Ford Explorer O/D Light, Slipping Tra...
Tony

Rowlett, TX

#42 Dec 12, 2010
Well, Ken, I guess that could also mean that the standard stick shift doesn't have the same issues as the automatic.
Heather

Port Matilda, PA

#43 Dec 15, 2010
I'm having the same problem with my 99 explorer. The od light is flashing and it slips between 2nd and 3rd. I have to take it in to the repair shop tomorrow they think its the valve body.
Michelle

West Lafayette, IN

#44 Dec 20, 2010
My 2001 Explorer started having these same problems last week at 109,000 miles. My husband thought I was crazy when I would call him and tell him about the O/D Off light. After he drove it for an hour, he finally experienced what I was telling him. I'm taking it to a transmission specialist Wednesday to find out what is going on.
Tony

Rowlett, TX

#45 Dec 20, 2010
Folks, they will offer you a rebuild and a bill of several thousand dollars - or a reconditioned transmission for a few dollars less. Keep driving it, it doesn't make a lot of difference once you get used to it and the beep from the dash stops annoying you.
john

Williams Lake, Canada

#46 Dec 28, 2010
this problem is a real pain in the ass. what i had to do its trace all my wireing for the speed secncers check every plug i even changed the speed sencers. not a very lovly job to do....i even had it presures checked . what seemed to be the problem was the torque convertor. my truck shifts and drives like new again .for about $600.00 and i did all the work my self i hope this will help you all out cause no mec con nic could help me other then try this try that bull shit .
Tony

Rowlett, TX

#47 Dec 28, 2010
Thanks John - I'll share that info with my trusted service guys.
rollie

Airdrie, Canada

#48 Dec 29, 2010
2001 ford explorer transmission problem. Transmission slipping when shifting between 2nd and 3rd
ford just looks at you like a deer staring in head lights when you tell them this is all over the internet
Lisa

United States

#49 Jan 12, 2011
I have a 2002 Ford Explorer. Three weeks after the truck overheated and I had to have major repairs (replace radiator and a few other things that probably got too hot as well), I began having transmission problems...or so I thought.The transmission takes forever to transition in between gears.The O/D light blinks if I go over a certan speed. I keep hearing I need a new transmission.But research has shown me that after these trucks over heat it can cause the electrical system and make many things go haywire. If anyone has experienced overheating and engine problems, then transmission problems...please share your story and let me know if you have a possible solution besides transmission replacement. FYI-Include me with the lawsuit. I know the ford explorers have transmission problems. A friend had a brand new explorer (in 2001/2002) and the transmission went out after two years. Thank God she was still under warranty and Ford replaced the transmission. She never bought ford again. I wish I would have talked to her first.
Susan D

United States

#50 Feb 3, 2011
I have a 2005 Ford Explorer and last week my check engine light came on and O/D light started blinking. I took my explorer to the shop and was told that if I changed out the transmission oil and filter that my problems should be fixed. After a $206.00 bill and 10 minutes down the road the light came back on and so did the check engine. I took truck back and was told now that they would have to replace the TCC solenoid or torque converter! After reading all of the above stories I am wondering what I should do. My truck is not slipping gears, the only problem I have had twice was trying to get it out of park. When the lights come on the gears do not slip.... Of course I am a female and I do worry about driving the truck and the lights coming on, and suggestions? Please feel free to email me at [email protected]
Dee Yeaton

York, ME

#51 Feb 7, 2011
I am going through the same thing and I am on board!!!!! I have had it...
Richard

Mexicali, Mexico

#52 Feb 11, 2011
I also have the same problem my od light flashes when it does flash it shifts realy hard from 2nd to third.
I have to kill the engine and start it again to keep the light from flashing when I hit second I have to let go of the gas pedlle and accelerate again to make it shift to third smoothly. Its also a 2001 ford exploerer and yes I also have a crack on my back window frame I also have seen many explorers with a craked window frame. Ford transmissions suck regardles of wether its a explorer or taurus or escort you name the car the tranny sucks.
danny

Bronx, NY

#53 Feb 25, 2011
Don wrote:
I have the same issuse....just started today...ant ideas on how to fix it
Mine has 137,000 miles on it and the od light is blinking all of a sudden, I have yet to have it checked out.
Ron

Taunton, MA

#54 Feb 28, 2011
1998 Eddie Bauer, 4.0 SOHC, only 92k mi, babied, well maintained, no prior issues......then, all of a sudden - "today"......started slipping from 2nd to 3rd, but fine when in 3rd or O/D, etc.....some kind of speed sensor/solenoid issue would make sense. I went directly and had codes checked at Autozone....no bad codes show at all, OD working fine, no blinking light issues......just an abnormal shift from 2nd to 3rd like all the rest. It's hard to believe that there's not a simple fix to this as there's no clunking, etc.......but based on everyone's comments.....no mechanic seems to know the real answer.
LFrederick

