Palm Oil Set for First Weekly Drop in...

Palm Oil Set for First Weekly Drop in Four on Malaysian Reserves

There are 258 comments on the The Washington Post story from Feb 7, 2013, titled Palm Oil Set for First Weekly Drop in Four on Malaysian Reserves. In it, The Washington Post reports that:

Palm oil headed for the first weekly decline in four on speculation that stockpiles in Malaysia, the second-largest producer, may stay near a record as soybean harvests from South America increase global oilseed supplies.

Join the discussion below, or Read more at The Washington Post.

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

#234 Feb 18, 2013
Desinura wrote:
malon hanya punya prediksi tapi tak punya wujud, semua yang disampaikan hanya lah apa-apa berita/data yang dapat mendukung prediksinya.
coba lihat kenyatan lon, kalau kau ingin pintar dan negara kau akan selamat dunia akhirat.
kah kah kah...
Indonesia punya prediksi lebih hebat. Ketika Malaysia menumpukan untuk menjadi negara berpendapatan tinggi 2020, Indonesia mahu jadi negara maju 2025 atau mengikut prediksi McKinsey 2030. Cuma Malaysia sudah hampir ke arah itu - takrifan High Income economy mengikut World Bank GNI/capita USD 12,480 ke atas (GNI/capita Malaysia sekarang USD 9,700) Indonesia masih jauh lagi tapi tetap ambitious (GNI/capita Indonesia sekarang USD 3,500).

Siapakah yg lebih berpijak di bumi nyata ketika ini?

Ingat, prediksi/target bukan ramalan kerana ia melibatkan data2 ekonomi, finansial, dll faktor. Seterusnya dikumpul, dianalisa, dikaji, diprojeksi hingga mencapai rumusan 7% growth atau lebih untuk menjadi negara maju bagi Indonesia. Ia bukan kalkulasi mudah campur tolak ya..

Target perlu untuk kita punya GOAL/matlamat. Bila kita dapat tentukan matlamat kita, kita buat PELAN TINDAKAN untuk mencapainya. Dlm jangka waktu tertentu kita lihat kadar progress adakah ia menurut perancangan atau tidak.

Perkara asas sis.

Since: Mar 12

Location hidden

#235 Feb 18, 2013
Islah wrote:
<quoted text>
Prediksi hanya alat (means) utk kita bisa meminimumkan kesalahan dlm membangun kebijakan atau memberi respons. Tentu ia tidak bisa sempurna ttp ia sebhg dari best practices yg harus kita lakukan.
Persoalan utk anda. Respon bgimana yg anda prediksi dgn secara sadar memilih nick yg ternyata sangat jelek? Ora ilok tenan kaya ngana kui? Mbok ya diganti toh..
terlalu berpegang pada prediksi tanpa kajian yg mendalam cuma akan menyesatkan...

Nick saya jelek menurut anda...karna anda memandang nick sy cuma dari sudut sempit....pasti yg anda soroti sisi pornonya....?? klo anda kaji lebih dalam nick sy ini mengajak untuk menjaga kebersihan...cukur jembut itu banyak manfaatnya untuk kesehatan...dan harapan sy klo ada yg baca nick saya segera si pembacanya teringat untuk segera mencukur jembutnya...

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

#236 Feb 18, 2013
Islah wrote:
<quoted text>
You'll make it, but learning is a never ending process. Anyway, if you try to make a link between EU's perception on oil palm farm practices and the concept of 'agricultural pool' you will make an important discovery.
I have done some reading.

You're talking about RSPO (The Roundtable on Sustainable Palm Oil) right?

Kelihatan spt badan yg koordinasi dan memastikan Best Management Practice dan social benefits dlm industri palm oil. Yang menarik ia keluarkan certificate bagi member yang mengikut peraturan dlm Principles & Criteria. Ia menekankan tentang praktis produksi yg memaksimumkan segala aspek oil palm.

Nampaknya keputusan EU menerima certificate RSPO menyebabkan environmentalist panas.

Kalau dilihat dari implementasi Principles dan Criteria, masih ada loophole. Contohnya, ada yg mempersoalkan tentang absence of greenhouse accounting.

