1998 ford expedition troubleshooting question-help please

Posted in the Ford Expedition Forum

First Prev
of 49
Next Last
HMIRELES

AOL

#1 Nov 4, 2006
Terrific Vehicle, 6 month old battery. Ran fine 1 hour and the next nothing. I can't lock the doors. No computer light, for that matter no interior lights, period. Put the key in the ignition, turn it, put the automatic transmission lever at neutral and wait...it will start if you wait long enough. Power seems to surge and then decrease at times to a full stall.

It felt like at one point, after driving it for about ten minutes, that while idiling in a parking lot the power level decreased temporarily like it wanted to stall.

Anyone have this problem before, I take it to dealer and they think they have a dumb blonde, that they can take advantage of? Any ideas would be appreciated. I have never had any problems with this truck and it has a little more than 65k miles.
darryl

Denton, TX

#2 Nov 17, 2006
My front heater does not get hot but the rear works just fine on my 1999 Expedition. Can any one help on this one.
RONALD LESTER

Whiteman Air Force Base, MO

#3 Nov 21, 2006
MY TRANSMISSION SHUDDERS AT TIMES AND MY OD LIGHT IN THE SHIFT LEVER BLINKS AT TIMES AND MY IDLE IS FLUCUATES AND SOMETIMES DIES AT STOPS.
andrew

Calgary, Canada

#4 Nov 27, 2006
my 1998 Eddie Bauer does the same thing. In cold weather (-10C or lower) the electrical system slowly shuts down. Heater motor shuts off, awd shuts off, dash lights etc etc and finally the engine. Go to restart and there is nothing. Pull out the keys and wait 5 minutes and it starts fine then the cycle begins again. As soon as the weather warms up it runs fine. Did you find a fix for your problem?
HMIRELES wrote:
Terrific Vehicle, 6 month old battery. Ran fine 1 hour and the next nothing. I can't lock the doors. No computer light, for that matter no interior lights, period. Put the key in the ignition, turn it, put the automatic transmission lever at neutral and wait...it will start if you wait long enough. Power seems to surge and then decrease at times to a full stall.
It felt like at one point, after driving it for about ten minutes, that while idiling in a parking lot the power level decreased temporarily like it wanted to stall.
Anyone have this problem before, I take it to dealer and they think they have a dumb blonde, that they can take advantage of? Any ideas would be appreciated. I have never had any problems with this truck and it has a little more than 65k miles.
ttthatjustmovedt oEast

Topsham, ME

#5 Nov 29, 2006
My 2001 shudders as well sometimes on the freeway. This morning I get my boys ready and head to the truck. It wont start. Out of no where. I have never had a problem with my ford ever. What could cause this? It sounds healthy but wont engage??? Anyone know what I could do?
Rickg606

United States

#6 Nov 29, 2006
My Rear Wiper has stoped working and people are telling me that it's not the motor, because the Front works Great! What fuse number is it that is the one to change. There are so many. I had the owner's manual stolen years ago and Ford Sucks about giving you info. Any answers out there??
Terry

Agawam, MA

#7 Dec 5, 2006
My son has a 1999 Ford Ranger Std. cab w/a 3.0 flex fuel V6 motor. It has 120k miles on it and I am considering buying it from him. He discovered that cylinder #5 has low compression and make the engine run rough. His mechanic thinks it could be a head gasket or a valve problem.

So, about a month ago he replaced his ride with a new Jeep and parked the Ranger on the front lawn For Sale, with the mechanics information posted on the window.

After 4 weeks of sitting the battery died, so he tried to jump it, and it turned over but wouldn’t start.

We removed the air intake and shot Either into the tube. It started right up. After getting a full charge on the battery, we tried to start it again and it would turn over nicely but wouldn’t start. Once again we shot Either in the intake and started right up. Then shut it off and would not start again.

After some research on web sites I replaced the gas filter. NOTHING!!! WON”T START WITHOUT EITHER!!!!!! I am perplexed.

Do you, or someone you know have a solution for this. I really need help.

