Silat vs Muay Thai (tinju siam )

Created by ratah bejabat on Sep 17, 2008

981 votes

Click on an option to vote

silat menang

muay thai menang

dua dua kalah

Since: Sep 08

Surabaya, Indonesia

#41 Sep 20, 2008
Kulat Air wrote:
<quoted text>
betul tu, bruce kena pukulan kipas senandung... mcm mana cara pukul tu aku x pasti,... tahap tertinggi jer kot yg dapat.
itu mungkin dari efek tenaga murni, saya pernah lihat demonstration silat yang mematahkan plat besi /iron bar dengan satu jari tangan saja, itu dengan tenaga murni. ada juga yang menguatkan aura dengan menambah yang ghaib2 tapi ini tidak baik.

saya juga pernah lihat kawan saya yang menyentuh lambat pipi lawannya dengan ujung jari, dan hidung lawannya itu keluar darah.

pernah juga saya coba, dengan tendangan dolyo chagi taekwondo, full power kearah perut kawan saya itu, dia tidak merasakan sakit,tapi kaki saya yang sakit. Karena ini saya berminat juga belajar ilmu pernapasan tenaga murni. tapi lebih ke sifat kesehatan dan kepekaan bukan bersifat merusak.
Kontorol

Racine, WI

#42 Sep 20, 2008
Lepas tengok Tony Jaa berlakon, aku rasa tomoi lagi best ler.

“Nin Jiom Pei Pa Koa”

Since: Jul 08

GnahaP

#43 Sep 20, 2008
Farel wrote:
<quoted text>
itu mungkin dari efek tenaga murni, saya pernah lihat demonstration silat yang mematahkan plat besi /iron bar dengan satu jari tangan saja, itu dengan tenaga murni. ada juga yang menguatkan aura dengan menambah yang ghaib2 tapi ini tidak baik.
saya juga pernah lihat kawan saya yang menyentuh lambat pipi lawannya dengan ujung jari, dan hidung lawannya itu keluar darah.
pernah juga saya coba, dengan tendangan dolyo chagi taekwondo, full power kearah perut kawan saya itu, dia tidak merasakan sakit,tapi kaki saya yang sakit. Karena ini saya berminat juga belajar ilmu pernapasan tenaga murni. tapi lebih ke sifat kesehatan dan kepekaan bukan bersifat merusak.
skrg ni ada lg ker org yg bole ajar ilmu2 cam tu?

Since: Sep 08

Surabaya, Indonesia

#44 Sep 20, 2008
bagus tuh skill Tony Jaa.

tapi ada critic dari orang hollywood di salah satu film tony jaa terlalu banyak sound effect "bones breaking"

crack..crack...bunyi tulang patah itu.:)

“Nin Jiom Pei Pa Koa”

Since: Jul 08

GnahaP

#45 Sep 20, 2008
Kontorol wrote:
Lepas tengok Tony Jaa berlakon, aku rasa tomoi lagi best ler.
tony jaa tu muay korat... dlm kategori muay boran
Kontorol

Racine, WI

#46 Sep 20, 2008
Kulat Air wrote:
<quoted text>
tony jaa tu muay korat... dlm kategori muay boran
muay korat tu apa? tapi aku rasa dia memang asal dari korat. actually, tony jaa tu sebenarnya berketurunan cambodia.
Kontorol

Racine, WI

#47 Sep 20, 2008
Farel wrote:
bagus tuh skill Tony Jaa.
tapi ada critic dari orang hollywood di salah satu film tony jaa terlalu banyak sound effect "bones breaking"
crack..crack...bunyi tulang patah itu.:)
hahaha...betul, banyak sangat sound effect, crack crock sana sini..hehehe..
jonni

Malaysia

#48 Sep 21, 2008
Grimmjow wrote:
dato meor ialah mahaguru silat gayong ghaib...dato meor ngan bruce brtarung kat perak,,bkn kat hongkong...drp cerita yg aku dgr drp budak2 silat cekak, bruce kena 3 buah pukulan gayong then terus rebah muntah2 darah...tp bruce tak puas hati nak teruskan fighting tp dato meor enggan teruskan sbb kesian kat mamat yg dah parah tu...
tak brape lama selepas duel tu,atas rasa tak puas hati dan ingin nak membuktikan kehebatan jet-kun-do dia, bruce lee dtg ke indonesia dan mencabar zulkarnain dan mmg teruk bruce kena ganyang....tu pon sbb bruce blom betul2 tough lps duel ngan dato meor...
actually, bruce mati sbb terkena buah pukulan tenaga dalam dato meor...bkn kerana duel ngan zulkarnain....
Dato meor ialah pengasas gayong pusaka,bukan gayong ghaib.dan sekarang diteruskan oleh andak majid atau pak andak...
jonni

Malaysia

#49 Sep 21, 2008
tony jaa juga sebenarnya mahir dalam seni silat melayu,taekwando,.......dan x salah aku dia ada gelanggang muay thai di kelantan or terengganu..sape ada info
ray

Malaysia

#50 Sep 21, 2008
apakah silat yang paling ngetop di indonesia....cimande ker...kuntau jawa ker..di filipina pon ada gak silat.kira silat ni dah merantau seluroh pelusuk dunia

Since: Aug 08

Location hidden

#51 Sep 21, 2008
Ada yang tahu UFC (Ultimate Fighting Championship) atau kejuaraan mix martial art...

Kenapa pencak silat x pernah digunakan ya ?

