MASIH INGATKAH PERANG INDONESIA VS MALAYSIA th 1962-1966

Posted in the Indonesia Forum

Comments
1 - 20 of 220 Comments Last updated Jun 20, 2014
First Prev
of 11
Next Last
malingasia

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#2
Jun 29, 2011
 
bener gan 1
sorry

UK

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3
Jul 10, 2011
 
indonesia failed miserably, gagal, saya tidak sokong mana2 pihak, tapi indonesia hantar paratroopers, separuh salah landing, landing dan di tangkap oleh rakyat malaysia dan di hantar ke balai polis, ini kisah benar semua ada dalam sejarah malaysia indonesia, baca buku at the crossroads, tentang malaysia indonesia dan singapore, dan pasukan udara indonesia terhempas di laut dengan tidak sengaja, semua nya gagal, pergi la baca sejarah, jgn baca dari source malaysia or indonesia, tetapi dunia, dan anda boleh lihat sendiri.
anti-indon 4eva

Taiping, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#4
Jul 10, 2011
 
sorry wrote:
indonesia failed miserably, gagal, saya tidak sokong mana2 pihak, tapi indonesia hantar paratroopers, separuh salah landing, landing dan di tangkap oleh rakyat malaysia dan di hantar ke balai polis, ini kisah benar semua ada dalam sejarah malaysia indonesia, baca buku at the crossroads, tentang malaysia indonesia dan singapore, dan pasukan udara indonesia terhempas di laut dengan tidak sengaja, semua nya gagal, pergi la baca sejarah, jgn baca dari source malaysia or indonesia, tetapi dunia, dan anda boleh lihat sendiri.
betul tu.. arwah datuk saya pernah terlibat dalam satu operasi semasa di labis, Johor. dorang landing kat dlam ldg kelapa sawit, masa soal siasat, ketua mereka kata sepatutnya kawasan itu tiada sebarang aktiviti pertanian malah dikhabarkan juga akan disambut oleh penduduk kampung atau sukarelawan, tapi sebaliknya disambut oleh RAMD atas maklumat org kmpg juga. tak melawan dorang tu.. malah ketua RPKAD tu sekarang dah jadi WN Malaysia sebab tak nak pulang kat indon dah lepas tengok org kampung hidup gembira dah cukup pakai dan makan berlainan dgn dakyah disampaikan oleh sukanonok kpd mereka sblm berlepas, malah siap bagitau lokasi2 kump RPKAD yg lain. Atas maklumat itu, ramai RPKAD indon tertangkap tanpa melawan.. kalau lawan pun habis semua askar indon mati..

Anonymous

Santa Clara, CA

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#5
Jul 11, 2011
 

Judged:

1

indonesia win dan banyak dapat pulau kp. anambas, ambalat, ligitan%sipadan, natuna. hehehe jendral inggris pun ae yang mati
Anarchy for the Uk

Kajang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#6
Jul 11, 2011
 

Judged:

1

1

Mimizan wrote:
indonesia win dan banyak dapat pulau kp. anambas, ambalat, ligitan%sipadan, natuna. hehehe jendral inggris pun ae yang mati
Fakta kamu SALAH. Fakta sebenarnye, Indon gagal dalam kehidupan dan gagal dalam membangunkan negara sendiri. Jika malaysia memiliki Negara indon, pasti sudah lama maju dan sampah2 (org indon) pasti sudah di-pacified. Dengan kata2 lain, Malaysia harapan Indon yg sebenar, KAMI-lah ketua sebenar Kamu!! Kamu dianggap sebagai babi dlm kandang yg perlu diberi makanan. Siapa yg dtg ke malaysia untuk bekerja? hahaha jika kamu semua tiada duit, jangan cakap besar. Pergi-lah kau org2 indon mati!
Anonymous

