Rawatan Khusus Asthma/Lelah

Rawatan Khusus Asthma/Lelah

Posted in the Asthma Forum

Adzhar Shaharin

Malaysia

#1 Jan 13, 2010
Rawatan Khusus Asthma/Lelah

Penyakit Asma atau Lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas.Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara.Akibatnya, pesakit boleh pengsan.Asma atau lelah, semput, penat ialah keadaan sesak nafas akibat dari terlalu banyak cecair / lendir jernih di dalam salur pernafasan. Lendir ini akan menyebabkan oksigen tidak lancar masuk ke dalam paru-paru ,lubang semakin sempit dan akan mengeluarkan bunyi desir yang tidak menyenangkan terutama
pada waktu malam.

AKAN TETAPI SAMPAI BILAKAH PESAKIT ASMA / LELAH / SEMPUT PERLU
BERGANTUNG PADA INHALER / PAM , UBAT SELSEMA , VICK DAN PERLU
BERPANTANG / BERJAGA - JAGA WALAU DIMANA SEKALI PUN .

APAKAH KESAN JANGKA MASA PANJANG INHALER / PAM KEPADA
PESAKIT ASMA / LELAH / SEMPUT ?JAWAPAN NYA : AKAN MEMATIKAN SEL - SEL DIDALAM TUBUH PESAKIT

Dapatkan daripada saya Perawatan Herba Nusantara(Semulajadi) dan
memberi kesan serta merta kepada Pesakit Asma @ Lelah @ Semput .

CUMA RM 50.00 - 2 Botol( Bentuk Minyak Sapu)
TEL : 013 3622787
Maybank Acc : 114302002768 Nama: Adzhar Shaharin
TERBUKTI DALAM PERAWATAN ASMA @ LELAH
*Harga Termasuk Penghantaran Seluruh Malaysia @
Self Collect di Menara Celcom , Jalan Tun Razak , Kuala Lumpur ( Waktu Pejabat )

Cara mengunakannya :-
-wajib dipanaskan dahulu sedikit dengan menggunakan sudu/piring besi bersama pemetik api pada suhu suam-suam kuku/suam.(Peringatan : Jika tidak dipanaskan kesan penyembuhan tiada langsung)
-sapu dan ratakan dari bawah dagu hingga ke leher/tengkuk dan sampai ke paru-paru/seluruh dada.
-peringkat permulaan perlu disapu 3x sehari selama 2 minggu berturut-turut.
-selepas lega(bernafas dengan puas) bolehlah diamalkan cuma 1x sehari.

Kesan penggunaannya :-
-pesakit akan mengeluarkan kahak(lendir) setiap masa sehingga berkurangan.
-Kahak(lendir) bersifat elastik(bergetah) akan keluar selepas 1-2 minggu penggunaan.
-Selepas 1-2 minggu pesakit akan berasa lapang di dada dan mampu bernafas dengan puas.

Pesakit boleh menguji keberkesanan selepas 2 minggu penggunaan dengan meminum minuman ais dan melakukan aktiviti senaman/fizikal dengan lebih berstamina , Selamat Tinggal Inhaler dan segala jenis Penyedut di masa akan datang ..........

Sila Sebarkan untuk Rakan Taulan/Sahabat Handal/Saudara Mara ..

Terima Kasih
fadhil

Sungai Petani, Malaysia

#2 Mar 7, 2010
pandai je ko beri alsan yg inhaler menyebabkan sel2 mati...ko sndri ada kena lelah tak? lelah ni dsbb kan alahan pd benda2 tertentu kpd individu tertentu..kalo ko pengidap lelah baru ko tau.cara perubatan ko langsung tak klinikal dan tak releven dgn penyakit lelah....penyakit lelah di dlm,sdg kan ubat ko cuma sapu diluar...dah mcm2 ubat aku cuba..inhaler,madu lebah asli dan habbatus sawda juga beri kesan yg baik,alhamdulillah..
Adzhar Shaharin

Malaysia

#3 Apr 7, 2010
Sila Baca Dan Fahamkan??

Several different inhalers, both prescribed and available as over-the-counter remedies, are used each day by patients with asthma. The American Lung Association estimates the cost of treating asthma tops $15.6 billion per year. Asthma inhalers, although effective for preventing and treating acute asthma attacks, carry several side effects, some of which are serious and life-threatening. Before a patient begins using an asthma inhaler, he should carefully read the package inserts for a complete list of health warnings.
Cardiovascular Side Effects

Shortly after using an inhaler, patients often complain of increased heart rate (tachycardia). If a patient's heart rate typically runs in the lower 60 to 80 range, a slight increase will not have any serious complications. The heart rate should return to a normal range in a few minutes. If, however, the heart rate increases and remains sustained, the patient should contact her doctor. A serious, life-threatening condition called ventricular fibrillation may occur, which requires immediate medical intervention.

