOH MESTI INGAT TU GEMPA BUMI LAGI. LAKNATLAH TANAHNYA DIGANYANG GEMPA SUKHOI. HIDUP MALAYSIA!!
malingkundang

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#5
Dec 6, 2007
 
INDON NAK BELI SATU SUKHOI PN TAK MAMPU, PASTU ADA HATI NAK GANYANG MALAYSIA KAHKAHKAH
melayu asli

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#6
Dec 6, 2007
 
W_Harris wrote:
actually indonesia jgk ada sukhoi pada kelebihan sukhoi mkm ialah kerana mempunyai canard dan TVC , tambah lagi dgn peralatan thales dan russia menjadikan ianya bagitu megerunkan. mmg saat ini sukhoi paling canggih di rantau ini dan rudal yg russia berbagai jenis ... walla ... udara mmg malaysia menang. Sukhoi indo masih ompong, gak ada rudal ... belum beli kerana tak de dana untuk membeli nya.
KITA IMPORT KOMPONEN THIRD PARTY SPECIAL DITEMPAH DARI FRANCE SEBAB TAKMAU BELI DIRECT DARI ISRAEL. KOMPONEN ELEKTRONIK SUKHOI INDON ADALAH BUATAN ISRAEL. JELAS INDON PENJILAT YAHUDI. TAMBAHAN PULAK SUKHOI INDON TAKDE PELURU SEBAB EMBARGO ANTARABANGSA. HANYA LAYAK UNTUK BUAT AIRSHOW JE. WAKKAKAKAAA!!!

Since: Oct 07

Garden Homes, S2, N9, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#7
Dec 6, 2007
 
hahah nampak lah miskinnya indon...

Since: Oct 07

Garden Homes, S2, N9, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#8
Dec 6, 2007
 
lihat aja urusan jual beli udara sama ada tentera atau awam ketika LIMA berlansung dua minggu dijangka mencecah RM17 Billion... indon nak keluarkan 2-3 billion pun takut setahun hahaha

Since: Oct 07

Garden Homes, S2, N9, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#9
Dec 6, 2007
 
Pilihan raya Malaysia bebas

Kajian dua badan antarabangsa dapati rakyat yakin proses pengundian adil

KUALA LUMPUR: Satu kajian oleh dua badan antarabangsa mendapati proses pilihan raya di Malaysia paling bebas dan adil di kalangan negara Asia.

Hasil kaji selidik oleh TNS dan Gallup International mendapati rakyat negara ini bukan saja antara penyokong kuat demokrasi di Asia, malah mempunyai keyakinan paling tinggi bahawa pilihan raya yang dijalankan di Malaysia adalah bebas dan adil.

Kajian itu dijalankan antara Jun hingga Ogos lalu membabitkan 60,000 rakyat di 56 negara Asia. Di Malaysia, kajian yang dilaksanakan secara bersemuka itu bermula dari 2 Julai hingga 5 Ogos lalu membabitkan 1,250 penduduk bandar di Semenanjung.

Dalam jawapan berhubung soalan sama ada pilihan raya dijalankan secara bebas dan adil, Malaysia mencatat 74 peratus, manakala 69 peratus menyatakan negara ini ditadbir mengikut kemahuan rakyat.

Kedua-dua peratusan itu adalah yang tertinggi dalam senarai 10 negara Asia. Singapura masing-masing mencatat 66 peratus dan 47 peratus, Indonesia (58 peratus dan 37 peratus), Hong Kong (51 peratus dan 57 peratus), India (55 peratus dan 55 peratus), Korea Selatan (55 peratus dan 19 peratus), Jepun (50 peratus dan 29 peratus), Filipina (22 peratus da 42 peratus) dan Pakistan (16 peratus dan 19 peratus).

Thailand pula mencatat 26 peratus berhubung soalan sama ada negara itu ditadbir mengikut kemahuan rakyat, manakala peratusan untuk soalan pertama tidak dinyatakan. Pada peringkat dunia, kedua-dua soalan itu masing-masing mencatat 47 peratus dan 31 peratus.

