First Prev
of 5
Next Last
Zach

New Albany, IN

#82 Jun 23, 2014
Texasgal wrote:
<quoted text>
We had a belt replaced, same thing happened to our 2009 Equinox. WE took it to the dealership and they replaced a broken spark plug wire...and some other wire had been disconnected. WE are running great now except for the problem we are having with the gear shift. When you turn off the car, the ignition won't release the key..so your battery is on, lights on, everything on can't get the key out. We start it again, back up, put it back in park, key won't release. We start it again, back up...and maybe this time it will release...not sure what is going on with that?
I had the same problem. After trying everything I got the car up to about 30-40 mph and shut it off while driving. For whatever reason this worked as I braked to a stop, put it in park, and removed the key from the ignition.
June M

Chandler, AZ

#83 Jun 27, 2014
Zach wrote:
<quoted text>
I had the same problem. After trying everything I got the car up to about 30-40 mph and shut it off while driving. For whatever reason this worked as I braked to a stop, put it in park, and removed the key from the ignition.
We finally found a solution to this key problem after years of putting up with it. Underneath on the steering column is a little square plastic piece that pops out with the help of a screwdriver. If you look up in there (awkward, but doable), there is a white plastic piece that has a little button on the end of it on the right hand side. If you push this button in to the left, the key pops right out. With a few minutes of practice I am now able to reach up there with my left hand index finger, locate and push the button, and remove the key instantly with my right hand.
david

Benson, NC

#84 Jul 2, 2014
Christne wrote:
Thanks everyone for posting, I thought I was losing my mind. I have a 2007, start sputtering just before Christmas. Like everyone else, the diagnostic did not show anything, no warning lights on. I have had a complete tune up, replaced 6 spark plugs, filled the tank twice with high octane gas,... I am calling the dealer now to see if it would still be covered. Probably not, but at least now I know what it is.
I have a friend that is having a similar issue and would like to know who you talked to and what you did to get this taken care of? please let me know so I can help my church friend. we live in four oaks, NC thx
Teal Survivor

Norwich, CT

#85 Jul 24, 2014
Expert: Michael Moore replied 2 years ago.
How many miles are on he truck?
Ask Your Own Chevy Question
Customer: replied 2 years ago.
82,000
Michael Moore
Expert: Michael Moore replied 2 years ago.
The problem is not that the spark plugs are cracked but the spark plugs are arching. This will cause a black line in the spark plug and it will look like its cracked but its not. There has been a problem with this on these trucks. GM has a specail warranty to replace the spark plug wires (causing the arching across the spark plugs) and to replace the bad spark plugs. Your local Chevy dealership will replace the spark plug wires with a new design at no charge to you. Here is the bulletin number for this issue. The warranty is good for 10 years or 199k miles
#10250: Special Coverage Adjustment - Spark Plug Wire Warranty Extension

Condition

Some customers of 2007-2009 model year Chevrolet Equinox and Pontiac
Torrent vehicles equipped with a 3.4L engine (LNJ), and 2008 Chevrolet
Express, Silverado; GMC Savana, Sierra vehicles equipped with a 4.3L
engine (LU3) may comment about rough engine operation and the
illumination of the Check Engine Light. This may be caused by spark plug
wire boots that do not provide a sufficiently robust dielectric seal to
withstand the high voltage
required to fire the spark plugs.

Special Coverage Adjustment

This special coverage covers the condition described above for a
period of 10 years or 120,000 miles (193,000 km), whichever occurs
first, from the date the vehicle was originally placed in service,
regardless of ownership. Dealers are to replace all spark plug wires
and, if necessary, the spark plug. The repairs will be made at no charge
to the customer. For vehicles covered by Vehicle Service Contracts, all
eligible claims with repair
orders on or after January 5, 2011, are covered by this special coverage
and must be submitted using the labor operation codes provided with
this bulletin. Claims with repair orders prior to January 5, 2011, must
be submitted to the Service Contract provider.
Object Number:(NNN) NNN-NNNN width=
Teal Survivor

Norwich, CT

#86 Jul 26, 2014
2006 Equinox LT been in and out of garage 3 x this week. Wires replaced, spark plugs to! Engine light was flashing last week and sputtering running very hard...now back to dealer and they said #2 misfired 15000 times on test drive and new plugs new wires and still no better. They are stumped. Now have to bring it back again and they are going to check the fuel converter they just don't know what is wrong with it. I have 110000 miles and just bought 4 tires and spent over $750.00 on brake pads, serpentine belt, and other minor issues. So was hoping it would last but, this is just getting very costly. The dealer first put a piece of black electrical tape on wire #2 and charge me $143.00 Just want it to run so disgusted. Does anyone drivers door make a loud noise when you open it?
Ryan

Palo Alto, CA

#87 Aug 8, 2014
I have an 2006 malibu 2.2l LT automatic doing the same thing. no check engine light, sputtiring at 60-70 mph under load and rpm goes up to 5k or higher and loses power. Changed the plugs, and the issue still persists. it is a bit better, but still happens, and only happens between 60-70 mph. other than that the car drives great. any thoughts???? Such a strange issue.
Mrsplachta