A less serious side effect which may occur with asthma inhaler use is heart palpitations, or angina-like pain that usually subsides within a few minutes.
Central Nervous System Side Effects

Serious side effects such as cerebral hemorrhage and stroke have been recorded as a result of asthma inhaler use. A patient experiencing any sudden and severe headache, weakness on one side, facial or eye droop, confusion, inability to speak, or a "curtain" appearing to fall in the eyes should seek immediate medical attention.

Other less serious side effects may include headache, tremors (the shakes), insomnia (if the inhaler is used close to bedtime) and drowsiness. Much of the development of these side effects may be avoided if the patient uses the inhaler according to the manufacturer's and doctor's recommendations.
Gastrointestinal Side Effects

Abdominal pain, stomach upset, appendicitis, constipation, diarrhea, nausea and vomiting are the most reported gastrointestinal side effects. Diarrhea and vomiting lasting more than 24 hours should be reported to a physician as serious imbalances in electrolytes may occur. A severe sharp pain on the right side of the abdomen that remains sustained, whether accompanied by nausea or not, should be immediately reported to a physician.
Respiratory Side Effects

Patients have reported an increase in respiratory infections, both upper and lower, as well as an increase in bronchitis and cough. Respiratory infections should be reported to a physician for proper treatment or possible change in medication regime.
Eye, Ear, Nose and Throat

Sore throat, blood in the nares, congestion, an increase in dental disorders (cavities, tooth pain), thrush (yeast in the mouth), and nasal irritation and pain are common EENT side effects. Patients should always rinse their mouths after using an asthma inhaler to prevent damage to the tooth enamel.
Adzhar Shaharin

Malaysia

#4 Apr 7, 2010
fadhil wrote:
pandai je ko beri alsan yg inhaler menyebabkan sel2 mati...ko sndri ada kena lelah tak? lelah ni dsbb kan alahan pd benda2 tertentu kpd individu tertentu..kalo ko pengidap lelah baru ko tau.cara perubatan ko langsung tak klinikal dan tak releven dgn penyakit lelah....penyakit lelah di dlm,sdg kan ubat ko cuma sapu diluar...dah mcm2 ubat aku cuba..inhaler,madu lebah asli dan habbatus sawda juga beri kesan yg baik,alhamdulillah..
Side effect pada mereka yang guna inhaler ??boleh menyebabkan stroke?? baca kat bawah

Several different inhalers, both prescribed and available as over-the-counter remedies, are used each day by patients with asthma. The American Lung Association estimates the cost of treating asthma tops $15.6 billion per year. Asthma inhalers, although effective for preventing and treating acute asthma attacks, carry several side effects, some of which are serious and life-threatening. Before a patient begins using an asthma inhaler, he should carefully read the package inserts for a complete list of health warnings.
Cardiovascular Side Effects

Shortly after using an inhaler, patients often complain of increased heart rate (tachycardia). If a patient's heart rate typically runs in the lower 60 to 80 range, a slight increase will not have any serious complications. The heart rate should return to a normal range in a few minutes. If, however, the heart rate increases and remains sustained, the patient should contact her doctor. A serious, life-threatening condition called ventricular fibrillation may occur, which requires immediate medical intervention.

A less serious side effect which may occur with asthma inhaler use is heart palpitations, or angina-like pain that usually subsides within a few minutes.
Central Nervous System Side Effects

Serious side effects such as cerebral hemorrhage and stroke have been recorded as a result of asthma inhaler use. A patient experiencing any sudden and severe headache, weakness on one side, facial or eye droop, confusion, inability to speak, or a "curtain" appearing to fall in the eyes should seek immediate medical attention.
patient

Kota Kinabalu, Malaysia

#5 Apr 20, 2010
dah lama idap lelah, sekarang on seretide, instead of once a day sekarg becomes twice daily, semput makin menjadi, even jalan laju skit kena stop dulu baru continue.. any suggestion. suffer sangat especially wheezing at night
nurul

Malaysia

#6 Jul 25, 2010
i dah xtahan mu husband asyik masuk wad...i dah penat suruh dia stop merokok tapi belakang i di tetap merikok jugak..klu la ubat u betul2 blh kurgkan ckit lelah dia....i nak beli,tapi persoalan nyer dah ader ke pesakit lelah yang guna ubat tu n sembuh......????
ahmad