"Sikap yakin dan percaya kepada ketelusan pilihan raya itu berbeza dengan sentimen yang diluahkan oleh lebih daripada separuh responden dalam wilayah ini, yang tidak menyifatkan proses pilihan raya negara masing-masing sebagai adil," menurut kenyataan bertajuk 'Kaji Selidik: Demokrasi di Asia' yang dikeluarkan TNS, semalam.

TNS yang beribu pejabat di London, adalah kumpulan pembekal maklumat dan pasaran global. Kumpulan itu menjadi pembekal utama penyelidikan dan analisis berkaitan panel pengguna, kepakaran media dan internet serta perkhidmatan mengukur penonton televisyen dan pendengar radio.

Gallup International yang ditubuhkan pada 1947 dan didaftarkan di Zurich pula dianggotai agensi di 65 negara di serata dunia yang menjalankan kaji selidik pendapat dan pasaran di lebih 100 negara.

Menurut kenyataan itu, walaupun sistem demokrasi jelas diterima, kritikan kuat dibuat mengenai keberkesanannya di seluruh rantau dengan purata 53 peratus percaya pilihan raya di negara masing-masing tidak bebas dan adil, manakala 61 peratus berpendapat kerajaan mereka tidak mengikuti kehendak rakyat dalam membuat keputusan.

"Ini jauh berbeza di Malaysia dengan ramai rakyatnya berbanding negara lain di wilayah ini, yang berpendapat pilihan raya mereka adalah sah dan sebagai rakyat, mereka diwakili dengan baik melalui tindakan kerajaan," menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menyebut, hasil kaji selidik di seluruh Asia mendapati hampir lapan daripada 10 yang ditemui (78 peratus) bersetuju dengan idea bahawa demokrasi mungkin mempunyai masalah, tetapi ia adalah sistem kerajaan yang terbaik.

Bagaimanapun, di Malaysia 85 peratus bersetuju dan lima peratus tidak bersetuju mengenai idea itu.

Kajian itu juga mendapati purata tujuh daripada 10 yang ditemui (73 peratus) mengaku berpuas hati bahawa demokrasi secara keseluruhannya wujud di rantau ini. Di Malaysia, 88 peratus bersetuju manakala enam peratus tidak bersetuju.
commentator87

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#10
Dec 6, 2007
 
BAYANGKAN KALAU SUKHOI NI BUAT PERKARA YANG SAMA PADA INDON!!! NESCAYA GEMPA BUMI SELURUH INDON!!! BELUM KELUAR BOM SUDAH MAMPUS RAKYATNYA.. HAHAHAHAHAHAHAA!!

silakan...
paling2 sukhoi gembelnya ditembak jatuh

BARU PUNYA SUKHOI AJA BANGGA????
TERNYATA MALAYSIA BANGGA BANGET YA SAMA MILITER YANG SECUIL ITU AJA
anda bukan anak kecil lagi, buat apa sih terlalu bangga punya pesawat2an
combro

Paris, France

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#11
Dec 6, 2007
 
sebelum shukoi malaysia sampai jakarta, rocket indonesia yg dipasang di riau dan medan sudah menghantam kuala lumpur dan putra jaya :)
kutu_kupret

Seoul, Korea

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#13
Dec 6, 2007
 
wakwkakakak... baru beli sukhoi saja bangga

coba aja lewat indonesia pasti jatuh deh..

itu pesawat.
kanjeng

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#14
Dec 6, 2007
 
kata siapa Sukhoi Indonesia g punya Rudal? kata media malon ya...huehueueu, Coba sini Sukhoi malon masuk perbatasan Indonesia, buktikan donk..tuh pesawat dibeli buat perang bukan buat pajangan..sini2 masuk indonesia
boyKL

Sungai Petani, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#15
Dec 6, 2007
 
kutu_kupret wrote:
wakwkakakak... baru beli sukhoi saja bangga
coba aja lewat indonesia pasti jatuh deh..
itu pesawat.
heheh ya ka?
indon pkai apa mau tembak? malaysia sudah membuat modifikasi enjin pasa sukoi. jangan jupa tu. kelauannya melebili had bunyi. hahahah

Sukoi indon versi 27 dan 30. basix military jet. malaysia telah memasang sistem radar paling canggih di asia tenggara pada sukoi. jetnya telah dibuat ubah suai 70% dan hanya malaysia aja tau rahsianya. hahahah

“mANiFeSTo”

Since: Dec 07

KaJanG, SeLAngor MALYSIA

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#16
Dec 6, 2007
 
WOW!! GEMPAK GILER SUKHOI.. THANX WE HAVE FORMER PRIME MINISTER THAT THINK OF THIS IDEA TO BUY THIS STUFF... THANX TUN!!

