Comments
101 - 120 of 120 Comments Last updated May 30, 2014
First Prev
of 6
Next Last
lawak

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#102
May 28, 2014
 
provokator senior indon yg menopix di sini sampai berkarat . ada yg jadi gila gara gara terlalu benci kepada malaysia . orang indonesia kata kualat .

Since: May 14

Singapore, Singapore

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#103
May 28, 2014
 
lawak wrote:
<quoted text>
macam tulah indon sekolah setengah jalan . tempat tempat dlm perjanjian 999 mcm sembawang , kanji, mt faber, jurong , semua tu di s'pura . dah menopix 10 tahun pun masih tak sembuh bangangnya
Mmg betul,999tahun hanya kawasan2 tertentu aja Vanyak yg dah tak sah lagi Hanya sikit aja yg masih berfungsi.
Dorang mng main ikut2an aja 1 main hembus yg lain keluar asap.Yg kat sembawang spore mmg pangkalan laut untuk british.Tu lah dh bodoh sombong pulak cina2 maklap ni
YDA Datok Seri Fardan

Europe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#104
May 28, 2014
 
Sejarah malaysia lebih haibat dari apa yang di warwarkan oleh UMNO.
Malaysia adalah bangsa pejuang seperti Indonesia,mereka berusaha mati2an mengusir penjajah british untuk merebut kemerdekaan,bukan seperti UMNO yang tangannya menengadah meminta kemerdekaan pd British meskipun dengan menjual negaranya.
UMNO rela menuduh dan mencap kominis siapa saja yang menantang tuannya yaitu british,meskipun ramai diantara mereka seorang Ulama.
Jasad para pahlawan Malaysia dikubur tanpa hormat,sehingga seolah-olah Malaysia adalah negara yang tanpa mempunyai satupun pahlawan perang yang dengan gigih menentang kaum penjajah British.
UMNO menggiring otak rakyat Malaysia untuk mempercayai bahwa seolah-olah perjuangan Malaysia hanya dengan diplomasi yang hanya dilakukan oleh UMNO,padahal ada ratusan bahkan ribuan pahlawan Malaysia yang gugur dan hingga saat ini belum dikenali siapa saja dan dimana saja kubur mereka gara2 disembunyikannya fakta sejarah oleh UMNO sang barua penjajah.
Yang dimaksud perjuangan diplomasi UMNO itu hanyalah rengekan UMNO yang memohon kemerdekaan meskipun harus menandatangani syarat2 yang dijatuhkan British.
Tapi Tuhan Maha Tahu segalanya,Dia membukakan pintu
rakyat Malaysia terutama belia,mahasiswa,cendikia,dan rakyat awam sedikit demi sedikit,bahwa Malaysia adalah negara pejuang,bukan negara pengemis seperti apa yang UMNO warwarkan anjurkan kepada rakyat.

Since: May 14

Singapore, Singapore

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#105
May 28, 2014
 
Merdeka tetap merdeka.Malaysia berjaya memartabatkan bangsa dgn memajukan negara dn menekan populasi cina hiak3
Tiga Mata

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#106
May 28, 2014
 
sultanmuanjingku wrote:
Fakta Sejarah Malaysia, Yang Orang Malaysia Sendiri Tidak Tahu .
adi walaupun sudah merdeka, malaysia masih dalam kontrol Inggris. Penjajahan berlanjut sampai saat ini, dimana salah satu bentuk penjajahannya adalah dibutakannya bangsa Malaysia dari sejarah (Jadi wajar saja mereka suka mengaku-akui hal yang bukan miliknya.
Kemasan video ini cukup menarik. Durasi tidak terlalu panjang ditambah perpaduan menarik antara visual dan musik menjadikan video dokumenter ini enak untuk ditonton dan layak dikoleksi.
Video ini sedikitnya dapat membuat kita makin bangga sebagai warga negara Indonesia. Walaupun kita dalam kondisi ekonomi yg tidak lebih baik dari malaysia, tetapi kita secara politik jauh lebih Merdeka.
Maka dari itu kita bantu lestarikan dan pertahankan segala kekayaan yang kita miliki, jangan sampai hasil kekayaan kita yang menikmati bangsa lain....
Hidup Indonesia! Pertahankan wilayah dan hasil budaya kita!
Lawan Malaysia dengan video ini, biar mereka sadar, tanpa Indonesia mereka tidak bisa Merdeka....
Fakta Sejarah Malaysia, Yang Orang Malaysia Sendiri Tidak Tahu .
Maka dari itu kita bantu lestarikan dan pertahankan segala kekayaan yang kita miliki, jangan sampai hasil kekayaan kita yang menikmati bangsa lain....
Hidup Indonesia! Pertahankan wilayah dan hasil budaya kita!
Lawan Malaysia dengan video ini, biar mereka sadar, tanpa Indonesia mereka tidak bisa Merdeka....
orang