Kuala Lumpur, Malaysia

#8 Dec 17, 2010
i pn ada jgk asthma ni..xla kuat sangat, tp rasa x selesa la. sy sokong pe yang diberitahu en.adzhar 2, tp klu ubat 2 btul2 mujarab@ berkesan, knp x sebarkan secara meluas or sebarkan kt media mcm television ke. bleh jgk orang dapat informasi n mudah dapat barangan tersebut... renung2kn lah..
dyahmika

Malaysia

#9 Dec 17, 2010
sudah 11thn mengidapi COPD, dah naik bosan dg ubat di jual merata tempat serta penuh dg fakta saintifik tapi hasilnya mengecewakan dan kebanyakan penjual obat atau makanan tambahan akan memberi alasan, sipenjual akan berkata; cara memakanya hendaklah di amalkan terus, sehingga sipengguna kehabisan wang. Skrg saya nak gunakan dulu bayar kemudian. Jika berjaya, saya bayar kembali dan saya akan mempromosi ubat anda. COPD adalah sejenis Penyakit (paru2 tersumbat) banyak kahak & lendir.
Abu baker

Malaysia

#10 Dec 19, 2010
kalo betul2 mujarab kawann punn naik beli..Sian kat anak yang mengidap asma
mat_mie

Batu Pahat, Malaysia

#11 Feb 10, 2011
salam.. aku ni hidap asma dr kecik2 lg.. setahun aku pkai brapa katrij inhaler pon aku x ingat.. mybe 4 or 5 katrij setahun.. kalu la btol ubt yg kat atas tu mujarab bg la fakta2 klinikal.. aku bkn nk ngata, tp mcm2 ubt kampong aku dh cuba, tp nampak mcm lagi membahayakan paru-paruku.. tp ada satu pokok ni, namanya pokok 'tango', 'ta-ngo' or 'tanga.. amat susah nk jmpa.. kalu sapa ada pokok tanga saiz besar tolong gitau aku..
Maliki

Kampar, Malaysia

#15 Aug 22, 2011
Saya juga pengidap asma.Dah sepuluh tahun terseksa.Insan yang mengidap penyakit ini sahaja yang tahu.Dah banyak wang ringgit dibelanjakan untuk ubat.Baru-baru ini saya cuba "Walit Gold" yang dibuat khas daripada sarang burung walit.Harga RM150.00 sebotol. Boleh guna untuk satu bulan.Dah tiga bulan cuba,alhamdullilah lendir dan kahak banyak keluar dan penafasan ada sikit baik.Belum berani nak komen,tapi boleh cuba.Insyallah.
Anu

Singapore, Singapore

#16 Oct 12, 2011
Inhaler tu ape ???
Abu

Ipoh, Malaysia

#17 Oct 15, 2011
Salam semua. saya dah 11 tahun dilabel pesakit asma.5,6 tahun mula kena kene lelah dulu memang ubat klinik dan hospital aje yg aku belasah.sedar akn side effectnya aku mula cari ubat alternatif. banyak juga duit aku abih.ubat alternatif dari Amerika smpai 4,5 bulan aku lanyak.harga JGN KIRAlah.Aku mmang desperate nk kesembuhan.Yg pasti Allah belum izinkan lagi.saya dah cuba juga madu,herba lokal tapi nampak x berapa bkesanla.dlam pada itu Turbuhaler Symbicort(Inhaler Import)dari Sweden mmng sntiasa ada dlm beg galas aku sbab serangan dtg dgn tiba2.harganya mahal juga tapi yg pasti ia bukan pnawar.t lama lepas tu dia datang balik.cuma la ni aku bcadng nk cari maklumat tntng ubt homeopatilak.
yasin

Bristol, UK

#18 Nov 4, 2011
Kepada semua yg ada asthma saya simpati, saya ada come accross satu supplement yg boleh membantu asthma dah pernah cuba. Sesiapa interested hantar lah email. Saya tak jual supplement tu. Boleh didapati mana mana. But kena email saya dulu.

Terima kasih

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Asthma Discussions

Title Updated Last By Comments
Asthma and Memory Foam (Jul '10) Jul '16 Pearl64 37
Change of medication May '16 Chaika 1
Whats The Best Tea For Asthma Symptoms And Trea... (Mar '07) May '16 Richard Austin 39
News Lifestyle to blame for rise in asthma cases May '16 NIBarnett 2
News Salt room therapy beneficial in asthma treatmen... May '16 ELISE 1
News Dynavax Technologies: An Updated View After FDA... May '16 ELISE 1
News The asthma talk teens need before they leave fo... May '16 ELISE 1
More from around the web