Comments
161 - 180 of 452 Comments Last updated Jun 14, 2012
wahidi

Sepang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#237
Feb 12, 2010
 
salam,sume,,vemma ni sebnarnay dah berjaya di amarika syarikat hampir 20thn higga skrg,,dan perniagaan vemma ini tidak hnya di sana bhkan satu dunia,bahkan setakt ni tak sampai 10 negara y sudah diterokai oleh vmmaa,,dan akan berterusnn samapi bila2 i,Allah.

vemma ini sudah ada syriktnya y tersendiri di KL.so apa y musykil.y jadi masalah ialah individu itu sendiri la,,mgkin mals berusaha,tak tya upline dan llgi.nk berniaga msti ada modal.y dah berjaya pon dh ramai k..
anif_kl

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#243
Feb 16, 2010
 
aku baru je masuk vemma builder ni secara percuma....nak belajar sistem mereka dahulu.

setakat yg aku tgk ianya bukan sistem piramid....iaitu masuk dulu jadi kaya masuk lambat jadi naya...

ianya bergantung kpd usaha yang dilakukan oleh individu tersebut...

tapi skrg aku tgh wat satu biz yang lagi gempak.....baru dilancarkan kurang dr 100 hari...company besar dan lama beroperasi dalam dunia perniagaan.

ianya adalah sistem myrewards touch n go...

jadi ahi rm180 tp diorg akan bagi anda kad touch n go dgn isian semula rm40....kiranya anda bayar rm140 jer.

dan utk rm140 tu anda akan dpt pelbagai rebate dan voucher diskaun yg anda leh redeem yg mempunyai nilai hampir rm500.

dpt khairat kematian dan perlindungan insurans drpd Ikhlas insurance bernilai rm10000.

jadi kalau korang jadi ahli pastu tak dpt gerak....anda takkan rasa frust sgt sbb anda dpt byk kelebihan lain......

dan dgn pelbagai tawaran yg diberikan , memudahkan anda promote benda ni.,..mmg sempoi dan tgh hot skrg.

jika berminat hubungi - 016 9160074 anif
jus durian

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#245
Feb 21, 2010
 

Judged:

1

1

vemma tipu dah abis duit aku waaaaaaaaa
kalau aku tau aku tak masuk
abis kredit card aku kena sedut duit
upine pun tipu
chimey

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#246
Feb 21, 2010
 
saye dh daftar..skang cme saya x paham cm ner nk trus kan pejalanan vemma nie..master card nagn visa x da..cash boleh
catherine aini

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#248
Feb 24, 2010
 
Kalau takda kredit kad macammana nak join ni?
defg

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#249
Feb 24, 2010
 
catherine aini wrote:
Kalau takda kredit kad macammana nak join ni?
pakailah kad debit..
adikponing

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#250
Mar 1, 2010
 
salam...sy ni dh lama dftar n dh nak start bg modal tp nak pastikan semula mcm mn biz ni bjalan...tak nak la lepas join terus telan diut..sedih taw....student masuk dgn niat yg baik....bantulah yeee.....
Aira Aiman

Ipoh, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#253
Mar 4, 2010
 
bole tahu sapa2 yg dh join tu tkena ngn upline penipu.. yg mn? rsnya sume penipi.. trmasuk razrul tu.. geramm nih.. dh terkena byk tau!!!
mmg penipu

Ipoh, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#254
Mar 4, 2010
 
tu lah.. bl kt dh upgrade.. xde sapa pun nk menolong.. sblm dpt.. jnji manismu mcm2.. ishh geram tullah.. hakktuihh!!!
ehh btul lah

Ipoh, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#255
Mar 4, 2010
 
ape ni mlayu sama mlayu.. pun nk tipuu jugak kee???
miera kl

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#256
Mar 4, 2010
 
Alah vemma ni mcm MLM gak..cuma bezanya ni bisnis online..tipulah kalo ckp bkn mlm.konsep yang digunakan guna piramid gak..yang jd ahli saje msti susah nk dpt untung..yang pandei marketing gak yg kaya raye...da unsur penindasan gak..hampeh..pandei tipu jer...
Dahlah hanya boleh guna kad kredit jer..
Ingat semua org da ker..
Ckp jer bisnis tuk yg mampu jer..
hampeh!!!haprak!! habuk x da...

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#257
Mar 4, 2010
 
salam...

kalo nak join tp dah wajib beli brg... skim piramid lah jwb nye...

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#258
Mar 4, 2010
 
Ok.. sekarang.. mari kita lihat pula asal-usul skim piramid..

