c4 corvette turns but won't start
j_king

Chattanooga, TN

#64 Aug 1, 2011
Craig wrote:
I have a Multi port with a high idle problem,I have replaced the tps and adjusted and even disconnected it no change 2000 rpm idle.I havetaken the pvc hose offand it
may have reduced it a couple hundred and yes I due have the cable settings bottom out.I even cleaned out the the iac valve,and just spent another 3 bills on a mass flow sensor.any Ideas ?
Sounds like your getting a vacuum leak somewhere, when you have a air leak the computer is reading lean on your O2 sensor and adding fuel until the o2 sensor reads normally causing a High idle, the leak could be anywhere on the engine or anywhere a vacuum hose runs too, one trick to finding it is too use WD40, and with the car running start misting it around the intake and vacuum lines, when your in the right area the engine rpm will drop due to it sucking the WD into the intake, then just start narrowing it down from there. Hope this helps.

James
j_king

Chattanooga, TN

#65 Aug 1, 2011
1982 corvette help wrote:
i have a 1982 corvette ce, car cranks but wont start. i replaced the fuel pump,filter,ecm,fuel pump relay,fuse, battery. when i checked the power comming out of the ecm to the fuel pump there was no power so i replaced all parts listed above and car still cranks but no start, but if i put starter fluid the car starts right up and power goes to pump and all relays and ecm exct. any help to what the heck is wrong so i can fix my car and start enjoying it ???
hmmm, Im not sure if this will help because my car is the LT1 but on mine the ignition control module is what turns all that stuff on at start up until the engine reaches 600 Rpm then the ecm takes over. you might take the module to Advance auto and have it checked, on your car I think its under the rotor in the distributor.
Brando

Queen Creek, AZ

#66 Aug 6, 2011
I just did the same thing with my 92, cleaned engine to change the leaking water pump and it didnt start. cranked, but no start. let it sit for 24hrs and it started. replace the water pump and it started once more, shut it down and 10 min later no start again.sit another 24 and its running again. completely dry. I believe it got water in the distributor behind the crank pulley.(DI system) any suggestions?? Is this what you found Chris??
I dont trust it now, seems like a small vent on top of distributor housing may have let water in..One of the tech pages said there was a "kit" to vent or purge any moisture from this unit ??anyone know about this ?
jeremy
Murfreesboro, TN
Reply |Report Abuse|Judge it!|#38Aug 26, 2010

92 corvette, runs fine when it starts... for example its the weekend im heading to wally world to pick up some dog food. car runs great and no problems, get back into my car after dealing with the excellent service at the check out, put my key into the ignition turn it and nothing happens!!! if i wait a few minutes to sometimes an hour it starts up fine. this problem is driving me crazy ive checked everything that i can think of. any information leading to the fixation of this time vampire of a problem would be greatly appreciated
Brando

Queen Creek, AZ

#67 Aug 6, 2011
My 1986 Vette LT5 starts and Runs Like a BEAUT. I run it for hours, Minutes, Days whatever --- Ever time I shut it down ...... no start... It turns over but dies and or Boggs down to a death. let it sit for an hour and it starts again! Anyone know about this ?

-------

86' corvette, runs fine when it starts... for example its the weekend im heading to wally world to pick up Goods. car runs great and no problems, get back into my car after dealing with the excellent service at the check out, put my key into the ignition turn it and nothing happens!!! if i wait a few minutes to sometimes an hour it starts up fine. this problem is driving me crazy ive checked everything that i can think of. any information leading to the fixation of this time vampire of a problem would be greatly appreciated ~~~~ PLEASE HELP ;)

-Brando Vistabrandon@yahoo.com
edward

Hinesville, GA

#68 Aug 26, 2011
i have a 1994 corvette, it used to ocassionally give me trouble starting after i drove it for a while then parked it. now the engine cuts off while i am driving it and will not start up right away.Usually after about 15 to 20 mins it will start up and run again. what is going on?
Covette Don

Kingfisher, OK

#69 Oct 10, 2011
I have a 1995 LT-1 corvette that won't start. the secuity light does not come on when you turn the key in on position, "BUT USED TO" . it will turn over the engine but it wont start.I was working on the interior of the car and left the doors open and ran the battery down. I put a charger on it and parked it. Two days later it wouldn't start. I have juice to the coil but no fire to the plugs. I can also hear the fuel pump in the tank when you turn on the key and even hear it when you turn over the engine. its not the coil or the module.(I've been told it is the secuity system.)also, it has the chip in the key is this the problem.(IF SO HOW DO YOU RESET THE SECURITY SYSTEM.) HELP !!!!!!!!!. CORVETTE DON Enid,Okla.
Corvette Don

Kingfisher, OK

#70 Oct 10, 2011
OH,about the 95 Lt1 vette that won't start, I have also been told to check the rotor for a brown spot or a burnt spot in the middle. Plus,I was also told it could be the pick up coil in the optispark distributor . Can someone please tell me what the problem is before I start to take off the water pump ect to get to the distributor.( IS IT THE SECURITY SYSTEM??) IF SO,(PLEASE TELL ME HOW TO RESET IT.) IF YOU LIKE YOU CAN E-MAIL ME........
overfeltinsurance@yahoo.com Thanx Again, Corvette Don Enid,Okla.
scott s

