Indonesia May Cut Palm Oil Tax to Zero to Counter Malaysia

Jan 11, 2013 Full story: Bloomberg 97

Indonesia, the world's largest palm oil producer, is considering reducing export taxes to boost competition with Malaysia , which set its tariff for the crude variety at zero this month to help clear record stockpiles.

Full Story
First Prev
of 5
Next Last

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#1 Jan 11, 2013
keh keh keh...

bagaimana lon.. Indonesia akan menurunkan pajak ekspor sawit menjadi 0%

xixixi..

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#2 Jan 11, 2013
alamaakkk... biss jadi kening najib rosak tambah botak aje :D
rafale

Malaysia

#3 Jan 11, 2013
bukti marketing indonesia
terpuruk..gagal marketing
eksport cpo maka buat lelongan
bunuh diri..
hehehe

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#4 Jan 11, 2013
macam mana ini indon indon... tak pandai bisnis... xixixi...

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#5 Jan 11, 2013
gawat ini lon.. cepat kau jual sawit lon :D
Anonymous

Kuala Lumpur, Malaysia

#6 Jan 11, 2013
indon goblok kommoditi..keh..keh...keh...

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#7 Jan 11, 2013
hehehe.. betul toh apa yang saya katakan, pasti kalau ada malon masuk komennya seperti itu :D

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#8 Jan 11, 2013
rafale wrote:
bukti marketing indonesia
terpuruk..gagal marketing
eksport cpo maka buat lelongan
bunuh diri..
hehehe
bunuh diri macam mana coba?

pedagang itu ingin apa yang didagangkannya banyak laku, ini sawit Indonesia banyak laku kenapa pula di katakan marketing terpuruk.. belum belajar ilmu ekonomi ya?:D
rafale

Malaysia

#9 Jan 11, 2013
Desinura wrote:
<quoted text>
bunuh diri macam mana coba?
pedagang itu ingin apa yang didagangkannya banyak laku, ini sawit Indonesia banyak laku kenapa pula di katakan marketing terpuruk.. belum belajar ilmu ekonomi ya?:D
tujuan bisnes sawit indonesia itu untuk apa sebenarnya..
untuk untung dan sejahterakan rakyat NKRI atau pun
untuk menbuat jualan kebajikan dengan menjual murah2 dan indonesia
musnahkan alam sekitar demi ladang sawit sampai rakyat sendiri
menderita hanya untuk menberi makan umat di China & India yang berjumlah hampir 4 billion umat supaya kenyang..
hehehe

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#10 Jan 11, 2013
rafale wrote:
<quoted text>
tujuan bisnes sawit indonesia itu untuk apa sebenarnya..
untuk untung dan sejahterakan rakyat NKRI atau pun
untuk menbuat jualan kebajikan dengan menjual murah2 dan indonesia
musnahkan alam sekitar demi ladang sawit sampai rakyat sendiri
menderita hanya untuk menberi makan umat di China & India yang berjumlah hampir 4 billion umat supaya kenyang..
hehehe
Indonesia mempunyai produksi sawit dalam jumlah besar dan jumlahnya sudah melebihi cadangan yang diperlukan, bila sawit ini tidak dijual, mau disimpan dimana? tak ada tempat penyimpanan lagi. oleh sebab itu kelebihan produksi ini harus dijual bagaimanapun juga.

Disini berlaku hukum ekonomi "suply and demand", itu hal yang biasa dalam perdagangan, bukannya salah dalam marketing dan juga tak ada hubungannya dengan kesejahteraan rakyat NKRI atau perusakan alam.

Bila barang tak terjual justru itu akan merusak perekonomian Indonesia dan kesejahteraan rakyat NKRI, pahak ke?

Since: Jan 13

United States

#11 Jan 11, 2013
Malon mesti putar otak ampe rontok tu rambut, tak masalah sawit murah di indonesia bukan komoditi unggulan,
klo malon tak sanggup bersaing jual ajj tu ladang sawit, indonesia akan dengan senang hati menawar ha ha ha ha
Anonymous

Kuala Lumpur, Malaysia

#12 Jan 11, 2013
Indon lelang sawit biar warga nya mati..keh..keh...keh...

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#13 Jan 11, 2013
Joko Karet Malaysia wrote:
Indon lelang sawit biar warga nya mati..keh..keh...keh...
lawak giler malon..keh..keh...keh...
rafale