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#107
May 28, 2014
 
malaysia berhasil mendaulatkan hasil buminya dari dikeruk sewenang2nya oleh orang asing. hasilnya petronas jadi besar dan maju. lahan kelapa sawit milik pemerintah dan rakyat. pertamina sendiri kalah bersaing di tempat sendiri. cuma mampu lihat orang luar menguasai 60% hasil migas. 70% lahan kelapa sawit juga dikuasai mereka. belum dikira minerba lagi yg hampir 90% dikeruk oleh syarikat paman sam dan negara lain. negara kaya hasil kok hutang luar negerinya menumpuk. sudah lama dijajah secara halus tapi masih tak sedar2 lagi
Tiga Mata

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#108
May 28, 2014
 
makdatok wrote:
Merdeka tetap merdeka.Malaysia berjaya memartabatkan bangsa dgn memajukan negara dn menekan populasi cina hiak3
Percaya atau tidak ini di buat dengan cadangan dan dukungan dari Indonesia.
Setelah May 1969 , di mana Tengku Abdul Rahman di desak berhenti oleh ULTRA Umno .Akhirnya dia terpaksa berhenti pada Tahun 1970.
Maka bermula lah era rahsia Malaysia - Indonesia .
Desar Ekonomi Baru ( yang memperkasakan eknomi Bumiputra) di katakan ilham dari mentan Ekonomi Indonesia waktu itu.
Indonesia turut mengirim tenaga professional ke Malaysia bagi memastikan kuasa kekal di tangan pribumi.
Terima kasih kepada Soeharto.
Di indonesia riot Pribumi - Cina juga berlaku 1973-1980.
**** Sudah pasti ramai orang indonesia tidak tahu info ini***
Tiga Mata

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#109
May 28, 2014
 
Tiga Mata wrote:
<quoted text>
Fakta Sejarah Malaysia, Yang Orang Malaysia Sendiri Tidak Tahu .
Maka dari itu kita bantu lestarikan dan pertahankan segala kekayaan yang kita miliki, jangan sampai hasil kekayaan kita yang menikmati bangsa lain....
Hidup Indonesia! Pertahankan wilayah dan hasil budaya kita!
Lawan Malaysia dengan video ini, biar mereka sadar, tanpa Indonesia mereka tidak bisa Merdeka....
Inggeris menjajah secara Indirect ; Contoh seperti Amerika dan Indonesia kini yang memegang SDA Indonesia, Sehingga rakyat Malaysia tidak sedar SDA mereka di keruk. Ini pun kita bisa lihat di indonesia kini,
Walaupun Secara formalnya dan legal; , Malaysia tidak di jajah tapi secara penguasaan , Malaysia telah di jajah, Rakyat Malaysia tidak merasakan kan di jajah kerana Inggeris hanya merebut kepentingan perdagangan. Walau pun begitu mereka telah memulang kan sebahagaian dengan membina jalan, keretapi, sekolah dan lain lain. Bukan seperti penjajah Belanda yang mengeruk habis habisan.
Kesatuan Rakyat Indonesia Semenanjung ( Keris) wujud, tetapi Akhirnya apabila Soekarno di ugut dengan Pemuda maka ia memberi deklarasi kejutan Merdeka yang di beri Jepun. Rakyat Melayu semenanjung terkapai kapai dengan Ancaman kominis dan pembalasan inggeris setelah di tinggal kan rakan perjuangan indonesia,
Rakyat Malaysia di gempur oleh PKM yang menuduh yang pro indonesia sebagai Penjilat Jepun, dan ramai tangkap inggeris. Inggeris kemudiannya menghukum rakyat melayu kerana bersekongkol dengan indonesia dengan menarik kuasa raja melayu dan cuba membentuk Malayan Union,( menjadikan Malaya jajahan British buat pertama kali).
Mogok satu Negara) oleh Organisasi Melayu melumpuhkan kuasa inggeris di Malaya, KMM/KRIS menjadi tunjak kepada penentangan terhadap Inggeris dan membentuk UMNO dan mengambil SAKA Merah sebagai Bendera Umno. Jestru itu kenapa Umno mempunyai Bendera seperti Indonesia.
Lihat lah sejarah dengan menyeluruh, tanpa terlalu taksub dengan nasionalis indonesia.
Tiga Mata