Surat berantai adalah meruapakan skim piramid yang pertama muncul di dunia. Melalui skim surat berantai ini, anda akan menerima sepucuk surat yang mengandungi nama 5-10 orang beserta alamat mereka. Penerima yang menerima surat tersebut akan diminta untuk mengirimkan duit/wang pos kepada 5 orang yang tersenarai di dalam surat tersebut, dan kemudiannya membuang nama orang yang teratas di dalam senarai dan meletakkan namanya pula. Kemudian, penerima tadi, perlulah menghantar pula surat tersebut kepada orang lain pula dan berharap proses ini akan berulang dan berterusan. Jika menjadi, maka dapatlah si penerima tadi wang dari orang2 baru yang akan menyertai program tersebut.

Bagaimana? Saya pasti anda pernah dengar atau terjumpa program2 sedemikian?

Program diatas adlaah merupakan program pertama bagi skim piramid.. kini setelah berpuluh2 tahun.. dengan kemajuan teknologi masa kini.. sudah pastinya ia sudah lebih advance...

Jika dulu penghantaran wang menggunakan wang pos.. kini ia melalui deposit bank... kemudian.. mesin ATM... kemudian... funds transfer.. maybank2u... egold... stormpay..... dan akan datang.. SMS pula...

Semakin hari.. program skim piramid ini akan berevolusi..... jadi berhati-hati la....

next post.... evolusi skim piramid...

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#259
Mar 4, 2010
 
Identiti Skim Piramid

Seperti yang semua sedia maklum, skim piramid ini telah muncul sejak beberapa kurun yang lalu. Seperti model perniagaan yang lain.. sudah pastinya juga model perniagaan skim piramid ini juga akan berevolusi.

Pada asalnya... skim piramid hanya melibatkan pertukaran duit (tidak melibatkan sebarang produk atau perkhidmatan). Tetapi setelah beberapa kurun, ia telah berevolusi dan kini... ia telah menjangkiti model2 perniagaan yang lain dengan menawarkan juga pertukaran barangan/perkhidmatan di dalam sistem mereka bagi mengaburi mata2 orang yang tercari2 kaedah.. "tak payah kerja tapi dapat duit... "

Model perniagaan yang paling teruk dijangkiti adalah model perniagaan MLM & juga Affiliate...

bersambung....

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#260
Mar 4, 2010
 
Sebenarnya.. skim piramid.. agak mudah untuk dihidu...
Untuk pengetahuan anda.. tulang belakang bagi skim piramid adalah merupakan duit.. duit orang bawah.. akan digunakan untuk membayar komisyen orang atas.. itulah tulang belakang skim piramid.

Sebab itula... jika tiada lagi orang bawah.. maka.. sistem itu akan terhenti.. tiada lagi komisyen utk orang atas.. jika org atas tiada komisyen.. apatah lagi org bawah.. jangan harap anda akan dapat komisyen..

Jika modalnya hanya 20sen.. mungkin tidak mengapa.. tetapi.. kadang2.. ada yang mencecah sehingga ribu2....

Skim piramid juga belajar dari kesilapan.. jika dulu skim piramid akan melibatkan ribu2 ringgit untuk menyertainya.. tetapi kini ia sudah kecilkan sedikit amaunnya.. hanya puluh2 sahaja... kerana mereka tahu.. kalau setakat RM20... ramai org takkan bising akan kehilangannya.. tetapi cuba jika RM20ribu.. mahu melayang parang2 serta cangkul2 kat belakang rumah tu..

"Alaaa.. RM20 saje.... tak miskin punya.. jomlah join".... inilah umpan yang paling enak untuk menjadikan anda "Ayam golek Berempah" bagi sistem tersebut...

bersambung...

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#261
Mar 4, 2010
 
Mungkin ada yang bertanya.... apa salanya skim piramid nie? Boleh buat duit apa?..

Yer... Skim piramid memang boleh buat duit.. duit haram.. anda memang boleh menjana pendapatan haram yang tinggi melalui skim piramid JIKA anda adalah penganjur skim tersebut atau pun menjadi orang yang terawal menyertainya...

Di dalam skim piramid... yang kaya.. anda seorang.. yg merana.. sejuta org...

Skim piramid adalah merupakan model perniagaan yang sangat2... rapuh.. tiada satu pun skim piramid yang akan bertahan.. lambat laun.. dia pasti akan runtuh.. nak tahu mengapa?.. lihat perkembangan skim piramid dibawah..



Jika anda menjadi ahli dan mencari hanya 5 orang sahaja di bawah anda... pada level 15.. ada akan mencapai bilangan populasi penduduk didunia ini..iaitu 7.9bilion orang.. kemudian dia akan stop dan runtuh sebab takde lagi org di dunia ini akan join.. sebab semua dah join..