Mount Morris, MI

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#7
Jul 12, 2011
 
malingsia maju monyong korang je. malingsia itu miskin cuman disembunyiin sahaja beritanya,
.
wang haram: perjudian genting terbesar asean, kilang arak dan perdagangan arak rank 10 dunia, produsen film porno, penjualan babi selangor terbesar kat asean, penasehat APCO, etc.
hahaha malingsia guna wang haram pon masih miskin
napa lon???
saman king

Ugong Norte, Philippines

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#8
Jul 12, 2011
 
Anarchy for the Uk wrote:
<quoted text>
Fakta kamu SALAH. Fakta sebenarnye, Indon gagal dalam kehidupan dan gagal dalam membangunkan negara sendiri. Jika malaysia memiliki Negara indon, pasti sudah lama maju dan sampah2 (org indon) pasti sudah di-pacified. Dengan kata2 lain, Malaysia harapan Indon yg sebenar, KAMI-lah ketua sebenar Kamu!! Kamu dianggap sebagai babi dlm kandang yg perlu diberi makanan. Siapa yg dtg ke malaysia untuk bekerja? hahaha jika kamu semua tiada duit, jangan cakap besar. Pergi-lah kau org2 indon mati!
ko jangan cakap besar malayanjing, yang buat malaysia maju itu orang britis sama orang cina, malayanjing cuma jadi babu saja. malay takut di kudeta cina malay buat undang undang rasis ya tak? malay ada special privilege, ya tak? kalau tak ada privilege ko hanya boleh merempat, jilat jubo mamak kehkehkeh
TTTT

Europe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#10
Dec 26, 2011
 
MALAYSIA tu mzkin budaya..bhsa nasional malay ja msih bhsa indo asli..ngaca dunkxz!? t punya malu malay djancook
bung kalikong

Kajang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#11
Dec 26, 2011
 
saman king wrote:
<quoted text>
ko jangan cakap besar malayanjing, yang buat malaysia maju itu orang britis sama orang cina, malayanjing cuma jadi babu saja. malay takut di kudeta cina malay buat undang undang rasis ya tak? malay ada special privilege, ya tak? kalau tak ada privilege ko hanya boleh merempat, jilat jubo mamak kehkehkeh
YANG JADI BABU YA YANG INI SEHINGGA DIHUKUM PANCUNG?

Tuti Tursilawati dihukum mati pertahan diri cubaan rogol majikan

JAKARTA: Seorang lagi warga Indonesia berdepan dengan hukuman pancung kerana membunuh majikan yang didakwa cuba merogolnya dan dalam usaha menyelamatkannya, Indonesia menghantar bekas Presiden BJ Habibie untuk menyelamatkan pekerja itu, Tuti Tursilawati.
rasyid abdullah

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#12
Dec 30, 2011
 
sorry wrote:
indonesia failed miserably, gagal, saya tidak sokong mana2 pihak, tapi indonesia hantar paratroopers, separuh salah landing, landing dan di tangkap oleh rakyat malaysia dan di hantar ke balai polis, ini kisah benar semua ada dalam sejarah malaysia indonesia, baca buku at the crossroads, tentang malaysia indonesia dan singapore, dan pasukan udara indonesia terhempas di laut dengan tidak sengaja, semua nya gagal, pergi la baca sejarah, jgn baca dari source malaysia or indonesia, tetapi dunia, dan anda boleh lihat sendiri.
bulan Agustus 1964, enam belas agen bersenjata Indonesia ditangkap di Johor. Aktivitas Angkatan Bersenjata Indonesia di perbatasan juga meningkat. Tentera Laut DiRaja Malaysia mengerahkan pasukannya untuk mempertahankan Malaysia. Tentera Malaysia hanya sedikit saja yang turun dan harus bergantung pada pos perbatasan dan pengawasan unit komando. Misi utama mereka adalah untuk mencegah masuknya pasukan Indonesia ke Malaysia. Sebagian besar pihak yang terlibat konflik senjata dengan Indonesia adalah INGRRIS dan AUSTRALIA, terutama pasukan khusus mereka yaitu Special Air Service(SAS). Tercatat sekitar 2000 pasukan Indonesia tewas dan 200 pasukan Inggris/Australia (SAS) juga tewas setelah bertempur di belantara kalimantan (sumber:wikipedia)
Pada 17 Agustus pasukan terjun payung mendarat di pantai barat daya Johor dan mencoba membentuk pasukan gerilya. Pada 2 September 1964 pasukan terjun payung didaratkan di Labis, Johor. Pada 29 Oktober, 52 tentara mendarat di Pontian di perbatasan Johor-Malaka dan membunuh pasukan Resimen Askar Melayu DiRaja dan Selandia Baru dan menumpas juga Pasukan Gerak Umum Kepolisian Kerajaan Malaysia di Batu 20, Muar, Johor.(sumber wikipedia)
intinye indonesia berperang bukan sm tentara malaysia tapi dengan penduduk sipil nye,inggris australia dan scotlandia,bahkan singapura ikut kirim pasukan bernama gurkha. seandai nya tidak di bantu,pada saat itu indonesia pasti sudah menduduki kuala lumpur tanpa perlawanan.
robyssr