San Diego, CA

#55 Mar 2, 2011
Ape Linkon wrote:
Hello people, I have a 2000 Ford Explorer Eddie Bauer with the 5 Speed Transmission, with less than 120,000 miles on it.
Apparently there is a phantom problem that Ford refuses to admit, right around the 110,000 mark, the 1998-2001 Ford Explorer trannys begin to slip, mine does it between 2nd and 3rd. I've had an engineer who worked in the auto industry look at it and he says that chances are the valve body, which should last the life the vehicle, is failing...but, chances are it won't fail any time soon. Regardless, it is a very annoying problem and it makes the "O/D off" light blink in the cab and sometimes on flat roads when the transmission is not under a load, the transmission seems to hard shift to the 3rd.
I have read about this problem a plethora of forums and websites, but Ford has yet to own up to the problem as of yet. I have filed a DOT complaint on their website, but have heard nothing from them.
I am tired of dealing with auto makers who refuse to own up to their mistakes and faulty engineering standards. If anyone would like to join, I would be very interested in filing a lawsuit to force FMC to correct their problem, I know there are many more people with this problem, some have already spent thousands of dollars to repair it, I would rather spend that money getting Ford to fix the problem on their transmissions so others do not have to put up with this nonsense.
Now everything is about how quickly it can be made and how many of a particular item can be sent off the line with less regard towards performance and lifespan. I have owned several vehicles from the 80's that have automatic transmissions that have not been serviced in 10 years that are shifting fine and dandy, but now vehicles are just designed to last five years max and then it falls apart faster than lightning.
I am with all of you on this if even it goes anywhere
Tony

Rowlett, TX

#56 Mar 4, 2011
Our Explorer 2002 Eddie Bauer just failed its inspection because of code P0775 Pressure Control Solenoid which is part of the, yes you guessed it, transmission. Odd that it hasn't failed before because our light has been blinking for over 2 years.
Tim S

United States

#57 Mar 30, 2011
Im having the same problem with my 99 explorer...i called ford and when I explained my problem they decided to change the subject and say the recall I have now on the truck is more important than my issue at hand and I should get that fixed. Then they had s "technical problem" and had to restart their system. Im sick of getting the run around because they would rather put less then good parts in their vehicles. Has anyone gotten anywhere as far as getting their problem resolved through ford where they owned up to faulty craftsmanship and actually help the customer and not tell them they are a file number in a computer?
Scott

Lowell, AR

#58 Mar 30, 2011
I have same problem. I just had the transmission rebuilt and picked up vehicle last Friday. Today is Wednesday and I have the same problem again. Hard time shifting 1st to 2nd and does not shift into 5th
Tracy

Kingston, NY

#59 Apr 9, 2011
Don wrote:
I have the same issuse....just started today...ant ideas on how to fix it
I have a 2002 Ford Exploder and mine started doing it last week. The O/D OFF light wont turn off and is blinking and today it started bucking and slipping from 2-3rd! THIS IS HORRIBLE! It is all over the internet. I am NOT paying for a new transmission. Some guy logged that he replaced the automatic transmission solenoid and that repaired the problem. Which you can ONLY BUY FROM FORD by the way so this is a way they can make money. If it wasnt on purpose guys than they would have recalled it. Think about it. Mine is sitting in my driveway. Im struggling to pay my mortgage this month and HAVE NO WAY TO GET ANYWHERE! I AM PISSED! So the girl who replaced the valve body- did it solve your issues? Tracy
Kurt And Kyra

Nashua, NH

#61 Apr 19, 2011
THISS is absolutely rediculous i have the same problem helloooooo i think this is enough people wasting money on cars only last 130,000 miles before havein all these problems wtffff !!!!!
wdfink

Harrisonburg, VA

#62 Apr 23, 2011
I have a 2000 ford explorer 98,000 Mi.O/D light blinking and tran slipping. I hear that the solenoid needs replaced is this the problem? has anyone heard the same?

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Ford Explorer Discussions

Title Updated Last By Comments
"O/D off" light blinking on dash? please help ... (Sep '06) Sun Anonymous 419
Back-up Sensors not working on 2004 Explorer (Jul '11) Oct 8 Terry 7
News Gas prices continue to rise in wake of Hurrican... Oct 6 DrBrownStain 3
News Ford May Be In Trouble Oct 4 Imagination 2
wiper linkage Oct 2 timbo 1
2004 explorer problems (Oct '07) Oct 1 loonieroze 20
Flashing 4WD and 4WL lights '98 Explorer XLT (Nov '08) Sep '17 Marklj 63
More from around the web