Malaysia

#14 Jan 11, 2013
Desinura wrote:
<quoted text>
Indonesia mempunyai produksi sawit dalam jumlah besar dan jumlahnya sudah melebihi cadangan yang diperlukan, bila sawit ini tidak dijual, mau disimpan dimana? tak ada tempat penyimpanan lagi. oleh sebab itu kelebihan produksi ini harus dijual bagaimanapun juga.
Disini berlaku hukum ekonomi "suply and demand", itu hal yang biasa dalam perdagangan, bukannya salah dalam marketing dan juga tak ada hubungannya dengan kesejahteraan rakyat NKRI atau perusakan alam.
Bila barang tak terjual justru itu akan merusak perekonomian Indonesia dan kesejahteraan rakyat NKRI, pahak ke?
jadi jelas sekali marketing CPO indonesia terpuruk..
lebihan stok bererti pengeluaran melebihi permintaan..
indonesia menbuka ladang sawit seperti esok sudah mahu
kiamat..dengan marketing yang lembap ditambah kurang
bijaknya indonesia dalam industri hiliran sawit menjadikan
indonesia mengambil jalan mudah.buat jualan murah walaupun
merugikan diri sendiri..tanpa cukai eksport bagaimana kerajaan
indonesia mahu dapat wang lebih untuk menambah baik kebajikan
rakyat NKRI..harapkan cukai syarikat sawit ya cuma setahun sekali
malah dgn rendahnya harga sawit dipasaran dunia hari ini angkara
otak lembap marketing CPO indonesia maka jumlah bayaran cukai syarikat sawit ini akan turut jatuh merundum..jadi sekarang adakah kerajaan indonesia tetap untung demi ego sama malaysia..
hehehe

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#15 Jan 11, 2013
rafale wrote:
<quoted text>
jadi jelas sekali marketing CPO indonesia terpuruk..
lebihan stok bererti pengeluaran melebihi permintaan..
indonesia menbuka ladang sawit seperti esok sudah mahu
kiamat..dengan marketing yang lembap ditambah kurang
bijaknya indonesia dalam industri hiliran sawit menjadikan
indonesia mengambil jalan mudah.buat jualan murah walaupun
merugikan diri sendiri..tanpa cukai eksport bagaimana kerajaan
indonesia mahu dapat wang lebih untuk menambah baik kebajikan
rakyat NKRI..harapkan cukai syarikat sawit ya cuma setahun sekali
malah dgn rendahnya harga sawit dipasaran dunia hari ini angkara
otak lembap marketing CPO indonesia maka jumlah bayaran cukai syarikat sawit ini akan turut jatuh merundum..jadi sekarang adakah kerajaan indonesia tetap untung demi ego sama malaysia..
hehehe
itu belum seberapa lon, rencana Indonesia akan membuka lahan sawit 200.000 hektar setiap tahun hingga tahun 2020. pada tahun itu lahan sawit Indonesia sudah mencapai 20 juta hektar.
Anonymous

Kuala Lumpur, Malaysia

#16 Jan 11, 2013
Desinura wrote:
<quoted text>
lawak giler malon..keh..keh...keh...
aik..indon pun pandai ketawa macam gw....keh...keh...keh...

Since: Jan 13

United States

#17 Jan 11, 2013
Joko Karet Malaysia wrote:
Indon lelang sawit biar warga nya mati..keh..keh...keh...
tak peduli harga CPO tinggi kah rendah pekerja sawit tetap menerima gaji sama jumlah.
Yg perlu anda pikirkan adalah bagaimana pelabur anda akan menutupi gaji pekerja...
Pilihannya adalah:
a. Jual
b. Bertahan dan cari utangan buat bayar pekerja.
c. Tidak bayar pekerja dan lahan di kuasai pekerja dan rakyat.

Haha ha ha silahkan pikirkan...

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#18 Jan 11, 2013
Joko Karet Malaysia wrote:
<quoted text>
aik..indon pun pandai ketawa macam gw....keh...keh...keh...
ai cuma copy paste tawa kamu saja lon....keh...keh...keh... malas nak tawa macam santa claus.

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#20 Jan 11, 2013
RODA-X wrote:
<quoted text>
tak peduli harga CPO tinggi kah rendah pekerja sawit tetap menerima gaji sama jumlah.
Yg perlu anda pikirkan adalah bagaimana pelabur anda akan menutupi gaji pekerja...
Pilihannya adalah:
a. Jual
b. Bertahan dan cari utangan buat bayar pekerja.
c. Tidak bayar pekerja dan lahan di kuasai pekerja dan rakyat.
Haha ha ha silahkan pikirkan...
Kalau Indonesia sudah dijelaskan diatas mengambil pilihan A. lalu bagaimana dengan malon?. pasti malonshit akan mengambil pilihan B.

Apa sebab?. malonshit merasa gengsi mengikuti piihan Indonesia :D

Since: Aug 12

Jakarta, Indonesia

#21 Jan 11, 2013
sebenarnya malaysia yang lebih dulu menurunkan pajak ekspor menjadi 0%, Indonesia hanya mengikuti saja.

sudah dimulai adu kuat antara Indonesia dengan malaysia.. tahniah.. taniah..

:D

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker
First Prev
of 5
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Jakarta Raya, Indonesia Discussions

Title Updated Last By Comments
Australia accused of 'surreal hypocrisy' over B... Jan 24 aldi farhansyah 2
Bali Suitcase Murder: Murder Suspect Heather Ma... Jan 24 eyesuponu 2
Australia urges Indonesia to grant mercy... Jan 23 PAK TAMRIN YANTO 1
Indonesia: Jokowi's 'unprecedented' presidentia... (Jul '14) Jan 23 IBU INDAH SARI 4
6 prisoners executed in Indonesia, including 5 ... Jan 19 Oh Please 3
AirAsia Flight's Black Box Found by Divers in P... Jan 12 eubert80 1
East Timor split on language (Jul '07) Jan 8 PP 234 SC 406
More from around the web

NFL Latest News

Updated 11:44 pm PST