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#110
May 28, 2014
 
Tiga Mata wrote:
<quoted text>
Fakta Sejarah Malaysia, Yang Orang Malaysia Sendiri Tidak Tahu .
Maka dari itu kita bantu lestarikan dan pertahankan segala kekayaan yang kita miliki, jangan sampai hasil kekayaan kita yang menikmati bangsa lain....
Hidup Indonesia! Pertahankan wilayah dan hasil budaya kita!
Lawan Malaysia dengan video ini, biar mereka sadar, tanpa Indonesia mereka tidak bisa Merdeka....
Ralat.

Inggeris menjajah secara Indirect ; Contoh seperti Amerika dan Indonesia kini yang memegang SDA Indonesia, Sehingga rakyat Malaysia tidak sedar SDA mereka di keruk. Ini pun kita bisa lihat di indonesia kini,

Walaupun Secara formalnya dan legal; , Malaysia tidak di jajah tapi secara penguasaan , Malaysia telah di jajah, Rakyat Malaysia tidak merasakan kan di jajah kerana Inggeris hanya merebut kepentingan perdagangan. Walau pun begitu mereka telah memulang kan sebahagaian dengan membina jalan, keretapi, sekolah dan lain lain. Bukan seperti penjajah Belanda yang mengeruk habis habisan.

Kesatuan Rakyat Indonesia Semenanjung ( Keris) wujud, tetapi Akhirnya apabila Soekarno di ugut dengan Pemuda maka ia memberi deklarasi kejutan Merdeka yang di beri Jepun. Rakyat Melayu semenanjung terkapai kapai dengan Ancaman kominis dan pembalasan inggeris setelah di tinggal kan rakan perjuangan indonesia,

Rakyat Malaysia di gempur oleh PKM yang menuduh yang pro indonesia sebagai Penjilat Jepun, dan ramai tangkap inggeris. Inggeris kemudiannya menghukum rakyat melayu kerana bersekongkol dengan indonesia dengan menarik kuasa raja melayu dan cuba membentuk Malayan Union,( menjadikan Malaya jajahan British buat pertama kali).

Mogok satu Negara) oleh Organisasi Melayu melumpuhkan kuasa inggeris di Malaya, KMM/KRIS menjadi tunjak kepada penentangan terhadap Inggeris dan membentuk UMNO dan mengambil SAKA Merah sebagai Bendera Umno. Jestru itu kenapa Umno mempunyai Bendera seperti Indonesia.