Saya masih mengkaji RSPO ini. Correct me if I'm wrong.^_^

Since: Aug 12

Tangerang, Indonesia

#237 Feb 18, 2013
jazrizq wrote:
<quoted text>
Indonesia punya prediksi lebih hebat. Ketika Malaysia menumpukan untuk menjadi negara berpendapatan tinggi 2020, Indonesia mahu jadi negara maju 2025 atau mengikut prediksi McKinsey 2030. Cuma Malaysia sudah hampir ke arah itu - takrifan High Income economy mengikut World Bank GNI/capita USD 12,480 ke atas (GNI/capita Malaysia sekarang USD 9,700) Indonesia masih jauh lagi tapi tetap ambitious (GNI/capita Indonesia sekarang USD 3,500).
Siapakah yg lebih berpijak di bumi nyata ketika ini?
Ingat, prediksi/target bukan ramalan kerana ia melibatkan data2 ekonomi, finansial, dll faktor. Seterusnya dikumpul, dianalisa, dikaji, diprojeksi hingga mencapai rumusan 7% growth atau lebih untuk menjadi negara maju bagi Indonesia. Ia bukan kalkulasi mudah campur tolak ya..
Target perlu untuk kita punya GOAL/matlamat. Bila kita dapat tentukan matlamat kita, kita buat PELAN TINDAKAN untuk mencapainya. Dlm jangka waktu tertentu kita lihat kadar progress adakah ia menurut perancangan atau tidak.
Perkara asas sis.
cobalah kau realitis sikit.. dimana ada negara yang mempunyai hutang 60% berbanding GDP bisa mewujudkan rancangan UMNO itu?.

Indonesia mempunyai prediksi sendiri tentang dirinya, tapi nanti kau bilang macam-macam. lebih baik kau lihat saja prediksi dari IMF atau World Bank.

bermimpi itu wajar, tapi yang realistis agar tidak masuk gubuk gila.

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

#238 Feb 18, 2013
Desinura wrote:
<quoted text>
cobalah kau realitis sikit.. dimana ada negara yang mempunyai hutang 60% berbanding GDP bisa mewujudkan rancangan UMNO itu?.
Indonesia mempunyai prediksi sendiri tentang dirinya, tapi nanti kau bilang macam-macam. lebih baik kau lihat saja prediksi dari IMF atau World Bank.
bermimpi itu wajar, tapi yang realistis agar tidak masuk gubuk gila.
IMF pun puji:

IMF praises Malaysia's High Income Plan
http://www.exporter.com/getting-paid/imf/imf-...

Malaysia sudah ada pelan tindakan yang komprehensif untuk mencapainya. Indonesia bagaimana?
batavia

Kuala Lumpur, Malaysia

#240 Feb 18, 2013
Desinura wrote:
<quoted text>
cobalah kau realitis sikit.. dimana ada negara yang mempunyai hutang 60% berbanding GDP bisa mewujudkan rancangan UMNO itu?.
Indonesia mempunyai prediksi sendiri tentang dirinya, tapi nanti kau bilang macam-macam. lebih baik kau lihat saja prediksi dari IMF atau World Bank.
bermimpi itu wajar, tapi yang realistis agar tidak masuk gubuk gila.
muter 2 ...muter2 otak loe ni...bakalan gila..keh...keh...keh...

Since: Aug 12

Tangerang, Indonesia

#241 Feb 18, 2013
malon nak bangkrap 2019.. siap-siap lon tak lama lagi.. hehehehe
batavia

Kuala Lumpur, Malaysia

#242 Feb 18, 2013
Desinura wrote:
malon nak bangkrap 2019.. siap-siap lon tak lama lagi.. hehehehe
kuang..kuang..kuang....sebelum bangkrup gue nak coba berak2 di sungai....keh...keh...keh... loe ni goblok economi...... loe ni cuma pandai" engkau no money" kerna nanggur.
Islah

Kuala Lumpur, Malaysia

#243 Feb 18, 2013
jazrizq wrote:
<quoted text>
I have done some reading.
You're talking about RSPO (The Roundtable on Sustainable Palm Oil) right?
Kelihatan spt badan yg koordinasi dan memastikan Best Management Practice dan social benefits dlm industri palm oil. Yang menarik ia keluarkan certificate bagi member yang mengikut peraturan dlm Principles & Criteria. Ia menekankan tentang praktis produksi yg memaksimumkan segala aspek oil palm.
Nampaknya keputusan EU menerima certificate RSPO menyebabkan environmentalist panas.
Kalau dilihat dari implementasi Principles dan Criteria, masih ada loophole. Contohnya, ada yg mempersoalkan tentang absence of greenhouse accounting.
Saya masih mengkaji RSPO ini. Correct me if I'm wrong.^_^
Yeah, quite related to that. Seems that for now the EU accepts the RSPO certification for their biofuel industry. But imagine, while RSPO certified palm oil only constitutes about 15% of global market, critics esp on the lack of carbon acctg in the RSPO continue unabated. Additionally, the US is still reluctant to consider palm oil in their renewable energy program. Do you think such climate change charged campaigns may eventually affect the green image palm oil producers are trying hard to portray?

