Tibai

Kuala Lumpur, Malaysia

#22 Feb 26, 2009
.
.
Seperti juga sebutan 'rempit'.
.
.
Asalnya ialah 'ramp' and 'speed'
.
.
Mat motor ni, suka 'ramp' dan 'speed' motor mereka, terutama depan anak dara.
.
.
Lama kelamaan, istilah 'rempit' timbul akibat dari gabungan dua istilah asal itu.
.
.
Lidah orang kampung beb!

Since: Dec 07

Location hidden

#23 Feb 26, 2009
Tibai wrote:
.
Informasi:-<quoted text>
.
.
"ROCK KAPAK"
.
~~~~~~~~~~
Asalnya, kumpulan musik buat persembahan di kawasan lapang.
.
Tempat sesuai ialah di tempat parkir kereta di Stadium Negara etc.
.
.
Tempat parkir itu, sebutan sulu-dulu ialah 'paking'(Car Park) ie 'parking lot'.
Menurut Wikipedia:-
"Parking lot (called a car park in countries such as Malaysia,....).
.
.
Oleh kerana sudah popular tempat itu untuk berkugiran, maka pesta itu dipanggil 'Rock plus Car plus Park'...=>....'Rock Kapak'!
.
.
Biasalah.. lidah Melayu!
.
.
.
Zaman gue beb!
oooooooooo....

kirain rock kapak tu asalnya dari musik para perampok yang sering bawa2 kapak.
hehehhe

Since: Feb 09

Location hidden

#24 Feb 26, 2009
Tibai wrote:
.
Informasi:-<quoted text>
.
.
"ROCK KAPAK"
.
~~~~~~~~~~
Asalnya, kumpulan musik buat persembahan di kawasan lapang.
.
Tempat sesuai ialah di tempat parkir kereta di Stadium Negara etc.
.
.
Tempat parkir itu, sebutan sulu-dulu ialah 'paking'(Car Park) ie 'parking lot'.
Menurut Wikipedia:-
"Parking lot (called a car park in countries such as Malaysia,....).
.
.
Oleh kerana sudah popular tempat itu untuk berkugiran, maka pesta itu dipanggil 'Rock plus Car plus Park'...=>....'Rock Kapak'!
.
.
Biasalah.. lidah Melayu!
.
.
.
Zaman gue beb!
la ya ker...i ingat rock ‘kangkang’ alias rock ‘kapak’:-p

“to err is human...”

Since: Jan 08

Pontian, Malaysia

#25 Feb 26, 2009
Pitat Haeng wrote:
<quoted text>
oooooooooo....
kirain rock kapak tu asalnya dari musik para perampok yang sering bawa2 kapak.
hehehhe
hehehe ama dengan irama dangdut...yang minat rameinya yang rendang rendang tubuh, berperut gendut

:)

Since: Feb 09

Location hidden

#26 Feb 26, 2009
coz if u all perasan budak2 rock dolu2 kalau berjalan mesti terkangkang2 kan..betul tak..tak tau la mungkin seluar tu ketat sgt kot hehe

“to err is human...”

Since: Jan 08

Pontian, Malaysia

#27 Feb 26, 2009
Qaseh883 wrote:
coz if u all perasan budak2 rock dolu2 kalau berjalan mesti terkangkang2 kan..betul tak..tak tau la mungkin seluar tu ketat sgt kot hehe
hahaha dear....u tgk tak filem 'rock' arahan mamat khaled...que haidar berlakon...tu tribute gaya jalan n nyanyi gerup BPR...memang stail kangkang hehehe

Since: Dec 07

Location hidden

#28 Feb 26, 2009
Tibai wrote:
.
.
Seperti juga sebutan 'rempit'.
.
.
Asalnya ialah 'ramp' and 'speed'
.
.
Mat motor ni, suka 'ramp' dan 'speed' motor mereka, terutama depan anak dara.
.
.
Lama kelamaan, istilah 'rempit' timbul akibat dari gabungan dua istilah asal itu.
.
.
Lidah orang kampung beb!
hahahha... baru tau aku. nice info. tq.
:D

Since: Dec 07

Location hidden

#29 Feb 26, 2009
aJin wrote:
<quoted text>
hehehe ama dengan irama dangdut...yang minat rameinya yang rendang rendang tubuh, berperut gendut
:)
hahahha... mesti tengah bercanda abang ajin ni.

tak betul tu... dangdut tu asal namanya dari tiruan bunyi gendangnya. kalau lidah indonesia tiru bunyi gendang memang macam tu...

plak plak.. dang dang duuut..
plak plak.. dang dang duuut..

serrr.... serr....