Lihat lah sejarah dengan menyeluruh, tanpa terlalu taksub dengan nasionalis indonesia.
Tiga Mata

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#111
May 28, 2014
 
makdatok wrote:
<quoted text>
Mmg betul,999tahun hanya kawasan2 tertentu aja Vanyak yg dah tak sah lagi Hanya sikit aja yg masih berfungsi.
Dorang mng main ikut2an aja 1 main hembus yg lain keluar asap.Yg kat sembawang spore mmg pangkalan laut untuk british.Tu lah dh bodoh sombong pulak cina2 maklap ni
Di Singapura pun sudah di dibatalkan perjanjian itu, Hanya Amerika yang mahu menjadi jagoh di sini
Sempak Rosmah sulit cuci

Europe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#112
May 28, 2014
 
makdatok wrote:
Merdeka tetap merdeka.Malaysia berjaya memartabatkan bangsa dgn memajukan negara dn menekan populasi cina hiak3
die ni adalah pejabat kat umno nak cuba lakukan propoganda karna da pon ramai belia malay sadar akan history bangsanya yg acap direka....

die da berjuang mati matian bela rezim umno karna upah tinggi...die paham pon keburukan umno...

kalau pon die mati...tak la syahadat yg di ucap ...tapi shabas umno...shabas umno....

besua la dia dgn kafir british kat akherat....
hi..hihihi..
shabas umno...shabas umno...eeekh..
Tiga Mata

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#113
May 28, 2014
 
YDA Datok Seri Fardan wrote:
Sejarah malaysia lebih haibat dari apa yang di warwarkan oleh UMNO.
Malaysia adalah bangsa pejuang seperti Indonesia,mereka berusaha mati2an mengusir penjajah british untuk merebut kemerdekaan,bukan seperti UMNO yang tangannya menengadah meminta kemerdekaan pd British meskipun dengan menjual negaranya.
UMNO rela menuduh dan mencap kominis siapa saja yang menantang tuannya yaitu british,meskipun ramai diantara mereka seorang Ulama.
Jasad para pahlawan Malaysia dikubur tanpa hormat,sehingga seolah-olah Malaysia adalah negara yang tanpa mempunyai satupun pahlawan perang yang dengan gigih menentang kaum penjajah British.
UMNO menggiring otak rakyat Malaysia untuk mempercayai bahwa seolah-olah perjuangan Malaysia hanya dengan diplomasi yang hanya dilakukan oleh UMNO,padahal ada ratusan bahkan ribuan pahlawan Malaysia yang gugur dan hingga saat ini belum dikenali siapa saja dan dimana saja kubur mereka gara2 disembunyikannya fakta sejarah oleh UMNO sang barua penjajah.
Yang dimaksud perjuangan diplomasi UMNO itu hanyalah rengekan UMNO yang memohon kemerdekaan meskipun harus menandatangani syarat2 yang dijatuhkan British.
Tapi Tuhan Maha Tahu segalanya,Dia membukakan pintu
rakyat Malaysia terutama belia,mahasiswa,cendikia,dan rakyat awam sedikit demi sedikit,bahwa Malaysia adalah negara pejuang,bukan negara pengemis seperti apa yang UMNO warwarkan anjurkan kepada rakyat.
Saya neutral dalam ulasan Sejarah, Ya sememangnya Kemerdekaan Malaysia wujud bukan kerana Sekadar Diplomasi walaupun itu adalah pendirian formal,
Malaysia tidak boleh di samakan dengan Indonesia di mana musuh Utama mereka adalah Belanda yang secara terang terangan menekan mereka.
Ancaman Semenanjung ialah Sukhothai yang telah mara hingga ke Perak tetapi di pukul munder hingga ke Kedah.Hampir semua Sultan dan raja raja semenanjung di katakan tewas. Inggeris pada mula mendukung Thai tetapi mula campur tangan setelah peperangan berlanjutan dan menjejaskan perdagangan mereka.
Kemudiannya Semenanjung bersama Indonesia untuk membentuk Indonesia Raya,
( tetapi mereka ini walaupun pejuang tetapi lebih kepada Sejarah Indonesia bukannya Malaysia)
Umno baru terbentuk , di zaman selepas Malayan Union. Banyak perjuangan sebelum ini ,
Inggeris sebenarnya terdesak dengan serangan kominis dan juga ugutan Umno untuk bergabung kembali dengan Indonesia.
Pada pendapat aku Tengku Abdul Rahman tidak sesuai untuk memegang kuasa Umno pada waltu itu memandang kan beliau berdarah "Raja Raja SukkhoThai".( Traqgis sekali)
** Petikan dari Wiki**
Selepas kemangkatan Sultan Syed Allaudin Shah, Beliau telah digantikan Dengan Sultan Jaafar Madazzam Shah dipanggil Long Jaafar yang dibunuh juga oleh konspirasi British & Sukhothai dan Sultan Ahmad Tajuddin ( yang mendapat perlindungan politik oleh British dan terletak di Melaka. Sultan Jaafar Madazzam Shah adalah kesultanan terakhir kedah
Selepas kematiannya, British dan Sukhothai melantik Sultan Abdul Hamid Halim Shah yang berkahwin sebagai isteri ke-2, Manjalara , yang Sister Chulalongkorn , Raja Thailand. Sultan Abdul Hamid Halim Shah adalah satu generasi baru kesultanan kedah . Oleh isteri ini 2, Perdana Menteri yang pertama adalah Tengku Abdul Rahman Al Haj dilahirkan. Tugas pertama adalah untuk memusnahkan semua bukti sejarah kesultanan lama kedah City , gerbang , bangunan dan dokumentasi . conspirations ini menyokong dengan Chulalongkorn British dan raja Thailand,( datuk kepada Tengku Abdul Rahman ). Kolonel James Low telah dibayar oleh raja Thailand untuk menulis sejarah yang lain sokongan kedah oleh Sultan Ahmad Tajjudin.