Since: Nov 07

Waktunya Turun Gunung

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#17
Dec 6, 2007
 
indonesia ga bakalan mundur!!
ingat Indonesia masuk 13 besar forces terkuat didunia!
malingsia masih dibawah 60 guzy!!
nyadar donk!!
lagian indonesia ga bakalan mundur menhadapi hal malingsia!!
noname

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#18
Dec 6, 2007
 
Sukhoi nya malaysia kalau nggak salah Su-30 ya. Su-30 itu kan pengembangan dari Su-27 yang ditujukan untuk surface attack.
Pesawat Air superiority terbaik buatan rusia saat ini adalah Su-27, di desain khusus untuk perang udara, Su-30 itu sebenarnya hampir sama dengan Su-27 tapi karena fungsinya yang surface attack maka bobot menjadi berat karena harus membawa banyak bom, akibatnya membut dia jadi lamban. Memang bisa disuruh perang udara tapi kemampuan sudah menurun dibanding Su-27 karena sebagian kemampuannya dikonversi untuk surface attack.
Jadi disuruh saja itu SU-30-MKM nya malaysia ke Jakarta, biar dicegat sama Su-27 nya Indonesia(insya Allah 2008 senjadi sudah lengkap).
kalo dibanding US Su-27 itu seperti F-15 (raja udara), kalo Su-30 seperti F-16 (multiguna). US hanya menjual F-15 untuk negara2 yang betul2 dipercaya karena fungsinya itu yang raja udara, tentunya Russia akan melakukan hal yang sama pada Su-27 nya, coba tebak negara mana yang dipercaya pakai Su-27
Mr Bombastic

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#19
Dec 6, 2007
 
melayu asli wrote:
LANGKAWI: Jarak masa kurang dua saat menyelamatkan nyawa seorang kanak-kanak berusia setahun daripada menemui ajal atau setidak-tidaknya cedera parah apabila siling bilik tidur runtuh dipercayai berpunca daripada gegaran enjin pesawat Sukhoi SU-30 MKM, semalam.
Dalam kejadian kira-kria jam 2.40 petang itu, mangsa, Umirah Zulaikha Mohd Zaini, bernasib baik apabila dia segera dibawa keluar oleh ibu saudaranya dari bilik tidur apabila jet pejuang itu dilihat terbang rendah pada pertunjukan udara sempena Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2007 (Lima 2007).
Ibu saudara mangsa, Nor Zaliza Abdullah, 33, berkata sebelum kejadian dia mendapatkan Umirah Zulaikha yang sedang tidur seorang diri dalam bilik di rumah sewanya di Kampung Bohor Berendam, di sini.
"Saya berasa tidak sedap hati lalu membawa Umirah (Zulaikha) keluar dari bilik kerana bimbang berlaku kejadian buruk. Ini kerana pada pertunjukan pagi sudah ada gegaran kuat berpunca dari enjin pesawat itu.
"Sangkaan saya kali ini betul kerana sebaik jet pejuang itu melintas bumbung rumah, ia menghasilkan gegaran serta bunyi yang kuat menyebabkan siling rumah tiba-tiba runtuh di atas tilam tempat Umirah Zulaikha tidur," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.
Nor Zaliza berkata, anak saudaranya itu baru tiba dari Pahang sejak tiga hari lalu bersama ibunya, Saayah Majid, 60, dan kakaknya yang juga ibu kepada Umirah Zulaikha, Norhayati Abdullah, 36, bagi menyaksikan Lima 2007.
"Saya bersyukur kerana sempat membawa keluar anak saudara dari bilik tidur ke tempat selamat walaupun agak panik dengan kejadian yang berlaku secara tiba-tiba itu," katanya yang juga kakitangan hotel, di sini.
Sementara itu, tinjauan mendapati lebih 10 rumah di kampung sama turut mengalami keretakan pada dinding, pecah cermin tingkap dan lampu siling jatuh dipercayai akibat gegaran kuat enjin jet berkuasa supersonik itu.
Pemeriksaan wakil Harian Metro pada jadual pertunjukan udara di pusat media di Dewan Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC), di sini mengesahkan pesawat yang terbang pada waktu itu adalah Sukhoi SU-30 MKM milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM
BAYANGKAN KALAU SUKHOI NI BUAT PERKARA YANG SAMA PADA INDON!!! NESCAYA GEMPA BUMI SELURUH INDON!!! BELUM KELUAR BOM SUDAH MAMPUS RAKYATNYA.. HAHAHAHAHAHAHAA!!
Alpha Six Seven we have a target!!!
3,2,1 LauncH!!!BOMB!!!Sector Clear!!!
maldenai