;p
Fazrifani Auladi

Jakarta, Indonesia

#30 Feb 26, 2009
Rock kapak...?
hebat sangat ke..?

oke ini riwayat rock kapak versi bapak gw yang sekitar tahun 1980 sampai 1992 di msial.., kadang2 di singapore..

sesungguhnya..., walaupon pada era P. Ramlee...
dan cukup populer di indo dengan lagu dan beberapa filmnya...
tapi tidak membuat dunia seni Indo menjadi kebakaran jenggot..
sebab pada masa itu tetapler banyak para penyanyi dan pelakon Indo yang sangat terkenal..
bahkan lagu2 Indo pada masa itu tetaplah banyak dan terkenal di msial..

oke ini riwayat rock kapak di msial... tahun awal 80han... kat msial mulai ada kumpulan2 rock yang sedikit mengubah dunia seni di msial..
tentunya dengan penampilan2 yang seronok (menurut msial) dan sangat lucu kalau dilihat sekarang..

tapi sebetulnya tanpa di sadari kumpulan2 rock kapak dari msial itu sering menyanyikan lagu2 dari Indo..
pokoknya bapak gw banyak punya file2 yang mana kumpulan2 msial itu banyak menyanyikan lagu2 Indo ketika mereka konsert di mana2 kat msial termasuk di RTM..
Jadi makanya bokap gw dan gw ketawa aza kalau ada yang cakap musik2 msial rock dimasa tahun 80 han itu telah membantu mengubah dunia muzik Indo..
gw ketawa aza..
gw tulis segitu dahulu deh...
Tibai

Shah Alam, Malaysia

#31 Feb 26, 2009
.
Si TS bilang, dia udeh benci ama berantem hal politk kek...hal masalah dunia kek..!
.
.
Si TS aka Pak Ajin mao ingatin jaman silam dengan rock kapaknya.
.
.
Makanya, jangan keributan musisi rock kapak itu bawa lagu negara mana budaya mana.. gak kesah tuh!.
.
.
Ayo, namakan sahadja musisi apa, lagu apa mari nyanyi rame-rame!
.
.
.
Kok nanti ada yang ngeklaim itu ini... thread ini jadi ribut dan gawat!
malon tong

Jakarta, Indonesia

#32 Feb 26, 2009
kalo di indo mmg rock kapak itu dulu pernah ada jaman 70an...tapi itu krn gitarnya berbentuk kapak, rambut gondrong, kribo, pakaian ketat dr bhn kulit, badan kurus2 kebanyakan morfin dan hisap ganja dan kurang tido...setau saya band yg kayak gini adalah band AKA surabaya, trencem di solo, giant step bandung, kalo godbless kayaknya ggak pernah pake gitar kapak.

tahun 80an, masih ada yg pake gitar kapak tapi itu band dangdut...yg sedikit variasi menjadi rockdut atau rock dangdut....saya ingat sekali krn masa itu sekolah di ygy pernah beberapa kali nonton dangdut di sekaten ygy dan solo...hahahhaha...band rockdut yg beken saat itu adalah OM puspa nada dr salatiga....kalo OM sonetanya rhoma irama saya lupa apakah pake gitar kapak juga....

Since: Feb 09

Location hidden

#33 Feb 28, 2009
Lagu-lagu rock era 80an - 90an yang dimainkan walaupun lagu lama tapi cukup refreshing. Kena dengan mood cerita dlm lagu tersebut. Ingat lagi kalau ada lagu yg agak metal sikit i tengok ada layan dengan menghentak-hentak kaki dan angguk2 kepala...layannnn hehe rasa macam betul-betul ada dalam zaman kegemilangan rock kapak dolu2.

Jadi, tak kisahlah skg ni sama ada wujudnya hip-hop Melayu, ataupun metal Melayu atau apa2 pun rentak lagu terseut..selagi adanya wujud lagu2 Rock Kapak dolu2, yang pada firasat i ianya akan kekal selama-lamanya dan akhirnya ianya lebih unggul, masih popular dan masih diminati.

Tagline: dear... "Rock Uuu.."....heheh
Fazrifani Auladi

Jakarta, Indonesia

#34 Feb 28, 2009
Qaseh883 wrote:
Lagu-lagu rock era 80an - 90an yang dimainkan walaupun lagu lama tapi cukup refreshing. Kena dengan mood cerita dlm lagu tersebut. Ingat lagi kalau ada lagu yg agak metal sikit i tengok ada layan dengan menghentak-hentak kaki dan angguk2 kepala...layannnn hehe rasa macam betul-betul ada dalam zaman kegemilangan rock kapak dolu2.
Jadi, tak kisahlah skg ni sama ada wujudnya hip-hop Melayu, ataupun metal Melayu atau apa2 pun rentak lagu terseut..selagi adanya wujud lagu2 Rock Kapak dolu2, yang pada firasat i ianya akan kekal selama-lamanya dan akhirnya ianya lebih unggul, masih popular dan masih diminati.
Tagline: dear... "Rock Uuu.."....heheh
Rock kapak msial hanya kat msial aza..
kalau masalah tahun 80 han kumpulan msial pernah ada terdengar di Indo..
itu hanya dianggap sebagai salah satu genre aza..
jadi tak membuat pemuzik2 Indo menjadi mati arang..
seperti yang sekarang ini terjadi pada pemuzik2 msial yang mengemis pada keraja'an agar lagu dan kumpulan2 Indo di bann..
kah kah kah...

