Palm Oil Set for First Weekly Drop in Four on Malaysian Reserves

Feb 7, 2013 | Posted by: roboblogger | Full story: The Washington Post

Palm oil headed for the first weekly decline in four on speculation that stockpiles in Malaysia, the second-largest producer, may stay near a record as soybean harvests from South America increase global oilseed supplies.

Comments
41 - 60 of 258 Comments Last updated Feb 20, 2013

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#42
Feb 10, 2013
 
malon pening.. kah kah kah...
jebat

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#43
Feb 10, 2013
 
Patriot 85 wrote:
"Malaysia currently accounts for 39 % of world palm oil production and 44% of world export"
itu kutipan adalah salah satu Fakta solid yang membuktikan jika harga sawit jatuh = ekonomi malaysia akan terggangu .
jadi kalo para malon merasa kontribusi "sawit" ke GDP MALON itu cuman "sedikit" = bullshitnya UMNO itu, karena dilihat dari persentasenya aja lw bisa dapat itungan kasar kira2 brp % kontribusi Sawit "sebenarnya" ke GDP MALON.
aku nasihatkan kau cari kamus ya don..hi3

Since: Dec 12

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#44
Feb 10, 2013
 
jebat wrote:
<quoted text>aku nasihatkan kau cari kamus ya don..hi3
gw saranin lw tuh belajar yang bener agen umngok kelas ayam . bantah pls fakta gw yang gw kutip mampu kah??

“tauke_tempe”

Since: Mar 10

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#45
Feb 10, 2013
 
Patriot 85 wrote:
"Malaysia currently accounts for 39 % of world palm oil production and 44% of world export"
itu kutipan adalah salah satu Fakta solid yang membuktikan jika harga sawit jatuh = ekonomi malaysia akan terggangu .
jadi kalo para malon merasa kontribusi "sawit" ke GDP MALON itu cuman "sedikit" = bullshitnya UMNO itu, karena dilihat dari persentasenya aja lw bisa dapat itungan kasar kira2 brp % kontribusi Sawit "sebenarnya" ke GDP MALON.
U r most stupid idiot.. ekonomi malaysia bukan terletak pada Komiditi Sawit.. Malaysia adalah sebuah negara Industri.. cobalah kamu check dengan prospektif Ekonomi Malaysia sejak tahun 1998.. Harga sawit sengaja di jatuhkan untuk menarik perhatian agar terdapat stok pengimbal yang lebih untuk jangka masa panjang kerana Malaysia kurang stok untuk bersaing pada 6 bulan berikutnya.. kamu ingat Malaysia itu bodoh seperti Indon?..

Since: Mar 12

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#46
Feb 10, 2013
 
abi_sabil wrote:
<quoted text>
U r most stupid idiot.. ekonomi malaysia bukan terletak pada Komiditi Sawit.. Malaysia adalah sebuah negara Industri.. cobalah kamu check dengan prospektif Ekonomi Malaysia sejak tahun 1998.. Harga sawit sengaja di jatuhkan untuk menarik perhatian agar terdapat stok pengimbal yang lebih untuk jangka masa panjang kerana Malaysia kurang stok untuk bersaing pada 6 bulan berikutnya.. kamu ingat Malaysia itu bodoh seperti Indon?..
harga sawit sengaja dijatuhkan..?? Masuk akal bagi perusahaan besar yg kebunnya luas....bagemana dengan melayu yg cuma punya lahan kecil....yg menggantungkan hidup dari lahannya yg kecil itu..??

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#47
Feb 10, 2013
 
adoeeiii... abi mengatakan malaysia itu bodoh... sungguh sungguh pengakuan yang sangat menyentuh hati.

"kamu ingat Malaysia itu bodoh". oops... lariikkk ade ISA...

xixixi....

“tauke_tempe”

Since: Mar 10

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#48
Feb 10, 2013
 
Desinura wrote:
adoeeiii... abi mengatakan malaysia itu bodoh... sungguh sungguh pengakuan yang sangat menyentuh hati.
"kamu ingat Malaysia itu bodoh". oops... lariikkk ade ISA...
xixixi....
ketawa erk.. ISA hukum rimba..