Since: Sep 08

Surabaya, Indonesia

#52 Sep 21, 2008
silat merpati putih sudah bocor dipelajari sama om putih di USA. silat malaysia, silat kali filipino, dan silat2 dari indonesia juga sudah dipelajari hingga ke brazil.

merpati putih USA ada video demonstration Mike Zeleznick di youtube
oldtimer

Malaysia

#53 Sep 21, 2008
Yohanes wrote:
Ada yang tahu UFC (Ultimate Fighting Championship) atau kejuaraan mix martial art...
Kenapa pencak silat x pernah digunakan ya ?
kalau ngak salah dalam tahun 2000 mungkin.ada satu mat saleh masuk UFC,beliau membawa aliran silat tetapi tewas mungkin 1st round.tidak pasti aliran silat apa.dalam championship itu juara nya dari brazil .royce gracia .kalau tidak salah ,beliau menggunakan brazilian jiujitsu.
ratah bejabat

Malaysia

#54 Sep 21, 2008
silat memang sudah tersebar seluruh nusantara malah di switrzealand ada seorang guru silat dari indonesia yang pernah mengajar silat untuk tentera negara itu.maknanya silat diakui setanding dengan beladiri lain2.malah baru2 ini silat ada ditayangkan dalam history channel human weapon yangmana lokasinya di malaysia.selepas ditayangkan dlm history channel silat mula dapat sambutan baik terutama di amerika.di malaysia komando 69 kalau x salah meggunakan gayong untuk tempur tampa senjata..lain lain unit x tau.ada baiknya unit keselamatan gunakan silat daripada beladiri luar.at least dapat mengembangkan silat

Since: Aug 08

Location hidden

#55 Sep 21, 2008
oldtimer wrote:
<quoted text>
kalau ngak salah dalam tahun 2000 mungkin.ada satu mat saleh masuk UFC,beliau membawa aliran silat tetapi tewas mungkin 1st round.tidak pasti aliran silat apa.dalam championship itu juara nya dari brazil .royce gracia .kalau tidak salah ,beliau menggunakan brazilian jiujitsu.
1 ronde ..!!!! yaiks...

Royce Gracia memang kuat, tapi dia kalah TKO dengan Sakuraba asal Jepang pada Pride Fighting..

Since: Aug 08

Location hidden

#56 Sep 21, 2008
Saya pernah blajar Silat Panca Daya.., kalo di malaysia dikenal gak ya ?
ratah bejabat

Malaysia

#57 Sep 21, 2008
kadang kadang hanya berguru tidak sampai 1 tahun ada yang masuk pertandingan.bila tewas maka tempiasnya kena sekali dengan aliran silat yang dibawa.sudah sedia maklum dibarat mereka kadang kadang mengaku master dalam martial art walaupun baru setahun jagung berguru..berbeza di malaysia dan indonesia.jika guru silat biasanya pengalaman memang mantap.

Since: Sep 08

Surabaya, Indonesia

#58 Sep 21, 2008
UFC didesign untuk menunjukkan kelebihan ground fighting Brazilian Jiu-Jitsu, namun keluarga Gracie pernah kalah dengan teknik Kimura. Royce Gracie juga kalah dari teknik kuncian yang ditemukan Kimura. tapi ego keluarga Gracie timbul disini, Royce tidak mengaku kalah meski wasit sudah menyatakan Royce kalah setelah Royce tidak dapat lagi menggerakkan tangannya untuk merespon wasit.
ratah bejabat

Malaysia

#59 Sep 21, 2008
Yohanes wrote:
Saya pernah blajar Silat Panca Daya.., kalo di malaysia dikenal gak ya ?
panca daya ?..mungkin namanya lain disini.tapi disini cimande,kuntau jawa,harimau memang banyak.semua ni aliran dari indonesia...silat bugis

Since: Sep 08

Surabaya, Indonesia

#60 Sep 21, 2008
mungkin salah satu penyebab mengapa ground fighting tidak terlalu populer dalam budaya asia umumnya karena anggapan menyerang lawan yang jatuh adalah tidak fair. seringkali yang dikatakan jujur jika lawan diberi waktu untuk berdiri.

dalam real fight, BJJ mengklaim, stand up fighting tidak lebih dari 5 menit, setelah itu fighter biasanya akan bertarung ground. dan memang benar.

Tapi untuk Mass fighting, atau lawan lebih dari 1 orang, hanya menguasai ground fighting tanpa teknik stand up bisa fatal.

taekwondo bagus untuk serangan jarak jauh..menjauh..menendang..menj aga jarak..menjauhh..menendang..la ri...menjauh..tetap menjaga jarak..semakin menjauh...terus lari ke kantor police terdekat untuk lapor.

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Malaysia Discussions

Title Updated Last By Comments
Makan TAHI BERLENDIR..wow..Sedap nyer (Mar '09) 5 min jodoh pasti bertemu 6,142
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 7 min AGAMA CIPTAAN IBLIS 76,391
JAKARTA VS KUALA LUMPUR , Menurut agan Gimana ? (Jul '12) 8 min Malingsia malon 462
Kandangan cing ae ! (Mar '10) 14 min Harimau Putih Com... 358
Negara Terbaik Untuk Berbisnis: Malaysia Masuk ... (Oct '13) 17 min Malon malingsial 2,210
No telefon gay 0175322044 (Nov '10) 25 min sy nk hisap 3,622
AKU GAY mau isap KONTOL/KOTE (Mar '10) 32 min gendut 9,445
Saya baby mila , cewek bispak (Apr '08) 4 hr Ibnu Rizky 13,108
•••

Malaysia People Search

Addresses and phone numbers for FREE

•••