Since: Aug 12

Tangerang, Indonesia

#245 Feb 18, 2013
batavia wrote:
<quoted text>kuang..kuang..kuang... .sebelum bangkrup gue nak coba berak2 di sungai....keh...keh...keh... loe ni goblok economi...... loe ni cuma pandai" engkau no money" kerna nanggur.
ini pisang ditangkap lon.. oops! kulitnya jangan dimakan juga lon :D
batavia original

Kuala Lumpur, Malaysia

#246 Feb 18, 2013
banana a day ...will chase indon away
...keh...keh...keh... don kalau berak disungai ...awas2 takut pantatnya di makan buaya......

Since: Sep 10

ferfect oxymoron

#247 Feb 18, 2013
Desinura wrote:
malon nak bangkrap 2019.. siap-siap lon tak lama lagi.. hehehehe
kl ini memang dilematis :D, imo

jika oposisi menang situasi politik bisa bergejolak dan mempengaruhi ekonomi, lagipula mereka akan mewarisi hutang pemerintah sebelumnya dan kebijakan pemerintah baru akan dilematis antara praktis [membereskan masalah] atau populis [ala BN demi mengekalkan perolehan suara]. jangka pendek jelek, jangka panjang bagus

kl BN menang [deui wae], politik tenang walau tidak sehat tapi arah ekonomi Malaysia ke depan akan semakin suramdan bahkan bisa jadi kena resesi gara2 lebih besar pasak daripada tiang. jangka pendek bagus, jangka panjang jelek.

sure, there is something in between, but unlikely. i'm referring to Indonesia and Philippine for instant, or even Myanmar

Since: Aug 12

Tangerang, Indonesia

#248 Feb 18, 2013
CopyPaste wrote:
<quoted text>
kl ini memang dilematis :D, imo
jika oposisi menang situasi politik bisa bergejolak dan mempengaruhi ekonomi, lagipula mereka akan mewarisi hutang pemerintah sebelumnya dan kebijakan pemerintah baru akan dilematis antara praktis [membereskan masalah] atau populis [ala BN demi mengekalkan perolehan suara]. jangka pendek jelek, jangka panjang bagus
kl BN menang [deui wae], politik tenang walau tidak sehat tapi arah ekonomi Malaysia ke depan akan semakin suramdan bahkan bisa jadi kena resesi gara2 lebih besar pasak daripada tiang. jangka pendek bagus, jangka panjang jelek.
sure, there is something in between, but unlikely. i'm referring to Indonesia and Philippine for instant, or even Myanmar
malaysia memang saat ini ada dipersimpangan jalan, pilihannya itu hanya 2... diselesaikan dengan cara cepat dan tuntas, atau dengan mempertahankan keadaan dengan harapan suatu ketika masalah dapat selesai dengan sendirinya.

JZQ

Since: Nov 09

Location hidden

#249 Feb 18, 2013
Islah wrote:
<quoted text>
Yeah, quite related to that. Seems that for now the EU accepts the RSPO certification for their biofuel industry. But imagine, while RSPO certified palm oil only constitutes about 15% of global market, critics esp on the lack of carbon acctg in the RSPO continue unabated. Additionally, the US is still reluctant to consider palm oil in their renewable energy program. Do you think such climate change charged campaigns may eventually affect the green image palm oil producers are trying hard to portray?
I believed so.

Currently, EU is the biggest buyer of RSPO certified palm oil/biofuel. US still reluctant to approve because of non compliance to its standards.

I noticed RSPO stakeholder ranging from those involved directly in the production of palm oil to bankers and environmentalists as well. Since the certificate is approved from those within this body, its not convincing enough to the cynical general public that they have strictly adhered to the Standards of 'sustainability'(in terms of economic/environment viability and social benefits).

If they can tackle this, such as involvement of external/independent body to review their standards and procedures and gives endorsement etc, I can see RSPO certified palm oil/biofuel will capture even bigger market.

Since: Mar 12

Location hidden

#250 Feb 18, 2013
Desinura wrote:
<quoted text>
malaysia memang saat ini ada dipersimpangan jalan, pilihannya itu hanya 2... diselesaikan dengan cara cepat dan tuntas, atau dengan mempertahankan keadaan dengan harapan suatu ketika masalah dapat selesai dengan sendirinya.
setidaknya klo oposisi malon menang malon bisa hemat anggarannya bro....tidak ada lagi anggaran khusus untuk rosmah...hehe...

apalagi klo malon jadi republik....ga perlu gaji raja dan kerabat....

Since: Jan 13

United States

#251 Feb 18, 2013
jebat wrote:
<quoted text> sebelum ini kau bilang amerika ngemis dari indon..sekarang pula saling membutuhkan..bidang apa lagi yang amerika butuhkan indon?..hahahaha
kau yang bangkitkan soal papua..buat masa ini jangan terlalu mengharapkan papua selagi belum ada referendum..he3
referendum kepala lutut kau, itu isu yg diharapkan aussie dan amrik yg akan dengan leluasa mengeruk SDA papua.