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#13
Dec 30, 2011
 
anti-indon 4eva wrote:
<quoted text>
betul tu.. arwah datuk saya pernah terlibat dalam satu operasi semasa di labis, Johor. dorang landing kat dlam ldg kelapa sawit, masa soal siasat, ketua mereka kata sepatutnya kawasan itu tiada sebarang aktiviti pertanian malah dikhabarkan juga akan disambut oleh penduduk kampung atau sukarelawan, tapi sebaliknya disambut oleh RAMD atas maklumat org kmpg juga. tak melawan dorang tu.. malah ketua RPKAD tu sekarang dah jadi WN Malaysia sebab tak nak pulang kat indon dah lepas tengok org kampung hidup gembira dah cukup pakai dan makan berlainan dgn dakyah disampaikan oleh sukanonok kpd mereka sblm berlepas, malah siap bagitau lokasi2 kump RPKAD yg lain. Atas maklumat itu, ramai RPKAD indon tertangkap tanpa melawan.. kalau lawan pun habis semua askar indon mati..
pasukan indonesia pada saat itu lebih banyak berhadapan dengan penduduk setempat johor bukan tentara malaysia. sangat lah biadab seandai nye pada saat itu tentara indonesia membantai/menembak penduduk tempatan tanpa rasa kemanusiaan yg padahal bukan tentara malaysia. ini fakta nye..pasukan indonesia lebih banyak berperang dengan inggris dan australia sampai ribuan gugur d pertempuran. tapi satu pelurupun dari tentara tak ada yang keluar, mereka berada pd situasi membingungkan saat berhadapan dengan penduduk sipil. kalau seandai nya pada saat itu tentara malaysia mengangkat senjata ny dan berani berhadapn langsung dengan tentara indonesia.mgkn cerita sejarah tidak akan seperti ini, ini fakta. penduduk di jadikan tameng oleh tentara malaysia.
sumber : wikipedia,juga pengalaman lgsg pasukan2dulu yang terlibat.
RI 1 SUKARNO

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#14
Dec 30, 2011
 
itulah hebatnya malon selalu mengandalkan rakyat n pasukan negara persemakmuran sbg tameng kerajaan bangkrut.
ariee

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#15
Jan 19, 2012
 
UDAH INTINYA MALINGSIAL ITU GAK AKAN BISA MENANG TANPA BANTUAN SEKUTU,,DIA JAYA KARNA BANTUAN BUKAN KARNA RAKYAT SENDIRI,,COBA GAK ADA BANTUAN,PALING CUMA JADI KAMBING CONGE DI KANDANG,,BEDA DENGAB KITA WALUPUN TANPA BANTUAN TETAP SEMANGAT JUANG TINGGI,,
lady

