1999 Ford Expedition - Car Troubles
Snoop

Baltimore, MD

#103 Jun 5, 2012
christine wrote:
I have a 99 expedition while I was driving, it started shaking quite hard and has a burning smell started coming from front end also the "service engine soon light" came on. Does anyone know what this could be?
my truck did the same and it was my trany going up.
reg

Virginia Beach, VA

#104 Jul 7, 2012
i have 1999 ford expedition water is leaking from engine somewhere in rear of engine , now some water is coming out of tailpipe.
nenee

United States

#105 Jul 15, 2012
I have a 1999 Eddie bower ford expedition and when it rains it stops running and clicking noises come on the engin turns over but its not catching. This has happend befor so we let the truck sit a day r two to let the weather clear up then changed all the fuses and it started up. Can anyone help to the reason this keeps happening when it rains.
donna

United States

#106 Jul 15, 2012
Can someone please help, I have a 1999 Eddie Bauer ford expedition and when it rains it wont start and something starts clicking. The dealer ship is no help they tell me the computer isnt giving no codes.please somebody have the answer to my problem.
Chuck

United States

#107 Aug 15, 2012
donna wrote:
Can someone please help, I have a 1999 Eddie Bauer ford expedition and when it rains it wont start and something starts clicking. The dealer ship is no help they tell me the computer isnt giving no codes.please somebody have the answer to my problem.
I've read that there is a fuse panel behind the motor against the firewall that gets wet when it rains. I think I read that its about $500. To have it replaced with one that is water tight. It may have even been a recall. Good luck! I hope this helps. Fyi dealers suck for mechanic work when it comes to problems without codes, as you're finding out. If its not a quick problem to diagnose they typically tell you tuff luck. Try a local mechanic with a good reputation.
Chuck

United States

#108 Aug 15, 2012
reg wrote:
i have 1999 ford expedition water is leaking from engine somewhere in rear of engine , now some water is coming out of tailpipe.
It sounds like you need to have the head gasket replace. That will run you $450-750. Call around for best price!
Chuck

United States

#109 Aug 15, 2012
Snoop wrote:
<quoted text> my truck did the same and it was my trany going up.
If your car has all-wheel drive its likely your transfer case. If its a typical 4-wheel drive then its likely your wheel hub assembly. If its the transfer case the fix is very expensive. If its the wheel hub assembly its around $300. Good luck I hope this helps!
mark

Ridgeland, MS

#110 Aug 27, 2012
My 99 expedition idles fine but goes dead or boggs down when put in gear but runs great once u get up 2 speed
jason

Oceanside, CA

#111 Sep 15, 2012
1999 expedition will start but quits like no fuel keeps going for it to run
ron

Tuscaloosa, AL

#112 Sep 16, 2012
I have a 99 expidtion Eddie bower 5.4 litter 4 wheel drive. The trans doesn't slip but starting out in drive it accelerates slow but if i put it in low with overdrive off it takes off fine. What could be the problem.
barbie

Vancouver, WA

#113 Oct 9, 2012
HELP. I own a 99 Expedition XLT. Drove over a speed bump at 25 in stead of 15 and jarred everything pretty hard. Next day construction work was done in road and hit a pot hole and the vehicle immediately died. Would crank and acted like it wasn't getting fuel. Mechanic replaced fuel pump and filter.Drove it 10 miles pulled into driveway and gently drove over curb alittle and it died again with same results prior. Apparently this vehicle doesn't like bump. pot holes, speed bumps. What can be wrong to make it die and never wanting to start again?
Arlen

Regina, Canada

#114 Oct 15, 2012
ron wrote:
I have a 99 expidtion Eddie bower 5.4 litter 4 wheel drive. The trans doesn't slip but starting out in drive it accelerates slow but if i put it in low with overdrive off it takes off fine. What could be the problem.
low idle misfire usually the number 4 coil and plug order your coils online they are 70% cheaper you can get 8 for 100 on ebay or 100 a piece from part store ie napa parts source canadian tire
Arlen

Regina, Canada

#115 Oct 15, 2012
5.4s are notorious for blowing coils and fouling plugs check the plugs every year them and change the coils every 2 year if you change 1 its good to change them all its a huge pain to do it so itll cost u a ton if you take it in somewhere $400-$600 plus parts do it yourself by your coils online round 8 for $100 I suggest online because they are usually $100 each locally but buy your plugs at your local parts dealer shipping isnt worth it
Tiffany

United States

#116 Nov 30, 2012
99 expedition EB when I brought it fuel guage didnt work, got it fix but 3 wks later nt only did the gauge stop workn my windows, radio, interior lights, turning signals stop working as well.. Took it back to my mechanic he checked things out said everything was fine just needed a new cluster...great news right..Two wks go by waiting 4 part.The whole time Im patience b/c he not charging me for labor.long story short its been 2mths he still has the truck Cluster keep burning out, dnt no if problem can be fix...help plze
Ish

Atwater, CA

#117 Dec 20, 2012
My sister Expedition was sound the same thing I heard that the front window seal goes bad and water run down into side wall of passenger side of truck and wets computer. So I had window seal replaced an it took car of problem
Christopher Chesser wrote:
Have 99 Expedition Eddie Bauer 5.4. Wheever it rains everything just goes haywire. Radio won;t work, wipers either don't work or only works when tranny is in P or N. also the blower kicks on when the truck is not running and the keys are not in the ignition. also, the starter tries to start the engine when it is already running. And all the dash lights stay on even after shutting off the engine and removing the keys. and the radio will come on for no reason, with the truck shut off and no keys in the ignition...please help...dealership is no help at all.
shelly

Marathon, Canada

#118 Dec 22, 2012
i have a 1999 ford expedition, the digital obds2 manual reads po308 which is a misfire detected. i know it needs a tune up which the spark plugs and everything has to be replaced . We put in a new battery but it still won't start. The lights turn on when you are going to start it but it won't. can it be the starter, alternator or just the security sytem. how can i tell?
Barbie

United States

#119 Dec 23, 2012
3 mechanics later I found the problem. When I hit the speed bump a fuse popped out. that's what was causing all the problems
Jenny

Surprise, AZ

#120 Jan 31, 2013
I have a Ford Expedition 4x4 5.4 L. there is a constant squeak and gets louder when I accelerate. I have replaced the serpentine belt last year as well as the pulley and the alternator the radiator, new spark plugs and one of the cylinders that coded out at checker auto parts. Now my check engine light is on... its driving me crazy....help....
big web

Baltimore, MD

#121 Feb 25, 2013
99 expedition has 86,000 miles. When accelerated the truck stays at the speed & makes loud rev sound...
zton

Norcross, GA

#122 Apr 6, 2013
when car idles it seems to skip. when accelerating it seems fine until you back off gas then it wants to miss and skip.plugs have been changed.99 exped. 5.4L

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Ford Expedition Discussions

Title Updated Last By Comments
1998 ford expedition troubleshooting question-h... (Nov '06) Thu lost_brett 1,023
can anyone explain why Ford put LED fog lights ... Aug 10 genefkohler1 1
1997 Ford Expedition Disaster Aug 10 Tuko74 1
2003 Ford Expedition electrical problems (Feb '09) Aug 9 JoePowellSr 30
Noise in the rear of 08 Expedition Aug 4 bcrain 1
99 exped electrical problem when it rains (Jul '07) Jul 30 Andy G 83
Draining battery Jul '16 Apameticky 1
More from around the web