“tauke_tempe”

Since: Mar 10

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#49
Feb 10, 2013
 
cukut jembur wrote:
<quoted text>
harga sawit sengaja dijatuhkan..?? Masuk akal bagi perusahaan besar yg kebunnya luas....bagemana dengan melayu yg cuma punya lahan kecil....yg menggantungkan hidup dari lahannya yg kecil itu..??
Aduhai.. spekulasi dalam pasaran bro.. Yahudi yang ajar.. Malaysia dan mana2 negara dalam dunia yang ada pasaran saham.. stok bursa pasti guna cara Yahudi.. yang belajar Ekonomi dari mana2 Universiti dalam dunia ini juga pake Formula Yahudi la bro..

Since: Dec 12

Ungaran, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#50
Feb 10, 2013
 
abi_sabil wrote:
<quoted text>
ketawa erk.. ISA hukum rimba..
ISA dah dihapus kan bro
diganti nama jadi SOASA
menurut ane cuman ganti nama doang
selebihnya tetap sama

Since: Mar 12

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#51
Feb 10, 2013
 
abi_sabil wrote:
<quoted text>
Aduhai.. spekulasi dalam pasaran bro.. Yahudi yang ajar.. Malaysia dan mana2 negara dalam dunia yang ada pasaran saham.. stok bursa pasti guna cara Yahudi.. yang belajar Ekonomi dari mana2 Universiti dalam dunia ini juga pake Formula Yahudi la bro..
sy cuma kasian sm nasib peladang kecil bumi putera saja....bro...yg besar berspekulasi yg kecil yg mati kutu...
Padahal Pengusaha besar itu paling cuma 2 atau 3 orang saja...peladang sawit kecil jutaan orang...

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#52
Feb 10, 2013
 
Desinura wrote:
<quoted text>
belum tentu.. kalau stok di malaysia berkurang tapi stok di Indonesia tidak berkurang, hal yang anda harapkan itu tak akan wujud :D
Anda tahu apa terjadi jika stok semakin tinggi? Pertama, produksi meningkat atau kedua, kurang demand dari pembeli. Simpanlah jadi stok selamanya...

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#53
Feb 10, 2013
 
Patriot 85 wrote:
"Malaysia currently accounts for 39 % of world palm oil production and 44% of world export"
itu kutipan adalah salah satu Fakta solid yang membuktikan jika harga sawit jatuh = ekonomi malaysia akan terggangu .
jadi kalo para malon merasa kontribusi "sawit" ke GDP MALON itu cuman "sedikit" = bullshitnya UMNO itu, karena dilihat dari persentasenya aja lw bisa dapat itungan kasar kira2 brp % kontribusi Sawit "sebenarnya" ke GDP MALON.
Itu percentage world market/production share untuk palm oil.

Eksport palm oil cuma 8% dari total eksport keseluruhan Malaysia. Atau RM56 bil dari jumlah keseluruhan eksport hampir RM700 bil.

Eksport terbesar Malaysia adalah 'manufactured goods'- 67%, diikuti sektor mining 21%.

Lihat pecahan eksport:
http://www.matrade.gov.my/en/malaysia-exporte...

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#54
Feb 10, 2013
 
cukut jembur wrote:
<quoted text>
sy cuma kasian sm nasib peladang kecil bumi putera saja....bro...yg besar berspekulasi yg kecil yg mati kutu...
Padahal Pengusaha besar itu paling cuma 2 atau 3 orang saja...peladang sawit kecil jutaan orang...
Industri sawit dikuasai oleh syarikat GLC (syarikat berkaitan kerajaan) spt FELDA, Sime Darby, Tabung Haji dsbnya, dan syarikat swasta IOI, KL Kepong, etc. Sime Darby merupakan syarikat sawit terbesar di dunia dan menguasai sebahagian besar ladang sawit di Sumatera dan bahagian Indonesia lain.
Wilmar, sykt palm oil yg byk investasi di Indonesia walaupun berpengkalan di Singapura, ia dimiliki oleh Robert Kuok, Malaysian.
Dlm industri sawit, pekebun kecil bukanlah main player.
jebat

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#55
Feb 10, 2013
 

Judged:

1

1

1

Patriot 85 wrote:
<quoted text> gw saranin lw tuh belajar yang bener agen umngok kelas ayam . bantah pls fakta gw yang gw kutip mampu kah??
malaysia dan indonesia adalah pengeluar sawit terbesar dunia..tapi 60 % dari pengeluaran indon adalah cpo atau minyak sawit mentah sedangkan di malaysia di proses jadi minyak masak,biodiesel,oleochemichals dan sebagainya..sawit indon juga di eksport ke malaysia..jadi setiap keuntungan yang indon dapat dari sawit..malaysia dapat berganda-ganda lagi..kenapa?..hi3

Since: Jan 13

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#56
Feb 10, 2013
 
jebat wrote:
<quoted text>malaysia dan indonesia adalah pengeluar sawit terbesar dunia..tapi 60 % dari pengeluaran indon adalah cpo atau minyak sawit mentah sedangkan di malaysia di proses jadi minyak masak,biodiesel,oleochemichals dan sebagainya..sawit indon juga di eksport ke malaysia..jadi setiap keuntungan yang indon dapat dari sawit..malaysia dapat berganda-ganda lagi..kenapa?..hi3
kita segera melakukan larangan bahan mentah setelah 2030
dan pada saat itu sawit di malaysia sudah tidak produktif.
Siap siap makan akar sawit lon,,,
wak wak wak wak
jebat

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#57
Feb 11, 2013
 
RODA-X wrote:
<quoted text>
kita segera melakukan larangan bahan mentah setelah 2030
dan pada saat itu sawit di malaysia sudah tidak produktif.
Siap siap makan akar sawit lon,,,
wak wak wak wak
hahahaha..ladang-ladang malaysia sudah di buka di afrika filipin indochina..indon seperti anak kecil bagi kami..menurut ramalan jawa 2030 sudah tidak ada lagi nkri..sumatera dan kalimantan akan masuk malaysia..hi4

Since: Jan 13

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#58
Feb 11, 2013
 
jebat wrote:
<quoted text>hahahaha..ladang-ladan g malaysia sudah di buka di afrika filipin indochina..indon seperti anak kecil bagi kami..menurut ramalan jawa 2030 sudah tidak ada lagi nkri..sumatera dan kalimantan akan masuk malaysia..hi4
wak wak wak
saya stujrut sangat , yg ada NKRI+
karena semenanjung akan di kembalikan lagi oleh british ke indonesia, sementara sabah dan sarawak menjadi bergabung dengan brunei.
Loe gw end lon,,,
wak wak wak wak wak

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#59
Feb 11, 2013
 
jazrizq wrote:
<quoted text>
Anda tahu apa terjadi jika stok semakin tinggi? Pertama, produksi meningkat atau kedua, kurang demand dari pembeli. Simpanlah jadi stok selamanya...
Indonesia tidak akan menyimpan stok banyak-banyak dan lama-lama, kerana Indonesia ingin membanjiri dunia dengan minyak sawit Indonesia yang jumlahnya sangat banyak, paham ke?
jebat

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#60
Feb 11, 2013
 
RODA-X wrote:
<quoted text>
wak wak wak
saya stujrut sangat , yg ada NKRI+
karena semenanjung akan di kembalikan lagi oleh british ke indonesia, sementara sabah dan sarawak menjadi bergabung dengan brunei.
Loe gw end lon,,,
wak wak wak wak wak
hahaha..jawa akan kebuluran tanpa sumatera dan kalimantan..hi4

Since: Jan 13

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#61
Feb 11, 2013
 

Judged:

1

1

jebat wrote:
<quoted text>hahaha..jawa akan kebuluran tanpa sumatera dan kalimantan..hi4
semenanjung akan jadi gelandangan sebab rumah dan protol di sita bank
wakakakakakakakakakakk
guling guling

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000
Type the numbers you see in the image on the right:

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

31 Users are viewing the Science / Technology Forum right now

Search the Science / Technology Forum:
Title Updated Last By Comments
Yeshiva University Will Sell Off Buildings, Cut... (Dec '13) 1 hr EVIL FUSION CENTERS 3
Students hack into school system, change grades (Apr '07) 4 hr thank you hacker 611
Lack of Transparency Fuels Corruption Allegatio... 4 hr Black Star Ranch 1
Is Time An Illusion? (May '10) 4 hr SpaceBlues 5,063
House bid a stepping stone for space-focused ca... 5 hr Le Jimbo 29
Should evolution be taught in high school? (Feb '08) 8 hr Aura Mytha 171,383
Lee man gets probation for possession of child ... 9 hr Praxis33 5
•••
•••