94 Dakota 4x4 Won't Start

94 Dakota 4x4 Won't Start

Posted in the Dodge Dakota Forum

First Prev
of 4
Next Last
Paul

AOL

#1 Feb 11, 2007
I have a 1994 Dakota 4x4, 5.2L. The truck will not start. This is what has been replaced as of today: Ignition Relay, Ignition switch, Pickup Coil, Crank Positioning Sensor, I have resodered the three red wires with a white stripe that are coming out of the black box and still the truck does not start.
The truck turns over, but has no spark to the coil and no power to the fuel pump.
I hotwired the fuel pump and the fuel pump works, but still I am not getting any fire to the coil. I have tried hot wiring the coil and still no spark.
Does anybody have any ideas on what else could be wrong with it that I haven't checked?
dave

Seattle, WA

#2 Mar 22, 2007
i have the same situation on a 92 3.9, works sometimes. if the check engine light comes on when you turn the key, it'll start, if it doesn't, it won't. new sbec and dist pickup, no change. can't pull engine codes, due to the cel not working most of the time.

Since: Apr 07

Eden, Canada

#3 Apr 18, 2007
Try the ASD relay...it powers both the coil and fuel pump.
gdw

Omaha, NE

#4 May 8, 2007
dave wrote:
i have the same situation on a 92 3.9, works sometimes. if the check engine light comes on when you turn the key, it'll start, if it doesn't, it won't. new sbec and dist pickup, no change. can't pull engine codes, due to the cel not working most of the time.
had same problem with only start when check engine ligt was on. replaced the computer and that fixed it,
Steph

Prince George, Canada

#5 Jun 19, 2007
the daytime headights don't work but the headlights work fine when turned on. I'm assuming the relay needs replacing. Where is it in the truck. The haynes manual I have doesn't mention it
Steph

Prince George, Canada

#6 Jun 19, 2007
That's a 94 dodge dakota 2ws v8 5.2litre
scott

United States

#7 Jun 26, 2007
Mukwa wrote:
Try the ASD relay...it powers both the coil and fuel pump.
where is the asd relay?
Larry

Beltsville, MD

#8 Jul 2, 2007
I had the same thing happen to me. I took it to the shop and there was a wire corroded and it was under the power distribution center. The fuse box under the hood. The other thing was the engine idiot light was not comming on either. You could not communicate with the computor. Truck would turn over great fuel pump work but it would not start. Fixed that broken wire and done. Hope that helps, it was what happened to my truck. 1994 Dakota 318 4X4 325,000 klm.
rama

Dillon, CO

#9 Jul 8, 2007
if it is not the relay or the crank position sensor or hall effect sensor then try the wiring under the relay box loosen relay box from fender open up wiring harness look for 2 red wires with fusible link remove link and re connect and soder then check 3 wires coming out of bottom of relay box possibly gray in color clip off old connection and re sodder then look for one blue wire that splices into 2 blue wires with yellow stripes check and fix connections should fix problems have a 92 that drove me crazy replaced everything still didn't start then did this and it started first crank good luck
Damian

Milford, CT

#10 Jul 25, 2007
I have the same problem with my dakota. The fuel pump will come on but then turn off, stalling the motor. Then the pump will not operate. Its seems to be intermittent. Any suggestions?
hams

Chicago, IL

#11 Jul 25, 2007
Damian wrote:
I have the same problem with my dakota. The fuel pump will come on but then turn off, stalling the motor. Then the pump will not operate. Its seems to be intermittent. Any suggestions?
let me know what you come up with I have the same problem, I have checked the pump the shutdown relay and the fuel pump relay I hot wired the pump and it works fine.
Jonesie

Rapid City, SD

#12 Jul 27, 2007
My problem is my 93' dodge wont start when its too hot. When it does start and run, it dies when my oil gauge drops. Which is my other problem. My oil gauge drops ahen I put on my brakes to stop. Got any Ideas?
John- on The Cod

Lexington, MA

#13 Aug 5, 2007
I have a 94 Dakota 4x4 with a 3.9. It quit on my way home from work. I have no power to the coil, fuel pump runs. I could find no bad wires or connections. Would a bad computer cause this? I need some help here, Thanks John
CRJ

AOL

#14 Aug 7, 2007
Paul wrote:
I have a 1994 Dakota 4x4, 5.2L. The truck will not start. This is what has been replaced as of today: Ignition Relay, Ignition switch, Pickup Coil, Crank Positioning Sensor, I have resodered the three red wires with a white stripe that are coming out of the black box and still the truck does not start.
The truck turns over, but has no spark to the coil and no power to the fuel pump.
I hotwired the fuel pump and the fuel pump works, but still I am not getting any fire to the coil. I have tried hot wiring the coil and still no spark.
Does anybody have any ideas on what else could be wrong with it that I haven't checked?
I had the same problem and found that the cluster of wires on the passenger side of the motor near the firewall had fallen on the exhaust manifold and fused together.
Damian

Milford, CT

#15 Aug 9, 2007
Still having the no starting problem....reconnected wires from fuse box, replaced coil, replaced pick-up in distributor, swapped out computer.....no change. Luv my truck but ready to use stick of dynomite!!!!
mopardave6381

Tulsa, OK

#16 Aug 15, 2007
try replacing the camshaft position sensor,that's what was wrong with mine.
rotor20

Langley, Canada

#17 Sep 4, 2007
rama wrote:
if it is not the relay or the crank position sensor or hall effect sensor then try the wiring under the relay box loosen relay box from fender open up wiring harness look for 2 red wires with fusible link remove link and re connect and soder then check 3 wires coming out of bottom of relay box possibly gray in color clip off old connection and re sodder then look for one blue wire that splices into 2 blue wires with yellow stripes check and fix connections should fix problems have a 92 that drove me crazy replaced everything still didn't start then did this and it started first crank good luck
this is what happened to mine,I was almost ready tp blow it up.........thanks for the tip
rotor20

Langley, Canada

#18 Sep 4, 2007
this is what was wrong with mine,waisted money and time for something so simple,I was about ready to blow it up!.........thanks for the tip
jay

Washington, DC

#19 Sep 7, 2007
got a 93 dakota, got the problem of it turning off while driving or not turning on after parking for a few minutes. engine cranks but wont turn over. replaced plugs, thermostat, distributor and heater coil still no luck. any ideas? im ready to blow it up too!
rotor20

Langley, Canada

#20 Sep 7, 2007
check the wire cluster under the relay box Jay.My dakota was doing thr same type thing,I spent 400 buck and nothing change finally I cut open this wire bundle and found a bad wire splice,fixed that and she runs like new

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker
First Prev
of 4
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Dodge Dakota Discussions

Title Updated Last By Comments
4.7 ho swap Mar 22 Mopar 1
2000 dodge dakota air bag light on cruise contr... Mar 13 KellyBauman 1
Dakota won't Start (Aug '06) Mar 12 Menace666 174
2001 Dakota fan switch on heater (Feb '06) Mar 11 bookburn 31
Studedude Mar 8 Terry 1
05 dakota engine trouble alarm after filling fuel Mar 5 Neal in texas 1
93 dakota stalls after warmed up (Feb '07) Feb 28 Chuck h 37
More from around the web