Mak Mertua vs Menantu Perempuan - Waj...
meneer

Seri Kembangan, Malaysia

#82 Oct 24, 2007
SELAMAT ALI LAYAAA.. YAY YAY
ikin

Ipoh, Malaysia

#83 Nov 28, 2007
Aku pon pernah duduk kat rmh mertua masa lps bsalin.... Baru 3 ari kat c2, dah tanya 'kao bila nak blk?'. Blh, gitu... Peh!! Bdesing jugak telinga... Ngan bapak mertua ok... Mungkin mak mertua aku jeles kot coz ank dier lebih kan aku dari dier... Ahaks.... Bkn 2 je... Mcm2 dier buat kat aku sampai kan aku menangis... Hari t'akhir aku kat rmh dier, dier pesan,'jgn mgadu apa2 dgn kakak engkau'. Blh, gitu... Masa 2 asben aku blm blk keja lg... Masa kita nak keluar, mak mertua aku nangis... Ciss... Bak pe nak nangis... Aku rasa dier mcm blakon je depan asben aku n bapak mertua aku... Kekonon dier baik... Sampai pelok2 aku... Dah nasib bdn...
mat rempit baik hati

Kuala Lumpur, Malaysia

#84 Dec 21, 2007
pe huh korang nie jangan pikir negative mak mertua semuanye baik kalau kite jaga hati mereka
azlin_12

Kuala Lumpur, Malaysia

#85 Dec 22, 2007
sorry aku tak dpt nak komen...sbb aku baru umo 12 tahun..kehlehkeh
sweetMemories

Ipoh, Malaysia

#86 Dec 28, 2007
mami...camna ek skang ni sweet dalam perancangan nak kahwin...tapi masalahnya teman lelaki sweet ckp klu dah kawin nnt dia nak duk ngn parents dia...masalahnya skang sweet mmg xbleh klu nak duk ngn mentua , klu leh sweet nak idup berdikari...dok berasingan dr parents o mentua...camna ni mami,,,tlglah
Si anak yg malang

Penang, Malaysia

#87 Dec 28, 2007
Memang le ramai pasangan yang tinggal berasingan, tetapi bila emak dah uzur, dia perlukan perhatian dan perlu tinggal dengan kita. Inilah masalahnya. Si isteri akan tidak setuju sunguh-sungguh akan semua ini. Si suami pula di tuduh macam-macam seperti ego, tak tahu jaga hati isteri, tak mahu faham hati isteri dan sebagainya. Pergaduhan sering berlaku. Anak-anak dikatakan terbiar. Beginilah dunia hari ini. Si isteri langsung tidak akan menerima apa-apa pun pendapat dari si suami dan lebih malang lagi jika rumah itu adalah milik isteri. Dia akan mengungkitkan kesemuanya. Si isteri tidak peduli walaupun dia tahu bahawa dia akan tua dan uzur juga nanti. Anak-anak biasanya amat menyayangi ibu mereka tetapi yang menjadi penghalangnya ialah pasangan hidup masing-masing. Mereka akan terperangkap di dalam kehidupan mereka.
anisa