Persoalannya... adakah semua org didunia ini akan join di bawah anda?..
lagi satu.. adakah anda tahu anda berada di level ke berapa skang sewaktu menyertai program tersebut?

jadi.. fikir-fikirkan... yang kaya.. hanya org di level 1,2,3 mungkin hingga 5....
bagaimana pula dengan orang2 dibawahnya yg berbilion2 lagi?... anda pastikah anda akan tergolong dalam 761 org yang terdapat di level 1-5.... jika ya.. tidakkah anda merasa berdosa walau sedikit pun kerana anda mengambil wang berbilion org yg lain semata2 untuk kekayaan anda?

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#262
Mar 4, 2010
 
Seperti yang saya katakan tadi.... Skim Piramid Kini Telah Berevolusi
namun begitu.. tulang belakang/intipatinya tidak akan berubah.. iaitu Duit Org Bawah Untuk Orang Atas

Oleh itu.. skim piramid kini... menjangkiti MLM.... mengapa MLM? sebab MLM mengamalkan konsep "compounding" di dalam model perniagaan mereka.. konsep ini sama seperti konsep yang digunakan oleh skim piramid.. iaitu orang car orang...

Tetapi.. sebenarnya terdapat satu perbezaan yang nyata antara sistem MLM dengan Skim Piramid.. apa perbezaan itu?..

Skim Piramid... bayar komisen berdasarkan kemasukan ahli (ini sememangnya intipati skim piramid)
MLM.... bayar komisyen berdasarkan jualan produk/perkhidmatan...

Bagaimana? nampak perbezaannya...? saya pasti anda masih samar2....

MLM....
anda jadi ahli..
anda bayar yuran...
tak perlu beli barang... beli barang jika hendak dijual...
anda jual barang.... dapat komisyen...
cari orang bawah..... orang bawah masuk jadi ahli.. latih dia..
dia jual barang... anda dapat komisyen sedikit dari jualannya...

Piramid....
anda jadi ahli..
anda kena bayar yuran & mesti beli barang..
@
nak jadi ahli.. mesti kena beli barang...
bila dah beli barang (yang sebenarnya bermaksud.. menjadi ahli).... orang atas dapat komisyen..
kemudian.. anda kena cari pul aorang bawah.. dan pastikan orang bawah tersebut juga membeli barang jika nak jadi ahli.. kalo tak.. anda takkan dapat komisyen..

disinilah piramid mengaburi mata orang ramai.... jika anda ingin menjadi ahli.. anda mesti beli barang.. dimana sebenarnya.. nilai barang itu tidaklah seberapa.. dan duit yang lebih itu akan digunakan sebagai komisyen kepada org atas..

contohnya begini...
skim piramid yang berselindung di sebalik MLM dengan menjual "ubat muda"....

jika anda ingin menjadi ahli.. anda kenalah beli satu set "ubat muda".. yuran ada lah percuma seumur hidup..

ubat muda tersebut berharga RM200...
untuk jadi ahli.. anda kena daftar dan beli ubat ini... gunakan ia sendiri..

apa yang berlaku seenarnya...
harga sebenar ubat muda tersebut adalah RM10 sahaja...
tetapi ia telah diperbesar2kan dengan testimoni palsu yang menjadikannya berharga sehingga RM200..

Jadi... dari RM200 yg anda bayar.. tolak RM20 untuk kos ubat tersebut..
Bakinya.. RM180....
Dari Rm180...
RM20 dibahagi kepada Upline anda....Baki RM160
RM10 dibahagi pula kepada upline yg atas lagi.. Baki RM150
RM5 dibahagi pula kepada upline yg atas lagi lagi... Baki RM145
RM1 dibahagi pula kepada upline yg atas lagi lagi lagi.. Baki RM140
RM0.50 dibahagi pula kepada upline yg atas lagi lagi lagi.. Baki RM139.50
dan seterusnya... sehinggalah tinggal baki RM100 atau baki yang dirasakan sesuai.. masuk terus kepada penganjur program...

Jadi.. sebab itulah.. anda MESTI KENA BELI UNTUK JADI AHLI..
kalo tak beli.. mcm mana dia nak bayar komisyen kat orang atas?....

mcm mana? masih keliru lagi.....
itu saya bagi contoh RM200.... samalah juga halnya dengan RM24.90....
nak jadi ahli.. MESTI KENA BELI/BAYAR YURAN.. tak kiralah barang tu.. ebook ke.. pen ke... ubat kuat ke.. ubat ramping ke... ataupun.. produk tersebut.. berupa.. membership ke.... kursus ke.. program belajar sambil melancong ke... atau apa2 jelah...

apa yang yang pasti.. kalau nak jadi ahli.. MESTI KENA BELI, sedangkan produk tersebut sebenarnya.. tak berharga/tidak setimpal nilainya...

tetapi.. bagi orang yang memang suka kepada "tak payah kerja tapi dapat duit".. mereka tidak akan memandang semua itu.. tak kisahlah produk tu tak bagus pun.. yang penting.. dapat duit!.. duit! duit!..duit!..