Medan, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#16
Jan 21, 2012
 
Anonymous wrote:
malingsia maju monyong korang je. malingsia itu miskin cuman disembunyiin sahaja beritanya,
.
wang haram: perjudian genting terbesar asean, kilang arak dan perdagangan arak rank 10 dunia, produsen film porno, penjualan babi selangor terbesar kat asean, penasehat APCO, etc.
hahaha malingsia guna wang haram pon masih miskin
napa lon???
malyngsia:bacoddd ahh...
lady

Medan, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#17
Jan 21, 2012
 
Anarchy for the Uk wrote:
<quoted text>
Fakta kamu SALAH. Fakta sebenarnye, Indon gagal dalam kehidupan dan gagal dalam membangunkan negara sendiri. Jika malaysia memiliki Negara indon, pasti sudah lama maju dan sampah2 (org indon) pasti sudah di-pacified. Dengan kata2 lain, Malaysia harapan Indon yg sebenar, KAMI-lah ketua sebenar Kamu!! Kamu dianggap sebagai babi dlm kandang yg perlu diberi makanan. Siapa yg dtg ke malaysia untuk bekerja? hahaha jika kamu semua tiada duit, jangan cakap besar. Pergi-lah kau org2 indon mati!
malaysia perampok gk tau malu, udh kalah msh aj bacodd.....
mw perang atau pengadilan indo tetap menang
ugis

Makassar, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#18
Jan 21, 2012
 
malaysia hanya di garis belakang sedangkan brits didepan manamau berani maling emangpenakut mada ada malingyang mau di gebukiin melawan
ugis

Makassar, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#19
Jan 21, 2012
 
uahahah mana ada maling yang mau di hajar ngelawan.
asalkau tahu aja dalam malon sial itu gak pernah perang langsung ama TNI 1962-1966.
aar

Makassar, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#20
Jan 21, 2012
 
saya berumur 15 tahun cita cita saya tentara.sudah nembak mati 1-3 tentara malingsyhit tidak rugi saya hidup,itu bagi saya sudah cukup untuk ngebalas perbuatan mereka
UMNO licik

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#21
Jan 22, 2012
 
Itu cuma perang Indonesia vs Inggris plus Ausie,malon cuma jadi tobang pembawa amunisi...
kahkahkahkah...
bima cinta indonesia

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#22
Jan 24, 2012
 
ah malon tu ngarang, sejarah, dah jelas2 malon kalah besar wktu lawan indonesia, tentara malon bnyak twas, n msalah landing, n indonesia kalagh tu ga ada, smpy skarang pun pasukan khusus indonesia, KOPASSUS adalah psukan elit terhebat no 3 di dunia..
militer kami terkuat no 13 di dunia, kami udah produksi alutista sendri, malon apa ????
udah kalah ya kalah aja

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

First Prev
of 11
Next Last
Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

87 Users are viewing the Indonesia Forum right now

Search the Indonesia Forum:
Title Updated Last By Comments
nomor tante girang (Oct '12) 19 min Nda 8,148
forum tukar pasangan / swinger & threesome solo (Jul '13) 26 min jony 5,419
promo pijat wanita/pasutri 26 min LOloie 49
Cowok Cari Pacar Cewek Hypersex suka Phonesex (Nov '12) 36 min Adeath_ 20,357
aku janda kesepian (Jun '13) 41 min yanti 966
Adu Debat Agama Kristen dan Agama Islam Terheboh (Sep '12) 1 hr reno 9,743
Rakyat Indonesia DITIPU! (Dec '07) 2 hr anak-melayu-bengkalis 48
phonesex dan smsex (May '12) 3 hr abie afriansyah 4,445
tempat nongkrong cewe ps dan cewe bispak (Aug '13) 5 hr slanks 470
tukar no hp jablay, bisyar, bispak, tante girang (Aug '13) 7 hr sheryn cari cwo royal 10,335
•••
•••