Hixson, TN

#71 Dec 8, 2011
hay robert did u get your 92 corvette 6 speed running i have a 92 6 speed doing same thing some one help me out thanks guys
frank

Stillwater, OK

#72 Jan 1, 2012
1982 corvette help wrote:
my 1982 corvette wont start it turns over but no gas comes out of the injectors i replaced the injectors and fuel pressure regulator kit still no gas out of injectors fuelpump works its new and gas is going to the injectors. HELP!!!!
check fuse next to battery , or replace distributor module.
also unlock doors from outside for alarm.
Torch-man

Saint Johnsville, NY

#73 Feb 5, 2012
I have a 1985 vette and battery died... After charging it it has power but seems like not getting gas. Checked the fuel pump relay and fuses all getting power but not getting power to the pump could it be my battery is so shot it wont turn pump on and turn car over ???? Someone please help!
andy chicago

Addison, IL

#74 May 10, 2012
Have 92 Corvette. Battery get bad we jump no start put new battery nothing. Happen. We remuve all harness of the alarm. Conec wirezs on place no alarrm now still. Sane. Problem inf reset light is on. Don cranks. How can I reset
Andyerazo@msn.com
Red Dog

La Plata, MD

#75 May 13, 2012
I replaced the DMC box in my 93 C4 and not a relay inder the dash is clicking and the car wont start. i have had a very herd time replacing all the connections and now this. I think it might be a security system issue. since i removed and reconnected the sterio. Any ideas???
Dale

Michigan City, IN

#76 Jul 1, 2012
edward wrote:
i have a 1994 corvette, it used to ocassionally give me trouble starting after i drove it for a while then parked it. now the engine cuts off while i am driving it and will not start up right away.Usually after about 15 to 20 mins it will start up and run again. what is going on?
Edward. I have a 92 Lt1/6speed that does the same thing. I'm stumped with it.
nancy d

Gadsden, AL

#77 Jul 5, 2012
robert wrote:
<quoted text>
i have a 92 six speed,and it seems that the 92 has this problem everywhere i look. my car is doing the same as yours, and now the mechanic says that it is the CCM or sometimes refered to as the BCM (body control module) part # 16159188, 16159191, and updated # 88999216. I read alot of threads on forums that said this helped for some ,but not for others. There seems to be a problem where the ECM does'nt comunicate with the BCM resulting in a sys failure. I have'nt read anything yet where this problem has been completely solved. So i'm stuck in the mud trying to get this thing fixed. If it works for me i'll update you. http://www.digitalcorvettes.com/forums/showth...
Did you get your car fixed? Mine is doing the same thing. It was not driven much at all for a year or so. I was told to replace the ECM which I did but it still wont start. Any suggestions? Could it be the anti-theft system not letting it start? Or the fuel pump? How do I find out if it is one of these without having to have it towed to the dealership and being charged an arm and a leg? Any help is greatly appreciated. Thanks! Nancy
nancy d

Gadsden, AL

#78 Jul 5, 2012
My 92 Corvette LT-1 6 sp will not start. It did this same thing about 3 years ago and I replaced the ECM and it fixed the problem. I haven't driven it much at all in the past 2 years and now it won't start again. I thought it was the same thing so I replaced the ECM again. They told me if it has been sitting up that was probably the problem. Installed it and it still will not start. Any suggestions from any fellow Corvette owners. I hate to have it towed to the dealership if it's something simple that I might be able to check/do myself. Thanks! Nancy
josh

Rome, GA

#79 Aug 3, 2012
i have an 85 corvette that will turn over but is no fire
mike from BKLYN

Oceanside, NY

#80 Sep 27, 2012
I have a 84 C4 corvette, the service light comes up and the engine idol increase to like 12 RPM's, when the light turns off engine returns to normal but when at times cuts off and will not turn on until a long few min later. HELP
help plz

Jonesboro, AR

#81 Oct 20, 2012
1989 corvette getting fuel and fire...wont start if i use starter fluid it will start. dont think the injecters are working but not sure . how do i check this ???
SCOTT LANE

Port Saint Lucie, FL

#82 Mar 2, 2013
I HAVE A 1994 CORVETTE PROBLEM WITH ALARM..EVERY TIME TRY TO START CAR THE FUEL PUMP GOES OFF.ANY IDEA WHAT THE PROBLEM CAN BE...THANKS
ed l

Mesquite, NV

#83 Mar 6, 2013
89 vette turns over no start when engine warm when cold turns over but will start after cranking several times replaced fuelpump,ecm

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Chevrolet Corvette Discussions

Title Updated Last By Comments
4+3 Transmission problems (May '07) Jan '15 robbunch65 38
News Classic Car Museum For Classic Car Museum (Nov '14) Nov '14 Greene Light 3
News GM Powertrain Engineers: New Transmission; New ... (Nov '14) Nov '14 roseann Wells 1
1998 Corvette (Oct '14) Oct '14 rachel 1
ttop for a 77 vett where is the best place to s... (Aug '14) Aug '14 bobby 1
possessed 1994 Corvette (Jul '14) Jul '14 3 vette girl 1
1994 Corvette PROBLEM HELP !!! (Jul '07) Jun '14 JAY 31
More from around the web