1997 GMC Jimmy 4.3 L Vortec
john strickland

Melbourne, FL

#203 Aug 17, 2010
Frank wrote:
Engine stalls without warning. Starts up again without a problem. At times, vehicle begins to stall while accelerating after a cold start while accelerator is depressed for up hill climb. Tachometer dives to zero, engine doesn't stall, RPM's increase immediately. Mechanic has checked vehicle, can't diagnose problem.
On one occasion after the vehicle stalled in traffic, the ABS dashboard light came on and stayed lit. It reset after the engine was turned off and then restarted after 8 hours.
Any ideas as to the cause of the problem?
yes i have a gmc jimmy 1993 with 4.3 w vortec engine with injectors inside engine i have found after lots of greif that the wiring harness going thru intake to injectors is the problem when youre truck stalls again try looking for the wires on right side of plenum in the front red and blue wires give them a tug to pull thru rubber gromet some to put tension on the injector connector mine started right up after this hope this helps as mine was doing the same as you
rufusbleu

Tampa, FL

#204 Aug 18, 2010
I have a 1997 GMC Jimmy SLT 4x4. When it is wet and humid outside, only hot humidity, it take forever to, if it does, to start. You name it I have replaced it. The only thing I have not replaced it the Igition control module. Only problem is, mine has 3 prongs, and the ones they call find at the auto stores are 4 prongs. Any one with this same problem?
GMunker

Clifton, NJ

#205 Aug 26, 2010
I just bought a 1996 GMC Jimmy 4wd 4.3l v6. Every time i started the truck it has a bad clanking sound, then after it's started there is a constant tapping that sounds like it's coming from the bell housing. Just wondering if this may have been a common problem on this truck.
CLeasure

Canton, OH

#206 Aug 27, 2010
I have 97 GMC Jimmy I have done a complete ignition tune-up trying to trace down a sputter under light acceleration. Plugs, wires, dist,ignition coil,ignition mod all included still get sputter and multiple cylinder misfire code from check engine code. My ? is would cam or crank shaft sensor make engine sputter under light acceleration does not matter if engine is hot or cold and only thru 1st and 2nd gear in third smooths out considerably.
Eric

Victorville, CA

#207 Sep 9, 2010
I have a 96 truck with a 4.3 Vortec engine. It will idle Ok and when I step on it the engine will run fine. Nut when I'm going down the road and I hold the gas pedel down just a little bit enough to hold the truck stedy it will misfire cut of and on, and it runs worst when it's cold out side like below 80 degrees and will run a lot better when it's around 100 out side it still does the problem buy not as bad.
hooter

Slatington, PA

#208 Sep 24, 2010
1993 jimmy stalled in the drive through for my wife i get down there bang restarts let it run all seems fine put it in reverse ..stops again
wait a few minutes starts fine ...run it home
get in the driveway i put it in drive let it just sit without giving it gas and after a few minutes it stalls again ????
adam

Burleson, TX

#209 Sep 29, 2010
i have a 96 jimmy with a multiple missfire when i accelerate it acts real sluggish and like it dont whant to go but when i let of the gas it goes fine until i get on the highway up to speed then my rpm gauge starts bouncing up and down and you can fell it in the car please help email me at [email protected], only car and need help fast please.
kbruce

Durant, OK

#210 Oct 9, 2010
i have a 1997 gmc jimmy that will not start unless i prime the carborator with gas... does anyone know what may be wrong? I have changed the fuel filter and had the fuel pump checked.
kbruce

Durant, OK

#211 Oct 9, 2010
adam wrote:
i have a 96 jimmy with a multiple missfire when i accelerate it acts real sluggish and like it dont whant to go but when i let of the gas it goes fine until i get on the highway up to speed then my rpm gauge starts bouncing up and down and you can fell it in the car please help email me at [email protected], only car and need help fast please.
Have you taken the carborator cap off lately? If so there is a hose that may have came disconnected. I had the same problem but reconnecting the hose helped. I have a problem with my gmc jimmy starting unless i prime the carborator with gas and in the process of doing this, the hose came disconnected but i reconnected it and it is running fine as long as i prime it to start.
kbruce

Durant, OK

#212 Oct 9, 2010
rufusbleu wrote:
I have a 1997 GMC Jimmy SLT 4x4. When it is wet and humid outside, only hot humidity, it take forever to, if it does, to start. You name it I have replaced it. The only thing I have not replaced it the Igition control module. Only problem is, mine has 3 prongs, and the ones they call find at the auto stores are 4 prongs. Any one with this same problem?
I had the same problem and it only got worse...the only way it will start now is if i prime the carborator with gas. i am looking for a solution to this problem.
Bill