Sidoarjo, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#20
Dec 6, 2007
 
boyKL wrote:
<quoted text>
heheh ya ka?
indon pkai apa mau tembak? malaysia sudah membuat modifikasi enjin pasa sukoi. jangan jupa tu. kelauannya melebili had bunyi. hahahah
Sukoi indon versi 27 dan 30. basix military jet. malaysia telah memasang sistem radar paling canggih di asia tenggara pada sukoi. jetnya telah dibuat ubah suai 70% dan hanya malaysia aja tau rahsianya. hahahah
hmm....memang sukhoi anda dah ada rudal....tapi setahuku tidak semua jenis senjata rudal dipasang di sukhoi anda.....hanya ada 1 jenis, klo ga salah rudal udara ke udara doank....malay beli sukhoi dengan desain multirole design, konsekuensinya nambah beban menjadi lebih berat, sehingga mengurangi kelincahan bermanuver (masih kalah dengan f16A/B nya indonesia)......sedangkan sukhoi indonesia dibuat dengan versi maritim.....konsekuensinya bermanuver lebih lincah terutama manuver cobra.....tahun 2008 senjata sukhoi akan datang, tidak hanya rudal udara ke udara tapi juga udara ke darat. setahu saya juga....tidak semua sukhoi malay memiliki pilot (rencana kan 18 biji sukhoi MKM....ya kan).....apalagi fulcrum mig29 muw sekitar 12 biji karena ga ada pilot....ga ada yg jalan....sedangkan f18 hornetmu sebanyak 8 biji itu kan masih dibawah f16 tni au....pilihan utama US kan f16-angkt udara, baru setelah itu f18-angk laut.....dan setauku f18 muw juga lagi kekurangan pilot.
Indonesia juga dah bisa buat roket, tinggal diberi hulu ledak...sekarang sedang dikaji untuk membuat rumus kumia hulu ledaknya hasil karya putra-putri indonesia......tinggal dipasang di riau & diarahkan ke kl lumpur atao malaka
ferdany

Putrajaya, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#21
Dec 6, 2007
 
>dimana letaknya sukhoi tersebut?
>rahsia besar,dalam fail kuning berpalang merah

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

First Prev
of 46
Next Last
Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

467 Users are viewing the Malaysia Forum right now

Search the Malaysia Forum:
Title Updated Last By Comments
raya dah lalu malontez masih sembunyi jer 4 min Pemburu Indon 157
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 7 min Srenggana 67,832
Dimana Letak MAKAM TUHAN YESUS..? (Aug '12) 8 min your God 52
Perang CINA VS FANKUI (Nov '12) 8 min Nippon 52
Malaysia itu MISKIN , ada bantah?? 13 min Densus99 34
" Pengakuan Jujur Anak Malaysia " (Aug '10) 13 min adul 5,408
Jokowi RI-1 & Ahok DKI-1, welcome the sucusser ! 14 min mas andaya 21
AKU GAY mau isap KONTOL/KOTE (Mar '10) 54 min sinno 9,195
FORUM LONTE/GIGOLO (Silakan Isi) (Jul '09) 1 hr erdy 27,140
++ info abg bispak bisyar bekasi ++ (Jan '11) 4 hr radti 1,114
•••
•••