Thanks,

Terry
pbq

Santa Fe Springs, CA

#8 Dec 5, 2006
darryl wrote:
My front heater does not get hot but the rear works just fine on my 1999 Expedition. Can any one help on this one.
Mine is doing the same...Hope someone can give someone direction...
rick

Lexington, OK

#9 Dec 9, 2006
darryl wrote:
My front heater does not get hot but the rear works just fine on my 1999 Expedition. one help Can anyon this one.
how did you fix the problem.
John O been there

United States

#10 Dec 11, 2006
darryl wrote:
My front heater does not get hot but the rear works just fine on my 1999 Expedition. Can any one help on this one.
The heater adjustment knob that turns from hot to cold has a small crack so that it doesn't turn the cam. Switch with back one or replace.
John O

United States

#11 Dec 11, 2006
My 1999 Ford Expedition sometimes idles at such a low rpm that it stalls. If I warm it up I can shut it down them restart and it is fine. This happens intermittantly. Can anyone help?
Rosalie San Diego

United States

#12 Dec 22, 2006
I have a 1998 expedition. My headlights dont work. prior to them not working I smelled something similar to an electrical wire burn. could there be a short or my fuses?? Also i'm not sure if this is related but the drivers side windshield wiper doesnt work. the passenger side works fine. I cant pay for automotive repair right now due to the time of the year so does anyone have suggestions -- thank you!
tommy

Mauldin, SC

#13 Dec 22, 2006
how do you program a key to the vehicle .tommy
mech567

Chicopee, MA

#14 Dec 22, 2006
darryl wrote:
My front heater does not get hot but the rear works just fine on my 1999 Expedition. Can any one help on this one.
you have a broken blend door..the dah must come out for this repair
Ada

United States

#15 Dec 24, 2006
Rickg606 wrote:
My Rear Wiper has stoped working and people are telling me that it's not the motor, because the Front works Great! What fuse number is it that is the one to change. There are so many. I had the owner's manual stolen years ago and Ford Sucks about giving you info. Any answers out there??
Passenger compartment fuse panel located by the brake pedal #11-30 amp--Washer pump relay, Wiper run/park relay, Wiper hi/lo relay,windshield wiper motor, rear wiper pump relay.

Power distribution box located in the engine compartment #12-10 amp--Rear Wiper Up Motor Relay,Rear Wiper Down Motor Relay. From the owners manual.
Ada

United States

#16 Dec 24, 2006
My a/c does not let air out the front panel instead it comes out from the defrost holes in the front, the rear ac works fine 1998 Expedition,Eddie Bauer.Please help!
Lorna

AOL

#17 Dec 29, 2006
Headlights on my 1998 Ford Ranger are very dim. I have replaced the bulbs and checked the alternator. What else could be wrong?
Terry

Richmond, VA

#18 Dec 31, 2006
My 1999 4.6 expy, just stopped running the other day while I was going down the road, I have about 138k on it, I can let it sit till cold then it will start and idle for awhile 5 - 10mins and dies.. just changed the fuel filter and didn't help. any Ideas??
Pam

AOL

#19 Dec 31, 2006
My 1999 Ford Expedition has head gasket failure for the second time in two years, dealer repaired it the first time. Does anyone know if Ford has issued a recall on this or is offering reduced repairs for this problem?
ROBERT

Channahon, IL

#20 Jan 1, 2007
MY 1997 EXPEDITION AT IDLE THE ELEC. SYSTEM DIMS I PUT IN A NEW ALTERNATOR AND BATTIERY

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker
First Prev
of 49
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Ford Expedition Discussions

Title Updated Last By Comments
2001 expedition fuse problem (Nov '09) Sep 9 Mulleroni 24
Dave D Sep 6 dean 2
99 exped electrical problem when it rains (Jul '07) Sep 4 wendy boyer 65
Randomly engaged starter Sep 3 Edge1905 1
Trailer wiring problem on 2007 Expedition Sep 2 Dean 2
Expedition won't shift out of park Aug 26 Djordan 1
2015 Popularity of Ford Crossover-utility Vehic... Aug 26 mamamoe 1

Buy a New Car


Zipcode:
•••
Enter and win $5000
•••

Ford Expedition People Search

Addresses and phone numbers for FREE

•••