“Pemimpin Babu”

Since: Jul 13

Visitemalaysia.Blogspot.com

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#114
May 28, 2014
 
Hehehehehe... ikut ketawa saja. habis kalo komen di delet sih sama CIA
orang

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#115
May 28, 2014
 

Judged:

1

1

1

Tiga Mata wrote:
<quoted text>
Inggeris menjajah secara Indirect ; Contoh seperti Amerika dan Indonesia kini yang memegang SDA Indonesia, Sehingga rakyat Malaysia tidak sedar SDA mereka di keruk. Ini pun kita bisa lihat di indonesia kini,
sda malaysia yg mana sampai sekarang masih dikeruk british? jgn asal sebut.
kalau di indonesia ya ada. semua sektor dan industri dikuasai asing. migas malaysia 75% dikuasai petronas, lahan kelapa sawit hampir 100% milik tempatan. tak ada syarikat asing sebesar newmont, freeport dan BP mengeruk hasil sewenangnya spt di indo. baru sekarang mahu nasionalis. walau agak terlewat kerana sda hampir habis.
orang

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#116
May 28, 2014
 

Judged:

1

di indo sda apa yg tidak dikuasai asing? ada?

Since: May 14

Singapore, Singapore

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#117
May 28, 2014
 

Judged:

1

Setiap pm malaysia melakukan kebijakan dgn ambil kira ketuanan melayu,kepentingan melayu hinggakan pihak asing hampir tak dpt tembus bidang strategik.Tidak ada yg prlu dirisaukn pengaruh barat.Walaupun mrk berusaha tapi pemimpin melayu tetap teguh menahannya.Yg aku risaukn hanya di indo,pihak asing bermaharajalela melakukan kegiatan mrk.Malah pribumi tak sadar yg mrk berada diambang kejatuhan.Pribumi harus sedar dari skrng dn mulakan kebijakan yg tangguh
malasnya

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#118
May 28, 2014
 
malas-sia
endon

San Mateo, CA

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#119
May 29, 2014
 

Judged:

1

bgtulah klu sang indon berbicara.lbh hmpas dari isinya kesian ngra mau trgadai x sdr2 lg sungguh tragis.indon ohh indon....
malon BERUK forever

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#120
May 30, 2014
 
endon wrote:
bgtulah klu sang indon berbicara.lbh hmpas dari isinya kesian ngra mau trgadai x sdr2 lg sungguh tragis.indon ohh indon....
BERUK STRESS !!! Miris miris miris .
YDA Datok Seri Fardan

Europe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#121
May 30, 2014
 
Ganti nick = cara malon tunjukkan otaknya mulai konslet,wakakakaka

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

First Prev
of 6
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

•••