Pawtucket, RI

#213 Oct 11, 2010
John Hamilton wrote:
Frank, I am having the same problem with a 1996 Jimmy. If anyone has any answers, please let me know. Leesburg.FL
[email protected]
I had the same problems , read somewhere online to check the Throttle postion Sensor connectors and wire in harness, pulled out sensor wires from harness unplugged and plugged back in all connections to the computer havenbt had a problem since that was 2 weeks ago
Christie

Odessa, TX

#214 Oct 26, 2010
I have a 1997 GMC Jimmy. Having a starting issue. I have to put started fluid in butterfly or gas to get it to start everytime. It is always stalling out. We have replaced the fuel pump twice and fuel filter a numberous amount of times. Replaced the fuel pressure regulator. Cleaned the fuel lines. Running out of patience and money. Can someone please help me. Seem to think it might be the fuel injectors but not sure. Can I get some answers please.
Steve

United States

#215 Nov 8, 2010
Brian wrote:
I have a 1997 Jimmy with starting problems. I am having to spray starter fluid in the carberator to get it started. It starts up immediately after doing that and runs great, but after I stop and turn the vehicle off, it has trouble starting again. The fuel pump is working fine, pressure is good, fuel filter changed, tune up done, starter changed, fuel injector cleaner tried, no engine lights on. Any help would be appreciated!
i have that very same thing and i have only one thing left to change and that is the spider fuel injection on top of motor they run about $300.00 with $50.00 core i just got done taking it off it is not really hard to get off
patrica

United States

#216 Nov 16, 2010
my 96 jimmy wont start and i dont know why help me please is it the starter or what
George

Browns Mills, NJ

#217 Nov 17, 2010
I have a 1995 Jimmy with the 4.3 vortec. I am having a hard starting issue. I suspect it is the electric fuel pump system somewhere. I have replaced the fuel pump, relays and the ECM. Still having the same issue. I can tell you this I do not hear the pump when I turn the key on to start. Any ideas?
kyle

Vancouver, WA

#218 Nov 21, 2010
my 1996 gmc jimmy starts up than right after dies after. if i keep gas on it itstays running. than other times starts fine. Problem
Jeff Anderson

Minneapolis, MN

#219 Nov 24, 2010
Jose K9 wrote:
Please post to the forum.
I have a 1997 jimmy whith 115k miles on it,automatic,2wd,tbi,4.3 v6.
I turn the key ignition to the on position and there is not any sign of power on the instrument panel,the engine cranks but doesn't start,if I wait a few seconds,arroud 10,the instrument panel goes on and turn the key ignition to the start position and runs normaly,this goes on and on two or three times a week,any ideas?
Please reply to E-mail [email protected]
Thanks!!!
I am having the same problem right now with my 97 jimmy did you ever get that thing running, and if you did what was the problem? email me at [email protected]
Jeff Anderson

Minneapolis, MN

#220 Nov 24, 2010
I am having the same problem right now with my 97 jimmy did you ever get that thing running, and if you did what was the problem? email me at [email protected]
Jeff Anderson

Minneapolis, MN

#221 Nov 24, 2010
I have a 97 GMC Jimmy and it is having starting problems. When I turn the key to the on position nothing happens, my instrument panel lights do not go on, the engine cranks over but it doesnt fire. I wait for awhile and than it will fire and run perfect. Can someone please answer me so I can put more money into this thing! [email protected]
Jeff Anderson

Minneapolis, MN

#222 Nov 24, 2010
Jmerk wrote:
did you ever get that 97 jimmy running?
<quoted text>
Hey did you ever get that answer?

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

General Motors Discussions

Title Updated Last By Comments
Can you reapply? Aug 19 Almostdone 2
hiring process (Mar '15) Aug 18 Almostdone 48
TPT Temporary Part Time position Aug 17 TMMCMAN 2
Die Maker interview at GM..... Aug 15 Kaiza 2
General Motors assessment test for the Hamtramc... (Oct '15) Aug 13 Natalie 137
Spring Hill, TN applicants (Dec '15) Aug 12 Misj67 269
Romulus Apps. (Feb '16) Aug 5 Hush 7
More from around the web