Kent, WA

#88 Sep 5, 2014
I had the same problem with my 2009 chevy equinox. The mechanic wanted to charge 300 fix. New spark plugs and wires. I had my neighbor fix instead. Napa auto parts platinum plugs $4.68 per plug. 6 plugs total. The mechanic wanted to charge $24. Per plug. Wires were $35. Mechanic was going to charge double. Plugs take a 1-1/2 to change wires literally ten minutes. Don't waste money at a mechanic. Mechanic was going to charge 1.6 hours at $98 dollars an hour. Do your homework. I am a pregnant woman with a husband who knows nothing about cars. No extra cash. Don't waste your money. My car runs great now.
Richard

Hicksville, OH

#89 Oct 31, 2014
My 2008 ImpALA 3.9 Sputters occasionally and or pulsates slightly slower or faster when at constant speed 35-45. No check engine lite? Is this plugs and wires? 75k miles
steflynn

Manchester, NH

#90 Nov 21, 2014
StefLynn wrote:
Did you ever find out what was going on or get it fixed? my just started doing this yesterday and i'm freaking out!! i just bought this used about 4 months ago and i've had minor issues but nothing like this... i dont think i have a warranty so i'm stressing hardcore! Please help!
<quoted text>
Had the same problem tranny guy said have the pc reflashed so I called the dealer and they said they had a rash of them looking like tranny and all were missfire . Tune it up
steflynn

Manchester, NH

#91 Nov 21, 2014
Zach wrote:
<quoted text>
I had the same problem. After trying everything I got the car up to about 30-40 mph and shut it off while driving. For whatever reason this worked as I braked to a stop, put it in park, and removed the key from the ignition.
make sure the button on the shifter comes out all the way. they stick
steflynn

Manchester, NH

#92 Nov 21, 2014
make sure the button on the shifter pops out all the way they like to stick
donr

Lancaster, PA

#93 Dec 29, 2014
I just found this website, and so glad I did, as I couldn't figure out the problem with my 2007 equinox with 58,000 miles. The car sputters only when accelerating occassionally over 30 mph up to 60 mph. Never in low or 2nd gear, when starting out. At first I thought is was weak gas, then the fuel pump, then the torque converter. Check engine light doesn't illuminate. taking the car to the dealer tomorrow morning and will refer to this topic, to try for a warranty repair. much obliged to everyone here
Drt

Canton, OH

#94 Jan 8, 2015
Ryan in Sacramento wrote:
Funny, I went online tonight to find why my 2007 is doing the same thing at 51,000 miles and I found this thread. It started hitching at about 50mph as I accelerated a week ago and I plan to take it in this week. I'm glad I'm not alone and will take this thread in. Steflynn, for what it's worth, I bought mine new and have hardly had any problems. In fact, I've only had the water leakage problem discussed broadly in another forum. I've enjoyed the car otherwise.
I have an 07 equinox and I had a sputter in lower rpms. I replaced the spark plugs and it fixed the problem and it ran smoothly. The spark plug on cyclinder was cracked in the proceline and caused it to ground out.
jenni

Morristown, TN

#95 Monday Feb 9
so i have the same issue and have spent several hundreds of dollars to try and fix and then i found this site ...thanks to all of you for the input but they refuse me at every turn to fix this issue.... so i am again faced with another high out of pocket repair ...i even called gm at 1-800-222-1020 and was told that they have not been enough reported cases to cause a recall on the spark plug wires ...so if you paid out of pocket or if it was for some reason covered please call and report so they can recall...i will hopefully get new plug wires wednesday and this does correct my problem but am heart broken over my chevy being so much trouble
Rich K

East Berlin, PA

#96 Sunday Feb 15
My wife's 2008 started missing too. I installed new plug wires, and it got worse. Found plug wire #6 was bad out of the box. Put the old #6 wire back on, better. Still have the miss in high gear under load though. The engine light came on, but went off. I read the OBD2 code that were stored, got multiple engine misfires. Going to try changing plugs next. Wish me luck!
kevonna

Detroit, MI

#97 Friday Feb 27
I have a 2005 Chevy equinox and my engine light came on on our way home and the next morning it wouldnt start and still dont what could it be please help

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker
First Prev
of 5
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Chevrolet Equinox Discussions

Title Updated Last By Comments
chrome tubular side steps (Jan '07) 40 min matttheclimber 3
Equinox Central.com --- Owners have posted lot... (Oct '06) 17 hr clhidy 505
Water Noise In Dash/Heater Core (2006 Equinox) (Apr '12) Mar 2 kristiehnt 33
center console is 2005 equinox (Aug '13) Mar 2 Mapeare 2
Equinox (Jun '06) Feb 27 jfortney 146
2005 Equinox squeaking/creaking when turning (Mar '10) Feb 26 mgroyal 45
2007 Equinox ignition key not releasing like it... (Aug '10) Feb 26 smedley 109
More from around the web