Kuala Lumpur, Malaysia

#88 Feb 4, 2008
apa pendapat anda jika seorang menantu duduk sebumbung bersama ibu mertua yang suka mengumpat orang lain.Menantu tersebut juga selalu di umpat. Mungkin balasan Allah, mertua tadi menghidap penyakit buah pinggang dan di tetap tidak berubah.Tetap setia menjaja cerita orang lain termasuk kisah anak menantu dan cucu. Si menantu terpaksa berhadapan dengan kerenah sang suami yang terlalu menyayangi ibunya, bahkan menganggap ibunya itu adalah segalanya.Segalanya oerlu di jaga. Makan minum,baju dah basuh ke belum.Tanggungjawab si suami sebagai anak lelaki ibunya itu di serah bulat-bulat ke si isteri yang sememangnya meluat dengan karenah ibu mertua yang berperangai syaitan itu. Jika si ibu mertua tadi seorang yang kuat beribadah kepada tuhan lain lah cerita, ini, mertua yang keji itu langsung tidak menunaikan kewajipannya sebagai umat islam. Padahal sewaktu muda dulu dialah juara marhaban,khatam alquran berpuluh kali...tapi hasilnya...adakah apa yang di lakukan selama ini hanya untuk menunjuk-nunjuk????entahlah... hanya Allah yang tahu...saya harap kalian semua dapat membantu saya mencari jawapan pada hal ini atau sekurang-kurangnya berilah pendapat. sememangnya masalah ini tidaklah berlaku kepada saya. tetapi sebagai manusia saya tertarik untuk mendapakan pandangan kalian,pembaca yang budiman. assalammualaikum...
ikin DC

Ipoh, Malaysia

#89 Feb 4, 2008
Anak2 mmg syg kan mak mrk... Begitu jugak ngan kita... Klu menantu x kerja n 24 hrs kena mhadap mak mertua yg byk perangai, masak d buatnya... Suami x tahu coz mrk bkerja... Lg la pulak dpt mertua yg talam 2 muka... Peh!! Huru-hara, kacau-bilau segala... Berdasarkan dr pegalaman aku yg ciput nie, aku dah hilang rasa syg dah pd mak mertua aku... Segarang2 mak aku la, apa yg d lakukan oleh mak mertua aku, mak aku sendirik x pernah buat... Tah le, aku rasa kecik ati sesgt ngan mak mertua aku... Aku nak luahkan tp x de sapa yg tanya... Aku x nak la pendam perasaan x puas ati nie lelama coz ianya akan tserlah kat wajah aku... Apa yg aku alami, rupa2nya tlh lama d alami oleh akak ipar aku... Skrg nie akak ipar aku dah x anggap mak + bapak mertua kami tu mcm mak bapak dier tp dier anggap mrk mcm org tua je yg perlu d hormati... Suami blh syg ngan mak mrk tp jika isteri buat aduan, siasat la dulu kesahihannya. Jgn main x nak dgr coz apa yg d ceritakan oleh isteri tu mlibatkan mak dier... X semestinya mrk makn garam dulu, sumer yg mrk ckp @ buat, betul belaka... Mn ada insan yg sempurna...
tulip

Petaling Jaya, Malaysia

#90 May 4, 2008
xpayahlah duk ngan mentua.ko xtahu lagi asam garam hdp ngan mentua..terlalu pedih tapi mak aku merupakan mentua yang paling best aku tgk.menantu pun suka balik.tapi mak mentua aku..mmg teruk..mulut xde insurans..
tulip

Petaling Jaya, Malaysia

#91 May 4, 2008
aku mmg setuju sangat dengan apa yang ko cakap.mak mentua aku seorang yang alim tapi panas baran.masa mula kawin aku mkn ati btl tambah2 laki aku xpernah nampak salah mak dia.aku sedih sangat sebab dia control seluruh kehidupan kami.plg aku geram,masa aku melahirkan anak sulung,dalam pantang suami blh tinggalkan aku kerana mak dia ajk g jalan2.pdhal pikirlah yang aku ni baru bersalin.kemana aje mak mentua aku nak g sume suami aku kena ikut..mmg mak mentua aku 2 xde perasaan dan suami aku pun aku xtahu knp xpnh nampah salah mak dia.umpama mak dia 2 malaikat aje!!!!!!!!!!
nirma

Petaling Jaya, Malaysia

#92 May 4, 2008
aku dah puas jaga hati mak mentua aku hingga mak sendiri pun aku xlayan sebaik itu tapi mak mentua aku seorang yang panas baran dan merasakan dirinya cukup sempurna.aku sedih sebeb suami terlalu mengikut telunjuk dia dan menggap ibunya xpernah bersalah walau memang terang2 aku diherdik depan suami!!!!!!!
kak nora

