"O/D off" light blinking on dash? pl...
nate

Columbus, OH

#162 Jul 22, 2011
ok so I fixed the clock spring the 4/4sending unit the 4/4 switches, now a changed the tranny fluid and filter because the o/d off light is flickering and still not off: oh by the way that sealed system is stupid. transmition problem? huh if I didnt have to save money and drive this peice of crap I would and might still short out that dash light and trade it in when all the electrical problems hit me in a month and everything starts at $200 for electronics and a tranny at $1600 Im done I want a 1970s ford when america still had theyr name on it not japan or mexico
Randall

Sunnyvale, CA

#163 Jul 24, 2011
Does 6,000 evey time hot or cold engine? If so drain -ALL- the transmission fluid, drain torque converter, and replace trans filter. Check idle map sensors.
william

Fordyce, AR

#164 Aug 4, 2011
have ford 4eat---mazda gf4a-el auto trans on a 1993 model looking for a low priced vehicle speed sensor
william

Fordyce, AR

#165 Aug 4, 2011
have ford 4eat---mazda gf4a-el auto trans on a 1993 model looking for a low priced vehicle speed sensor part # please-thank you
Brad

United States

#166 Aug 10, 2011
Jason wrote:
I have a 99 ford explore limited. the O/D light is flashing and my reverse isn't working at full power i cazn go into reverse but its not as powerful as before i have a filling its the tranny.
I have the same problem. O/D light and no reverse. If there's another fix for this besides getting a new transmission please email me [email protected]
Alex Puerto Rico

Washington, DC

#167 Aug 13, 2011
Wife has a 2004 ford escape.Drives fien most of the time.But some times while drivng the O/D flashes and it feels like it is acctualy engaging and disingaging the overdrive (hard to describe but if you engage and disingage the O/D you may know what I'm trying to say)The mechanic would put the scanner but never got any codes.Until it happened to him over several days of t/s.It indicated it was the neutral switch.It was replace about 6 months ago, but now the problem retuned.Mech checked wiring and sensor and says can not find nothing wrong.I'm about to buy switch again but want to make sure it is not something worst in the transmission.Any ideas?
Richard

Canada

#169 Aug 17, 2011
My o/d light starts flashing after driving about 30km but the transmission is shifting fine. My buddy has a code reader and when we plugged it in there is no code present and says every thing is ok . if my explorer is shifting fine could it just be a sensor or something?
rich

Sundridge, Canada

#170 Aug 18, 2011
I have just bought a 1999 explorer sport 4x4 69000 km just 10km out of the dealership the o/d light started to flash now this truck was just certified by the garage but it may have been sitting on lot for a long time. there is no problem shifting from 1 to 2 to 3 or 4th it did it 3 times yesterday but when i drove it to the garage today it didn't come on could it just be a sensor or maybe bad wiring since it was sitting for a while?
drew

Dover, NH

#171 Aug 18, 2011
my 1998 ford expedition 4.6 its will only shift only to 1 to second when it trys to shift to third will rev up my o/d light is flashing and it is a new tranny
Tony

Grapevine, TX

#172 Aug 19, 2011
rich wrote:
I have just bought a 1999 explorer sport 4x4 69000 km just 10km out of the dealership the o/d light started to flash now this truck was just certified by the garage but it may have been sitting on lot for a long time. there is no problem shifting from 1 to 2 to 3 or 4th it did it 3 times yesterday but when i drove it to the garage today it didn't come on could it just be a sensor or maybe bad wiring since it was sitting for a while?
I think you need to take that vehicle back and get your money back sir!
rich

Canada

#173 Aug 19, 2011
Well I took it back and they decided to take it for a test drive with a code reader attached and lo and behold it turns out the torque converter sensor is bad . the guy tries to tell me that I can still drive it with the sensor all f***ed up which makes me wonder if he knows what he is doing . they are fixing it on warranty for me but does anyone know if that would be a permanent fix or is that mostly a band-aid to get me past the warranty time frame ?
Rocky