Sebab itula jika dilihat dari pelan pemasarannya.. mereka lebih menekankan kepada mencari downline... sebab.. bila dapat downline.. dapatlah duit..

berlainan dengan MLM... jual barang baru dapat duit..

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#263
Mar 4, 2010
 

Judged:

1

Jadi rakan-rakan sekalian.... fikir-fikirkanlah..
Jika rakan-rakan ingin menjadi usahawan.. jadilah usahwan sejati.. pemikiran sperti "nak kaya cepat".... "tak payah kerja dapat duit" haruslah dibuang jauh2.... there are no such things dalam dunia keusahawanan.. mentaliti perlu betul.. barulah boleh jadi usahawan...

Tak kiralah anda ingin jadi usahawan apa pun.. usahawan internet.. ushawan MLM.. usahawan mangkuk tingkat.. usahawan karipap..

pastikan terlebih dahulu program /sistem yang ingin anda ceburi itu.. pastikan ia betul & sah dan tidak menindas orang lain... jangan disebabkan kita nak kaya cepat.. kita menjadi ahli (talibarut) kepada sistem piramid.....

Usahawan yang berjaya ialah usahawan yang sentiasa memikirkan win-win situation... client win.. pembeli win.. pembekal win... semua orang win...

salam semangat usahawan...

bersambung..

Since: Jan 10

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#264
Mar 4, 2010
 

Judged:

1

Mungkin ada yang akan bertanya/heran....
Jika kompeni MLM itu piramid.. mcm mana diorang boleh dapat lesen AJL?..

Senang shaja... ada 2 sebab..
1) Sewaktu menyerahkan proposol mereka kepada KDN.. mereka menyerahkan plan pemasaran yang lain.. setelah dapat lesen.. opreasi mereka lain pula.. sebab itu, tidak hairanlah jika anda melihat sesetengah kompeni MLM.. di dalam buku panduan.. penerangan dia lain.. tapi bila upline cite.... lain pulak plan dia...

2) Definasi skim piramid dalam perundangan tidak diupdate...anda pun tahu.. bukan snenag nak menggubakl undang2... Definasi perundangan bagi skim piramid adalah definasi lama.. iaitu, sesuatu sistem itu dianggap piramid jika ia hanya melibatkan pertukaran duit..

sedangkan sistem piramid.. sedang ligat berevolusi... pertukaran duit telah diselindungkan dengan pertukaran barang/keahlian yang mesti dibayar...

Jadi.. jika ada yang bertanya... salah ke dari segi undang2?.. Dari segi undang2 memang ia tidak boleh disabitkan lagi sebab tiada lagi peruntukan undang2 kepadanya...

cuma yang pasti. kesedaran terhadap sistem piramid ini perlulah disedari oleh semua orang supaya anda tidak terus menjadi mangsa kepadanya....

salam semangat usahawan..

bersambung..
wAk SeRdUt

Rantau, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#266
Mar 4, 2010
 
lagi satu info yg tepat dan padat... utk pengetahuan semua akta skim piramid telah dibahaskan di parlimen dan satu akta baru telah diluluskan ... perlaksanaan dijangkan pada bulan mac atau april ... terima kasih kepada kpdn kerana akhirnya mereka membuat sesuatu yang bagus utk industri mlm di malaysia ini..tahniah kepada pak menteri ....

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

21 Users are viewing the Brunei Forum right now

Search the Brunei Forum:
Title Updated Last By Comments
siapa suka cium seluar dalam anak dara mengapa? (Dec '07) 10 hr Pemecah Dara 3,738
cari kenalan lelaki/perempuan (Jul '07) 19 hr aunty 18,968
don't pray for mh370 21 hr Rudi 179
PAKATAN RAKYAT tak layak mentadbir negara (Feb '10) 23 hr GuaTempurung telanKS 39,235
Bond itu benar, somoga dapat tak lama lagi (May '10) Thu BESS 127,978
nak cari mak datin gersang (Sep '10) Wed janda resah 667
HOW TO LIVE IN BRUNEI Advice for Expat by KOJAK3 Wed PAULA MALAI ALI 33
•••
•••