Since: Feb 09

Location hidden

#35 Feb 28, 2009
Fazrifani Auladi wrote:
<quoted text>
Rock kapak msial hanya kat msial aza..
kalau masalah tahun 80 han kumpulan msial pernah ada terdengar di Indo..
itu hanya dianggap sebagai salah satu genre aza..
jadi tak membuat pemuzik2 Indo menjadi mati arang..
seperti yang sekarang ini terjadi pada pemuzik2 msial yang mengemis pada keraja'an agar lagu dan kumpulan2 Indo di bann..
kah kah kah...
hahahhaha i pun nak gelak gak ni coz ada org tersasar dr topik hmm..mm sabar jer lah..

“manusia berubah setiap saat .”

Since: Jan 09

waterfall

#36 Feb 28, 2009
lgu 80an 90an nie lgu haqu ske nie..ahax..lgu skang un xse haybat lgu dulo2..sume jiwang2 nyer lu2 nyer...nme jer rock kapak taw un parang..tp lgu..melayret2..huh..2 yg wt haqu ske 2..

lalalallalalalalala
king of rock

Malaysia

#37 Mar 18, 2009
bole tolong carikan lagu-lagu d'riyadh 88-89,pada mane-mane syarikat rakaman terbitkan balik album-album d'riyadh ni lagunya sedap-sedap pasti ramai peminat,TQ
Fazri jagal msial Auladi

Jakarta, Indonesia

#38 Mar 18, 2009
Kumpulan2 rock lembik tahun 80han punya msial itu banyak membawakan lagu2 dari kumpulan2 Indo sebelum kumpulan rock msial itu terkenal kat msial sendiri..

search suka menyanyikan lagu camelia punya ebiet g ade..
wing's suka plak menyanyikan lagu2 dari the rollies seperti seruling senja..., salam terakhir..

bahkan terakhir gw lihat ada kumpulan2 msial yang otai yang anggotannya kebanyakan orang2 India..., melipsing lagu dari kumpulan "DRIVE"indo yang bertajuk "BERSAMA BINTANG"

msial gillleeerr... gak ada kreasi dan kreativitas..
selalu meniru..

pokay msial dangkal bebal..!!
Fazri jagal msial Auladi

Jakarta, Indonesia

#39 Mar 18, 2009
musil2 yang katanya rock di msial itu...
ha ha ha ha...
itu hampir samaler dengan kumpulan jadul Indo yaitu Panbers..
suara di tarik tarik sampai urat leher kecekik..
mahu nya di cakap seperti swara dari kumpulan scorpion... facta seperti orang terjepit pintu lehernya...
ha ha ha ha ha...msial... maluuuuuu deeehhhh...!!
yang gitu koq di cakap musik rock...
bikin malu aza....

“Headless Freaks Don't Scare Me”

Since: Dec 08

I Me Mine

#40 Mar 18, 2009
D'lloyd tu rock ke ah?

Muehehehe

Since: Feb 09

Location hidden

#41 Mar 18, 2009
BumiPutra Rockers / BPR

Dari Sinar Mata

Keunggulan cinta dari sinar mata
Yang bergelora
Hati ditaman berbunga
Satu impian satu harapan
Sudah pasti ada sebaliknya
Satu rahsia

Engkau di mataku adalah cahaya
Perjalanan ku
Terang menyuluh segala
Yang tersembunyi
Lama kucari
Sudah pasti ada jawapannya
Kemungkinan itu

Datang hampir senja sedang aku
Merangkak dan kehausan cinta itu
Kau hulur tangan mu
Membawa ku ke atas semula
Berdoalah aku kesyukuran
Tercantum cinta jadi satu
Biar ku tebus segalanya
Agar di teman cinta yang suci itu

Layan giler lagu ni hehehe coz someone sing this song to me...so sweeeeeeeeeet

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Malaysia Discussions

Title Updated Last By Comments
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 4 min CharlieHebdo 108,161
rezim diktator umno parti oposisi dilarang ikla... 4 min makdatok 133
Hot News!! INDON merompak lagi Di Malaysia !! 7 min Indon tak malu 15
MALAYSIALku yg MALANG 9 min Indon tak malu 14
KESIAN, INDONESIA DIPIMPIN Oleh DEWA BADUT JOKOWI 17 min Indon tak malu 4,438
Sriwijaya sudah terbukti berpusat dan bermula d... 19 min Bravoer 2,896
Adakah Malaysia membenci Indonesia? Undi dan Ko... 1 hr makdatok 82
rintihan indon terhadap kemakmuran malaysia 2 hr cukrik jawa 92
Melayu bangsa sial yang dijajah JAWA 5 hr EmpayarMasa 132
More from around the web