United States

#174 Aug 25, 2011
Nik wrote:
i have the same problem with my 95 mazda. The o/d light is flashing and its shifting weird. Is this some sort of sensor?
Please let me know if you found out what this was or how to fix it. I too have the same problem.

email me at [email protected]
Tony

Grapevine, TX

#175 Aug 25, 2011
rich wrote:
they are fixing it on warranty for me but does anyone know if that would be a permanent fix or is that mostly a band-aid to get me past the warranty time frame ?
I would not be sure they are going to fix it. It sounds exactly like all the rest of us, all 9 pages of this thread. I would be taking it back. I just wish we had known what we know now, all those years ago when we still had an extended warranty on our 2002 Explorer Eddie Bauer we bought new.
joe

Palmyra, NY

#176 Aug 26, 2011
i have a 2001 ranger 3.0. my o/d light is blinking as well. ive been told it could be a shift sensor? when i start off the truck is in 1st but it seems like there is a brake on, when it shifts into 2nd it works fine after that... any ideas??
CONDUCTOR15012

Ridgeland, SC

#178 Aug 27, 2011
CHECK THE PLUG AT THE TRANSMISSION FOR CORROSION CLEAN THEM UP THAT WAS THE PROBLEM I HAD WITH MY RANGER.
Browen

Lorton, VA

#179 Aug 28, 2011
shanks ford wrote:
I have a 95 explorer and the O/D off light keeps blinking on the dash and the vehicle starts shifting weird. I unplug the battery and it goes away and it starts shifting good again. happened 3 times now without me even toughing the O/D button. I was told there was a sensor in the tranny that was probly bad and I should replace it. What is this sensor? anyone know? Thanks in advance...
I have no comment, because I don't know the answer. I just want to know the answer from you. thank you
Doug Panchak

United States

#180 Sep 2, 2011
Try changing your transmission fluid and do a flush. That worked for me.
FABIAN

Adelanto, CA

#181 Sep 6, 2011
I have explorer sport track 2004 2w. runs good but few miles driving the O/D light starts blinking as soon as that, the transmission stared having problems
bud78

Manchester, TN

#182 Sep 9, 2011
i have a 2004 ford f150 xl 4x4. my transmission recently went out so i got another one. after puting it in my overdrive light blinks and it doesnt swith out like it should. at 60 mph it like it goes into nutral. when it gets to about 45 it kicks back in and does the same thing. anyone have any ideas? my machanic says its electrical but he cant seem to find were the problem is. any clues or ideas would be helpfull.
Shannon

Arrow Rock, MO

#183 Sep 25, 2011
jmart wrote:
<quoted text>
I had this problem a few years ago. I brought it in and they replaced my transfer case. The o/d light stopped flashing but since I have been thru 7 transfer cases!!! They are under warrenty so I havent had to pay for them thank god. The last one they put it they also replaces the front drive shaft. Last night my 4wd hi and lo lights started flashing along with my windowns not working. After doing interent searches turns out it might be my transfercase or front drive shaft again. ANy other opinions?
The 4wd light and windows issue is a relay under the dash of the car. part cost about $13.00

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Ford Explorer Discussions

Title Updated Last By Comments
96 explorer 4.0 wont start but 8 hr joe florida 1
2002 Ford explorer wont start (Jan '10) Thu ChinaBoi 43
Ford Explorer 2005 XLT Throttle body (May '10) Apr 26 Ford Exp throttle... 14
Ford Explorer O/D Light, Slipping Transmission (Feb '10) Apr 24 Bucky 766
Flashing overdrive light Apr 15 Darrell Cox 1
location of horn on 97 explorer (Jan '07) Apr 10 TJL 9
2004 Explorer Clicking noise as wheels turn... (May '07) Apr 5 john 44
More from around the web