Puchong, Malaysia

#93 Jul 8, 2008
yela..aku pun lebih kurang gak..aku stay dgn mak mentua n pak mentua..so far pak mentua sporting but when it come to mak mentua..adoi kena ikut mood dia.. she's nice tapi bile tak kena dgn mood dia..sedih aku..mcm2 aku buat..aku n husband aku mcm hamba dia kat umah semua kami turutkan sbb mengenangkan dia jaga anak kami. Tapi bila dia ada keje atau hal kelam-kabutla kami nak cari orang jaga anak kami. Mmg kami nak letak kat baby sitter tapi setiap kali niat dihati diutarakan huih abis 1001 mlm cite tak setuju dgn pelbagai alasan takleh dan takbagus antar kat babysitter. Kami tersepit..nak buat camne..ikut jerla n bersabar..kadang tu eee geram sgt2 sbb mcm terikat..tp kadang2 baik sgt contoh bile kami balik keje masakkan utk kami tp hehehe mesti la part mengemas semua kami kena setelkan..tak kisah la kata tolak ansur.. hmm tension gak.. any comment
along27

Penang, Malaysia

#94 Aug 19, 2008
ingatkan aku jer yg sengsara dok ngan metua,rupa2nya banyak lg menantu2 yg mcm aku..aku nie dah ler tak keje sebab myhusband tak bagi keje pas 2 ari2 kena layan perangai mak ngan pak metua aku..mak metua aku nie ada mood gak jap ok jap ntah ape2..kdg2 malas aku nak layan,menyampah pun ada gak,ikut sesuka ati dia jer nak tarik muka kat aku...ditambah ngan kakak ipar aku selaku ank pompoan mak metua aku la..yg nampak mcm cemburu ngan aku..dia tinggal bersebelahan ngan rumah metua aku..anak pompoan sorang la kan...dah 4tahun aku bersabar..suami aku pun dah janji nak cari rumah lain..tak tahan la ari2 nak kena gaduh ngan suami pasal karenah mertua aku nie!!!
kakkita

Malaysia

#95 Aug 19, 2008
iskh....banyak tul citer2 menantu/mentua ek...?
kakkita kongsi sket leh...? apa2 pun citer kat atas yang kakkita baca....petuanya ialah....'sod'...'ba'....'ra'. .. sabar.. tu kuncinya...ialah...Allah sedang menguji kita...jika kita sabar....insyaAllah suatu hari nanti mereka akan berlembut dengan kita...

jangan dengar hasutan syaitan...banyakkan doa dalam sujud minta Allah lembut kan hati...Allah dengar rintihan hamba yang dizalimi...
kitanie je

Kuala Lumpur, Malaysia

#96 Aug 26, 2008
suami saya pula masih ada kedua2 orang tuanya macam saya. tiada masalah dengan mertua tapi masalah dengan kakak ipar yang berlagak mahu semua adik2nya mendengar kata2nya sahaja, siapa tidak mendengar kata dia tidak mahu tolong.(maksud tolong di sini, untuk mencari kerja, dia ada orang dalam senang dapat kerja). kakak ipar saya ni suka mengganggu suami saya suruh buat itu ini walaupun remeh temeh sehingga pernah kami ada pelan untuk bercuti bersama terpaksa dibatalkan. sedangkan dia sudah ada suami tetapi sengaja tidak mahu menyuruh suaminya. entahlah kenapa???
kakkita

Klang, Malaysia

#97 Aug 28, 2008
kitanie je..itulah yang di namakan.....cobaannnn..... asam garam khidupan berkeluarga lah dinamakan...
menantu

Kuala Lumpur, Malaysia

#98 Aug 29, 2008
ye,, setuju sgt2.. mase awal2 dulu ok lagi.. menantu bolrh sabar dengan karenah ibu mertua yng tak mahu mengalah untuk dapat perhatian anak lelaki vs suami si menantu perempuan..
kakkita