Since: Sep 10

ferfect oxymoron

#252 Feb 18, 2013
cukut jembur wrote:
<quoted text>
setidaknya klo oposisi malon menang malon bisa hemat anggarannya bro....tidak ada lagi anggaran khusus untuk rosmah...hehe...
apalagi klo malon jadi republik....ga perlu gaji raja dan kerabat....
Najib dan istrinya memang kelemahan terbesar "public relation" BN
jebat bin jembut

United States

#253 Feb 18, 2013
cukut jembur wrote:
<quoted text>
anda ini naif sekali pak cik...hehe... Coba baca ini dulu... KUALA LUMPUR 28 Jan: Penurunan harga sawit
yang berterusan sejak setahun lalu
menjejaskan pekebun sawit dan peneroka
Felda secara keseluruhan.
Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang
Asal KEADILAN, Suhaimi Said berkata, satu mekanisme mengkaji dan menetapkan harga sawit boleh dilaksanakan Pakatan Rakyat.
Katanya, dilema yang dihadapi pekebun kecil
hari ini gagal diselesaikan oleh kerajaan
kerana enggan berunding secara dua hala dengan Indonesia.
“Harga sawit dan getah tertekan. Kos pengeluaran di Indonesia terlalu rendah. Jadi negara
itu boleh jual sawit lebih murah.“Dalam hal ini Malaysia perlu turunkan kos sekiranya ingin jual sawit. Termasuk beberapa
jenis cukai yang relatif tinggi berbanding negara pesaing,” jelasnya.
“Harga getah turut tertekan. Dulu RM6.80 sekilo sekarang RM3.80. Kita perlu menetapkan
harga lantai dalam industri getah (bantuan akan diberi jika melepasi had harga tersebut),”
katanya kepada Keadilan Daily. Suhaimi juga mengecam pelabur syarikat berkaitan
kerajaan (GLC) yang melabur dalam industri sawit di Indonesia.
Katanya, mereka menanam sawit secara besar-besaran sehingga mengakibatkan
lambakan.
Bagaimanapun, jelas Suhaimi, syarikat besar masih memperolehi keuntungan berdasarkan
saiz ladang berbanding pekebun kecil yang rugi teruk.
disini letak kesalaham malasya...

dilema yang dihadapi pekebun kecil
hari ini gagal diselesaikan oleh kerajaan
kerana enggan berunding secara dua hala dengan Indonesia.
“Harga sawit dan getah tertekan. Kos pengeluaran di Indonesia terlalu rendah.....

Umno enggan berunding ...

Since: Mar 12

Location hidden

#254 Feb 19, 2013
CopyPaste wrote:
<quoted text>
Najib dan istrinya memang kelemahan terbesar "public relation" BN
mo gmana lagi bro keduanya...sensasional...hehe. ..
Islah

Kuala Lumpur, Malaysia

#255 Feb 19, 2013
jazrizq wrote:
<quoted text>
I believed so.
Currently, EU is the biggest buyer of RSPO certified palm oil/biofuel. US still reluctant to approve because of non compliance to its standards.
I noticed RSPO stakeholder ranging from those involved directly in the production of palm oil to bankers and environmentalists as well. Since the certificate is approved from those within this body, its not convincing enough to the cynical general public that they have strictly adhered to the Standards of 'sustainability'(in terms of economic/environment viability and social benefits).
If they can tackle this, such as involvement of external/independent body to review their standards and procedures and gives endorsement etc, I can see RSPO certified palm oil/biofuel will capture even bigger market.
You have a valid point. But I think the main critic against RSPO is the lack of transparency in terms of carbon acctg.'They' contend that oil palm dev may lead to greater emissions esp if it involves conversion of peatland and carbon-rich forests. Do u agree with such contention?

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Science / Technology Discussions

Title Updated Last By Comments
News Barack and Michelle Obama sign Netflix deal to ... 45 min CodeTalker 32
Is Time An Illusion? (May '10) 2 hr SOE 16,027
Best 2018 CCNP Data Center 300-160 Dumps Pdf 2 hr tomjhhon 1
200-125 Dumps Clear CCNA Certification In One Try 2 hr herrypotter 2
News "Science vs. Religion: What Scientists Really T... (Jan '12) 3 hr Samuel Patre 94,168
News Real Estate Agents: Single-Family Homes a Hot R... (Jun '12) 3 hr mahram 260
Cisco Data Center Networking (DCICN) Exam | Cis... Sun herrypotter 2