Kluang, Malaysia

#99 Aug 29, 2008
kakkita nak bagi tips....apa kata kat mentua kita jadikan kawan....layan dia bebual...chatting2 ke....balas sms ker....nanti kan dia makin rapat ngan kita....
eds

Kuala Lumpur, Malaysia

#100 Dec 25, 2008
Alahai..orang semua dah berbalas lamesaya baru nak join. I pun stay dengan mak mertua. Sejak habis pantang, disebabkan mak mertua and suami and adik beradik suami I sibuk tak bagi hantar baby ke bursery or baby sitter, terpaksalah I benarkan mak mertua I duduk sekali..dengan adik ipar sekali.. Sepanjang mak mertua I jaga anak I tu, I memang ade banyak makan hati.Tapi sebab sayangkan anak dan suami, I just telan and buat pekak,buta,tuli je. Tahan segala2nye. Kalau mak mertua I ada hal..Maka kelam kabutlah I amik cuti..then terpaksalah reka beribu alasan kononnye anak tak sihatlah..kesian anak I..
Awal Disember lepas, adik Ipar baru kawin. SO mak mertua I nie agak busyla. I understand the situation so tak complain apelah when I and my husband had to take 2 weeks of gilir2 to take care of my son. Bile I tanye mmak mertua lepas nie macammane, dia kate nak duduk kat kampung. I pun peninglah kepala sapa nak jaga anak I..pastu dia nie main tarik tali pulak..kejap nak jaga..kejap tak jaga..sampaikan adik I yang cuti semester pun I kerahkan menjaga anak I..I pun take precaution dengan emndaftarkan anak I ke taska.dekat je taska tu dengan rumah I pun. selang 3 rumah je..
Then my mak mertua buat2 tanye kat husband I sape nak jaga anak I.bile my husband kate option utk hantar ke taska, boleh pulak mak mertua I marah2 kata kami nak pisahkan dia dengan anak I. siap maki2 lagi. I bukan nak pisahkan diorang, I just nak anak I ada firm place to stay while I'm going to office. Itu sahaja. I just nak biasakan anak I ke taska. That's all. kalau mak mertua nak stay dengan I, I have no problem. At least dia free nak kemana2 kalau dia ada something else to do. I nak senangkan dia..dia pulak marah2.
Then dia ckp dgn my husband yang dia tak nak lagi datang jke rumah I. Tak faham betuil kenape dia mengamuk..pastu my husband pun ape lagi..marah la I. katenye I lah penyebab anak kehilangan ibunya..sedih betul I.. entahla.. cube anda tolong bagi pendapat supaya saya tenang fikiran.
minah kpoh

Malaysia

#101 Jan 3, 2009
sy n mak mertua sy kira yg terapatlah antara 3 menantunya yg lain...sbbnya..? sy dah tak ada org tua so dkat dia org lah sy nk mnumpang kasih satu lg klau sy ad perselisihan fhm dgn laki sy biasanya mak mertua sy akn backing sy..hi..hi.. tp sblum tu knalah pandai mbik hati org tua tu dulu...

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Siti Nurhaliza Discussions

Title Updated Last By Comments
siti sudah ada anak dua dah (Aug '06) Apr 11 amir 10
Santai-santai (Dec '06) Dec '15 MR DANIL 1,184
Wahai media-media semua! (Jul '09) Jul '15 Melia Ching 8
Datuk K kena bomoh Siti (Sep '06) Jun '15 lola 62
perah tetek siti sampai keluar susu (Nov '08) Jun '15 Aiman 41
Betul ke Siti merokok? (Aug '06) Jun '14 Kora_kora 173
Noreen Noor adalah isteri kedua Datuk K/ CT ... (Aug '06) Oct '13 Sexy Lady 173
More from around the web